δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Ο Τραμπ μεταφέρει την Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ


Ύστερα από το προχθεσινό κάλεσμα στην Ιερουσαλήμ για την Eurovision του 2019, μετά τη νίκη του Ισραήλ στο διαγωνισμό, σήμερα οι ΗΠΑ μεταφέρουν την Πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία, καθώς συμπίπτει με την 70η επέτειο από τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Με ένα τουίτ ανακοίνωσε επίσημα ο Τραμπ στις 11 Μαΐου, τη μεταφορά της Πρεσβείας, και έπειτα ο Νετανιάχου, επίσης με τουίτ, τον ευχαρίστησε που κράτησε την υπόσχεσή του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει εκεί την Πρεσβεία.

Τονίζεται, ότι η κίνηση αυτή του Τραμπ αντίκειται προς τη διεθνή συναίνεση, κατά την οποία οι Πρεσβείες δεν πρέπει να εγκατασταθούν στην Ιερουσαλήμ, προτού υπάρξει διευθέτηση για το τελικό καθεστώς της μαρτυρικής πόλης, κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων.

Ξεκίνησαν οι φιέστες της μεταφοράς

Στο Ισραήλ ήδη ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για να πανηγυριστεί η μεταφοράς της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Μάλιστα παρατέθηκε δεξίωση από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπου παραβρέθηκε η κόρη και σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, δεν έδωσαν το παρόν αρκετοί απεσταλμένοι άλλων κρατών στο Ισραήλ, γεγονός που καταδεικνύει την αντίρρηση τους για αυτή την κίνηση της Αμερικής.

Συγκεκριμένα, από τις 86 χώρες με διπλωματικές αποστολές στο Ισραήλ που προσκλήθηκαν στην εκδήλωση, παραβρέθηκαν μόλις οι 33.

Ο Νετανιάχου στην δεξίωση προέτρεψε και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αμερικής, λέγοντας:

«Η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει η πρωτεύουσα του Ισραήλ, όποια κι αν είναι η ειρηνευτική συμφωνία που φαντάζεστε.

Μεταφέρετε τις Πρεσβείες σας στην Ιερουσαλήμ διότι είναι το σωστό που πρέπει να κάνετε».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν, ανέφερε:

«Με τα εγκαίνια της Αμερικανικής Πρεσβείας αναγνωρίζεται η πραγματικότητα έπειτα από μια περίοδο πολύ μακράς αναμονής, είναι επίσης απαραίτητη για την εκπόνηση ενός οδικού χάρτη για την ειρήνη στην περιοχή»

Ισραηλινοί ξεχύθηκαν στους δρόμους

Παράλληλα, σε πανηγυρικό κλίμα εθνικής υπερηφάνειας, δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί κατέκλυσαν χθες τους δρόμους της Ιερουσαλήμ, κρατώντας σημαίες του Ισραήλ και της Αμερικής και τραγουδώντας το τραγούδι που τους έδωσε την πρωτιά στη Eurovision το βράδυ του Σαββάτου.

Στους δρόμους έχουν τοποθετηθεί αφίσες για την «φιλία» των δύο αυτών κρατών και ευχαριστίες στον Τραμπ.

Οι κινητοποιήσεις των Παλαιστινίων

Στα σύνορα της Γάζας και του Ισραήλ, από τις 30 Μαρτίου, πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή διαδηλώσεις, στο πλαίσιο της «Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής».

Στο άκουσμα της είδησης της προκλητικής μεταφοράς της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, οι παλαιστινιακές οργανώσεις εξήγγειλαν διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις, οι οποίες αναμένεται να κλιμακωθούν σήμερα, κατά τη μεταφορά της Πρεσβείας.

Αύριο, στις 15 Μαΐου, οι Παλαιστίνιοι θα τιμήσουν την ημέρα της «Νάκμπα», την επέτειο του ξεριζωμού 700.000 Παλαιστινίων.

Στην αντίπερα όχθη, ο ισραηλινός στρατός έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα διπλασιάσει τον αριθμό των στρατιωτών των μονάδων γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας και της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

#ΙΣΡΑΗΛ #ΗΠΑ #ΤΡΑΜΠ #ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ