δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Θετικό το κλίμα στη δίκη Θεοφίλου - Συνεχίζεται την Τρίτη η διαδικασία


Εκδικάστηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η αίτηση αναίρεσης κατά της αθωωτικής απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου για τον Τάσο Θεοφίλου, που άσκησε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής.

Η διαδικασία ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής και θα συνεχιστεί στις 15 Μαΐου.

Την ερχόμενη Τρίτη, λοιπόν, θα κατατεθεί υπόμνημα από την υπεράσπιση, που θα αντικρούει τα όσα αναφέρει το αίτημα αναίρεσης.

Ωστόσο, η τελική απόφαση αναμένεται να βγει σε ένα μήνα.

Η δίκη ξεκίνησε με τις αγορεύσεις των δικηγόρων υπεράσπισης.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης, σήμερα το πρωί ανέδειξαν τους λόγους για τους οποίους η αίτηση αναίρεσης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, είναι απαράδεκτη, αφού παίρνει θέση για τα πραγματικά περιστατικά, και αόριστη αφού δεν συγκεκριμενοποιεί τι δεν έλαβε υπόψη της η αθωωτική απόφαση, ούτε ποια κενά και ασάφειες εντοπίζει.

Θετικό το κλίμα σήμερα

Σύμφωνα με τον συνήγορό του Θεοφίλου, Κώστα Παπαδάκη, διαφαίνεται ευνοϊκή προοπτική. Η πρώτη εκτίμηση είναι πως η σημερινή διαδικασία πήγε καλά, καθώς η πρόεδρος παραδέχτηκε ότι το dna δεν είναι αποδεικτικό στοιχείο, αλλά ενδεικτικό.

Τονίζεται, επίσης, ότι ο εισαγγελέας δεν είπε τίποτα για να υπερασπιστεί την αναίρεση της αθωωτικής απόφασης.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τον Άρειο Πάγο

Την ώρα της εκδίκασης, πολλοί αλληλέγγυοι, είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο, ώστε να δείξουν την υποστήριξή τους στον αναρχικό- κομμουνιστή Τάσο Θεοφίλου.

Κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης: «Να τελειώνουμε με τους τρομονόμους – Αλληλεγγύη στον αναρχικό Τάσο Θεοφίλου – Οργάνωση και αγώνας για κοινωνική επανάσταση».

Το χρονικό της υπόθεσης Θεοφίλου

Το 2014 ο Τάσος Θεοφίλου καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία και για ληστεία στην Alpha Bank της Νάουσας Πάρου, που είχε γίνει τον Αύγουστο του 2012.

Σε αντίθεση με την εισαγγελική πρόταση, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε αθώο για όλες τις κατηγορίες τον Τάσο Θεοφίλου, τον Ιούλιο του 2017. Σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου, ο Τάσος Θεοφίλου αθωώθηκε για το σύνολο των κατηγοριών και συγκεκριμένα για συγκρότηση και ένταξη τρομοκρατικής οργάνωσης, ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία, κατασκευή-προμήθεια-κατοχή εκρηκτικών υλών, διακεκριμένη κατοχή όπλων κ.ά.

Ο Θεοφίλου παρέμεινε 5 χρόνια στη φυλακή, ενώ ήταν αθώος.

Όμως, η περιπέτειά του με τη δικαιοσύνη δε σταμάτησε μετά την αθώωση του. Την Τρίτη 27 Μαρτίου, 9 σχεδόν μήνες, δηλαδή, μετά την πανηγυρική του αθώωση, κλήθηκε στο κατάστημα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, όπου του γνωστοποιήθηκε ότι ασκήθηκε αναίρεση επί της αθωωτικής απόφασης από τον αντεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή.

Όπως είχε γράψει τότε ο ίδιος ο Θεοφίλου στον λογαριασμό του στο Facebook, «στις 11 Μάη θα εξεταστεί η αίτηση αναίρεσης στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Αν γίνει δεκτή, σημαίνει ότι επιστρέφω στη φυλακή με τις αρχικές κατηγορίες μέχρι να επαναληφθεί το εφετείο από άλλους δικαστές, μιας και η πλειοψηφία του Α’ Πενταμελούς που με απάλλαξε αποδείχτηκε τελικά πως δεν ήταν της αρεσκείας της “αντιτρομοκρατικής”».

Η Άννυ Παπαρρούσου, επίσης συνήγορος του Θεοφίλου, έγραψε για την υπόθεση:

«Η άσκηση αναίρεσης στην απαλλακτική απόφαση για τον Τάσο Θεοφίλου από τον Αντεισαγγελέα Αγγελή που επόπτευε μέχρι πρότινος την Αντιτρομοκρατική, είναι σαφές ότι αποσκοπεί στην αναβίωση μίας σκοτεινής δικαστικής κατασκευής, που θέλει να επικυρώσει τα σκοτεινά σχέδια των υπηρεσιών για επαναφορά των μετεμφυλιακών μεθόδων, όπως είναι οι πληροφορίες από παρακολούθηση και οι ανώνυμοι πληροφοριοδότες σε συνδυασμό με ποινικά αδικήματα κι ενισχυμένα από εκθέσεις ανάλυσης βιολογικού υλικού. Η σκοπιμότητα της κίνησης αυτής είναι προφανής: Οι υπηρεσίες αξιώνουν από τις δικαστικές αρχές να επικυρώνουν τα διωκτικά τους σχέδια. Όταν αυτό δε συμβαίνει, πρέπει να επιστρατευτούν όλα τα μέσα για να παρακαμφθεί και εν προκειμένω εξαφανιστεί η νομολογιακή αυτή παρέκκλιση, που προς απογοήτευσή τους, λειτούργησε σύμφωνα με τις επιταγές του δικαίου και έθεσε το ζήτημα της αξιολόγησης του γενετικού υλικού στην πραγματική του βάση, δηλαδή ως αποδεικτικού στοιχείου εκτιμώμενου ελεύθερα από τα δικαστήρια επί της ουσίας και όχι ως αδιάψευστου στοιχείου ενοχής. Ο Τάσος Θεοφίλου αθωώθηκε κατά πλειοψηφία από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών έπειτα από 5 χρόνια κρατικής ομηρίας. Η έδρα δεν πείσθηκε από το κατασκευασμένο κατηγορητήριο που επιχείρησε να του προσάψει η αντιτρομοκρατική με τη συνεπικουρία των εισαγγελικών αρχών αλλά και των ΜΜΕ που από την πρώτη στιγμή της σύλληψης φρόντισαν να εξυφάνουν ένα ενοχοποιητικό κλίμα τρομοκρατίας.

Στις 11/5 ο Τάσος Θεοφίλου θα βρεθεί για άλλη μια φορά αντιμέτωπος με τις δικαστικές αρχές, αυτή τη φορά ενώπιον του Αρείου Πάγου. Και παρότι το εν λόγω δικαστήριο εξετάζει αμιγώς και μόνο νομικά ζητήματα, δεν μπορεί να παραβλεφθεί η πραγματική και ουσιαστική πλευρά του ζητήματος: ότι ένας άνθρωπος διώκεται για τις ιδέες του, τη συνειδητή, ανυποχώρητη και αξιοπρεπή πολιτική στάση που τήρησε όλα αυτά τα χρόνια, υπερασπίστηκε ενώπιον των δικαστηρίων και συνέχισε και μετά την αποφυλάκισή του. Ο Τάσος Θεοφίλου δεν τέλεσε τις πράξεις που του αποδίδονται, τις πράξεις που εντελώς αβάσιμα προσπαθεί με την επίκληση ενός εντελώς αόριστου αναιρετικού λόγου να του προσάψει η σχετική αίτηση αναιρέσεως.

Το Ε΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου με την απόφαση που θα εκδώσει καλείται να δώσει μια σαφή απάντηση στο δίλημμα που τίθεται ενώπιον του: είτε θα απονείμει ορθή και ουσιαστική δικαιοσύνη, απορρίπτοντας τη σχετική αίτηση αναιρέσεως, είτε θα επικυρώσει τα έκνομα σχέδια των υπηρεσιών, στέλνοντας για άλλη μια φορά έναν αθώο πίσω από τα κάγκελα της φυλακής».

#ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ