δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Βγήκαν από την τρύπα τους οι νεοναζί - Όλες οι επιθέσεις του τελευταίου έτους


Νεοναζί βεβήλωσαν μνήματα στο εβραϊκό τμήμα του Γ' νεκροταφείου στη Νίκαια, στις 6/5, εκδηλώνοντας το αντισημιτικό μένος τους.

Οι άγνωστοι εισέβαλαν στο νεκροταφείο και έσπασαν τουλάχιστον 3 από τις επιτύμβιες πλάκες των τάφων κλωτσώντας τους, ενώ στην είσοδο ζωγράφισαν τον αγκυλωτό σταυρό και σχημάτισαν το σήμα της χιτλερικής- ναζιστικής οργάνωσης «Combat 18».

Υπενθυμίζεται ότι μέλη της ναζιστικής οργάνωσης συνελήφθησαν τον περασμένο Μάρτιο και λίγες μέρες μετά αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η επίθεση των νεοναζί στο εβραϊκό νεκροταφείο, έγινε αντιληπτή από το νυχτοφύλακα, ο οποίος κάλεσε την αστυνομία, όμως οι άγνωστοι πρόλαβαν να διαφύγουν.

Οι αστυνομικές αρχές που έχουν αναλάβει την υπόθεση εξετάζουν υλικό από κάμερες ασφαλείας καταστημάτων που βρίσκονται κοντά στο σημείο της επίθεσης, ώστε να εντοπίσουν τους ενόχους, αν και κάτι μας λέει ότι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί ποτέ.

Σχετικά με τη βεβήλωση του εβραϊκού νεκροταφείου στη Νίκαια ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γ. Καλαντζής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τι είδους άνθρωποι είναι εκείνοι που μισούν νεκρούς; Ποιος και γιατί νιώθει ότι ενοχλείται από νεκρούς; Ο αντισημιτισμός έδειξε ένα από τα πρόσωπα του. Ας μην μείνουμε αδιάφοροι απέναντι σε μια πράξη που στρέφεται ενάντια σε μια βαθιά ανθρώπινη ανάγκη, τον σεβασμό των νεκρών. Ο βανδαλισμός του εβραϊκού νεκροταφείου πρέπει να είναι για μας μια αιτία, ένας λόγος για να εντείνουμε ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες μας ώστε το δηλητήριο του αντισημιτισμού να μείνει μακριά από την κοινωνία μας».

Άλλες βεβηλώσεις σε εβραϊκά μνημεία

Τον τελευταίο ένα χρόνο σημειώθηκαν ακόμα δύο επιθέσεις σε εβραϊκά μνημεία.

Η πρώτη σημειώθηκε στις 30 Μαρτίου του 2017, στο μνημείο για τους 1.484 Καβαλιώτες Εβραίους που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα και που βρίσκεται στο κέντρο της Καβάλας. Τότε άγνωστοι νεοναζί κατέστρεψαν με σφυρί την μπροστινή όψη του μνημείου.

Τον Ιούλιο του 2017 ήρθε και μία επίθεση από «Πατέρα Κλεομένη», τον γραφικό ακροδεξιό παράφρονα ιερέα που έχει προκαλέσει πολλές φορές με τις «επιθέσεις» και τις «παρεμβάσεις» του, προτού διαταχθεί η δίωξή του. Ο πάτερ Κλεομένης τότε, βεβήλωσε το εβραϊκό μνημείο της Λάρισας πετώντας αυγά. Μάλιστα, κάλεσε τον κόσμο να το γκρεμίσει με μπουλντόζες...

Ανησυχητική αύξηση ναζιστικών επιθέσεων το τελευταίο διάστημα

Πέραν των βεβηλώσεων σε εβραϊκά μνημεία τον τελευταίο χρόνο, οι ναζιστικές επιθέσεις έχουν σημειώσει γενικότερη αύξηση.

Συγκεκριμένα, η τελευταία έγινε την περασμένη Πρωτομαγιά σε ένα σχολείο της Καλλιθέας, το οποίο υπήρξε η φυλακή του Νίκου Μπελογιάννη. Νεοναζί εισέβαλαν στο σχολείο και το βανδάλισαν, γεμίζοντάς το με συνθήματα και με τα νεοναζιστικά σύμβολα του μαιάνδρου και του στόχου.

Λίγο καιρό πριν, είχαν προηγηθεί επιθέσεις που ξεκίνησαν από το συλλαλητήριο για το μακεδονικό στην Θεσσαλονίκη.

Με αφορμή το μακεδονικό οι χρυσαυγίτες «ξεσάλωσαν», βεβηλώνοντας το μνημείο του Ολοκαυτώματος και στη συνέχεια κατέκαψαν έναν κοινωνικό χώρο που στεγαζόταν σε νεοκλασικό κτήριο και που βρισκόταν υπό κατάληψη τα τελευταία χρόνια.

Έπειτα, ακολούθησε η επίθεση στην Φαβέλα, κοινωνικό χώρο στον Πειραιά, στις 25 Φεβρουαρίου, όταν ομάδα 10 χρυσαυγιτών, που ξεκίνησαν από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά, όρμησαν με λοστούς, κράνη και φωτοβολίδες, φωνάζοντας συνθήματα μεταξύ των οποίων και «Αίμα – Τιμή – Χρυσή Αυγή» και κρατώντας πυρσούς.

Η επίθεση έγινε στο άνοιγμα του χώρου για την εβδομαδιαία συνέλευσή του, και κατά την επίθεση τραυμάτισαν την δικηγόρο Ελευθερία Τομπατζόγλου (δικηγόρο της οικογένειας Π. Φύσσα), η οποία οδηγήθηκε στο Αττικό Νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Είναι φανερό ότι οι νεοναζί ξαναβγήκαν από τις τρύπες τους. Καιρός να τους ξαναβάλουμε.

#ΧΡΥΣΗΑΥΓΗΕΠΙΘΕΣΕΙΣ #ΝΕΟΝΑΖΙ