δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Όλα όσα μας δίδαξε η επίθεση στον Μπουτάρη


Όταν σε μία πόλη πνιγμένη στα σκουπίδια, που ξεμένει από νερό, που δεν έχει πράσινο, που οι συγκοινωνίες είναι για κλάματα, που η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο, που είναι έρμαιο των καιρικών φαινομένων και πνίγεται όταν βρέχει, οι φασίστες τραμπουκίζουν για τα gay pride και οι υπόλοιποι τους παρακολουθούν, ναι, αυτό είναι πρόβλημα.

Και πιο σοκαριστικό από την ίδια την επίθεση, είναι τα σχόλια που την επικροτούν.

Τα εγχώρια ΜΜΕ αρνούνται πεισματικά να πουν τη λέξη. Λένε πολίτες ή Πόντιοι ή συγκεντρωμένοι προπηλάκισαν τον Μπουτάρη. Φασίστες είναι. Απλά, λιτά και ξεκάθαρα.

Αλλά είναι φοβερό λάθος να απαντάμε στο φασισμό με γενίκευση. Η γενίκευση είναι η αρχή του ρατσισμού και του φασισμού. Δεν πρέπει να υπάρξει τσουβάλιασμα. Δεν πρέπει να χαρακτηριστεί η Βόρεια Ελλάδα, εξαιτίας των φασιστών που κατοικούν εκεί.

Φασίστες, δυστυχώς, υπάρχουν παντού. Και θα υπάρχουν μέχρι να τους δώσουμε αυτό που τους αξίζει και να πάρουν αυτό που πάντα τους δίνει η ιστορία. Την απομόνωση και τον αφανισμό τους. Μέχρι την επόμενη φορά, που η ανθρωπότητα θα πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένη.

Η Βόρεια Ελλάδα έχει αγωνιστές.

Όμως, χρειάζονται βοήθεια.

Είναι πραγματικότητα ότι έχουν παρα-βγεί από την τρύπα τους οι φασίστες εκεί.

Καίνε καταλήψεις, κάνουν εθνικιστικά συλλαλητήρια, γίνονται επιθέσεις σε θέατρα, σε σχολεία με προσφυγόπουλα και κάνουν κουμάντο σε όλους τους χριστιανοταλιμπάν της συμπρωτεύουσας ακροδεξιοί Μητροπολίτες, σπέρνοντας το μίσος και παρακινώντας βίαιες συμπεριφορές.

Αυτά δεν γίνονται αλλού;

Φυσικά και γίνονται.

Όμως, μην ξεχνάμε ότι ο φασισμός για να τραφεί περιμένει πάντα πρόσφορο έδαφος. Και το πρόσφορο έδαφος, σε αυτή τη χρονική συγκυρία που ευνοεί στην ενίσχυσή του, είναι το Μακεδονικό και η κρίση και την Βόρεια Ελλάδα την απασχολούν και τα δύο.

Όσο μας παίρνουν τις ζωές, τόσο μας ποτίζουν με εθνικισμό. Τόσο δημιουργούνται φασίστες που προσπαθούν να νιώσουν ανώτεροι, που δεν τους αξίζει αυτό που ζουν και ξεσπούν στους «αδύναμους». Σε ανίσχυρες ομάδες ανθρώπων που δεν είναι κανείς εκεί για να τους προστατεύσει.

Σύμμαχος του φασισμού είναι το ίδιο το σύστημα. Το σύστημα που τους αφήνει ατιμώρητους, αλλά καταδικάζει όποιον τους πει «φασίστες». Το σύστημα που τους έχει στη Βουλή. Το σύστημα που τους αφήνει να κυκλοφορούν ελεύθεροι, ύστερα από δολοφονίες, μαχαιρώματα και τραμπουκισμούς. Το σύστημα που αποτελείται από τους ανθρώπους που όταν έρθουν τελικά και αναπόφευκτα αντιμέτωποι με το φασισμό, καταλαβαίνουν τι έκαναν τόσο καιρό.

Γιατί έτσι καταλαβαίνει η εξουσία τι σημαίνει φασισμός και ότι πρέπει να καταπολεμηθεί. Με το ξύλο στην Κανέλλη, στον Κουμουτσάκο, στον Μπουτάρη. Γιατί όσο χτυπούσαν και σκότωναν μετανάστες και αγωνιστές δεν ίδρωνε και πολύ το αυτί τους.

Ο φασισμός δεν γεννάται μόνο από τις συνθήκες. Έχει τη συμπεριφορά των βακτηρίων. Είναι εκεί. Παραμονεύει απομονωμένος και περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να μολύνει τις κοινωνίες.

Όμως πολεμάται. Υπάρχει ο τρόπος. Δεν είναι ανίκητος. Το άδικο δε μπορεί να είναι ποτέ ανίκητο.

Παιδεία. Αυτή είναι η λέξη. Εκπαίδευση των κοινωνιών. Εξέλιξη. Να ξεφύγουμε από το σκοταδισμό. Να είναι οι επόμενες γενιές τόσο καλά εξοπλισμένες, ώστε να μη χωράει να περάσει από πουθενά ο φασισμός, ο ρατσισμός, η ομοφοβία, το bullying.

Γι΄ αυτό δεν μπορούμε και δεν πρέπει να τους κάνουμε τα «χατίρια». Τι πάει να πει δεν είναι έτοιμες οι κοινωνίες; Δε μπορούμε να υποχωρούμε στα «θέλω» του υποκριτή φασίστα που ανησυχεί για τα παιδιά των ορφανοτροφείων και διαλέγει για αυτά μία ζωή χωρίς αγάπη, την ίδια ώρα που χτυπάει έναν άνθρωπο για τις gay-friendly τοποθετήσεις του, με το παιδί του στην αγκαλιά.

Ότι κι αν είναι αυτός ο άνθρωπος. Ναι. Είναι εξουσία. Είναι εχθρός. Είναι στην απέναντι πλευρά. Αλλά για χίλιους δύο άλλους λόγους και όχι επειδή θέλει οι γκέι να έχουν ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους.

Αν είναι αυτός ο λόγος που δέχεται επίθεση, δεν έχουμε παρά να καταδικάσουμε απερίφραστα, ξεκάθαρα και κατηγορηματικά.

Αλλά όποιος και να ήταν ο λόγος, δεν γίνεται να συμμαχήσουμε με φασίστες.

Όσοι το έκαναν, ήδη βλέπουν τα αποτελέσματα.

Όποιοι μιλούν για «μαύρο» και «κόκκινο» φασισμό, εξισώνοντας, καταδικάζοντας τη βία από όπου κι αν προέρχεται, και ενισχύοντας τη θεωρία των δύο άκρων είναι καταδικασμένοι να βιώσουν τον πραγματικό φασισμό στο πετσί τους.

Και τότε θα ζητήσουν βοήθεια από όσους αποκαλούσαν «κόκκινους φασίστες» και θα επιδιώξουν ιστορικά και πολιτικά να καρπωθούν αυτή τη νίκη. Όπως πάντα γινόταν.

Όσοι δέχτηκαν τη σύμπραξη με φασίστες για εθνικιστικούς σκοπούς, όπως τα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό, ίσως καταλαβαίνουν τώρα. Τους δίνουν δύναμη, τους θρέφουν, τους νομιμοποιούν για αυτού του είδους τις συμπεριφορές.

Οφείλουμε και πρέπει να έρθουμε σε ρήξη με την εξουσία. Όμως οφείλουμε και πρέπει σε αυτή τη ρήξη να απομονώσουμε τους φασίστες, τους ομοφοβικούς, τους ρατσιστές και κάθε λογής σκοταδιστές.

Και αυτό δεν πάει μόνο προς τους δηλωμένους φασίστες που ψηφίζουν Χρυσή Αυγή.

Πρέπει να γίνει αυτοκριτική και απομόνωση τέτοιων ιδεολογιών και σε ανθρώπους που χρησιμοποιούν χυδαία την αριστερά και τον κομμουνισμό για να εκφράσουν τέτοιες απόψεις.

#ΕΛΛΑΔΑΦΑΣΙΣΜΟΣ #ΦΑΣΙΣΜΟΣ #ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ