δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Βανδαλισμοί από νεοναζί στο σχολείο που ήταν η φυλακή του Μπελογιάννη


Ανήμερα της Πρωτομαγιάς φασίστες βανδάλισαν σχολείο στην Καλλιθέα, που παλιότερα βρισκόταν το κτίριο της φυλακής, που ήταν κρατούμενος ο αγωνιστής της αριστεράς, Νίκος Μπελογιάννης.

Οι νεοναζί εισέβαλαν στο σχολείο και το βρώμισαν, γεμίζοντας συνθήματα και ναζιστικά σύμβολα τους τοίχους.

Οι καθηγητές τονίζουν ότι το περιστατικό δεν είναι τυχαίο και ούτε η συγκεκριμένη σχολική μονάδα που έγινε.

Στο ίδιο σχολείο στα τέλη του Μάρτη, την επέτειο της εκτέλεσης του Μπελογιάννη και των συντρόφων του, η ΚΝΕ είχε αναρτήσει πανό, και είχε μιλήσει στους μαθητές, ενημερώνοντας τους για την ιστορία του σχολείου.

Ωστόσο, οι κάτοικοι της Καλλιθέας καταγγέλλουν ότι το τελευταίο διάστημα οι ακροδεξιές επιθέσεις έχουν επανεμφανιστεί έντονα, ενώ στην περιοχή τρία ακόμα σχολεία έχουν δεχθεί παρόμοιους βανδαλισμούς.

Υπενθυμίζεται, ότι οι φασίστες δεν περιόρισαν τη δράση τους την Πρωτομαγιά στον βανδαλισμό του συγκεκριμένου ιστορικού σχολείου.

Η Χρυσή Αυγή εκτύπωσε και μοίρασε προκλητικότατα τρικάκια στα οποία υμνούσαν μεν την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς και από την άλλη έγραφαν «Οι εργάτες έχουν πατρίδα», παραφράζοντας τη φράση του Κομμουνιστικού Μανιφέστου.

Η τοπική ΕΛΜΕ της Καλλιθέας καταδίκασε έντονα τον βανδαλισμό του σχολείου από τους νεοναζί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Την ημέρα της Πρωτομαγιάς επέλεξαν φασιστοειδή να εισέλθουν μέσα στο σχολικό συγκρότημα του Αγίου Νικολάου στην Καλλιθέα και να μαγαρίσουν τους τοίχους με τα συνθήματα και τα εμβλήματά τους.

Να λερώσουν ένα σχολικό συγκρότημα, το οποίο με ενέργειες των συλλόγων, των εκπαιδευτικών, των διευθυντών και των μαθητών, είχε γίνει μια σημαντική εικαστική παρέμβαση. Προφανώς δεν είναι τυχαία η ενέργεια αυτή των φασιστοειδών, ούτε στην Καλλιθέα, ούτε στο συγκεκριμένο συγκρότημα.

Στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, ομάδα φασιστών επιτέθηκε και χτύπησε αντιφασίστες που μοίραζαν αντιφασιστικό υλικό κοντά στην πλατεία Κύπρου. Ως γνωστόν στο σχολικό συγκρότημα του Αγίου Νικολάου, στον ίδιο χώρο, ήταν φυλακές όπου ανάμεσα σε πολλούς είχε φυλακιστεί και ο Νίκος Μπελογιάννης πριν από την εκτέλεσή του.

Στην περιοχή μας τα φασιστοειδή έχουν δεχθεί απανωτές ήττες. Πρόσφατα, την 25η Μαρτίου το μαζικό αντιφασιστικό κίνημα της Καλλιθέας ματαίωσε, για τρίτη συνεχή φορά, την προσπάθεια της ναζιστικής Χρυσής Αυγής να εμφανιστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου.

Ο λαός της Καλλιθέας ξέρει τι σημαίνει φασισμός. Παιδιά προσφύγων του ‘22 οι περισσότεροι, γνώρισε τη δράση των ναζί και των ντόπιων συνεργατών τους τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1944. Η πόλη μας πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος, όμως πέταξε έξω τους φασίστες.

Το ίδιο θα γίνει και σήμερα! Δεν θα αφήσουμε τους φασίστες να ξαναεμφανιστούν στις γειτονιές μας. Εκπαιδευτικοί και μαθητές μαζί με το δημοκρατικό κόσμο της περιοχής, παλεύοντας μαζί για κοινωνική δικαιοσύνη, για τα δημοκρατικά και εργατικά μας δικαιώματα, θα στείλουμε το φασισμό εκεί που ακριβώς ανήκει: Στο σκοτεινό παρελθόν.

ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ»

#ΦΑΣΙΣΜΟΣ #ΠΑΙΔΕΙΑ #ΣΧΟΛΕΙΑ