δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Ψηφίστηκε το άρθρο για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια


H καλή είδηση της ημέρας: Εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή το νομοσχέδιο για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.

Σήμερα ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τα «μέτρα για την ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής και υιοθεσίας».

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε το επίμαχο άρθρο 8, που δίνει το δικαίωμα αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, και το οποίο έχει προκαλέσει ηχηρές αναταράξεις και διαφοροποιήσεις βουλευτών, στα κόμματα της Βουλής.

Την διάταξη υπερψήφισαν στην αρμόδια Επιτροπή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού, καθώς και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, που διαφοροποιήθηκε από την επίσημη γραμμή των ΑΝΕΛ.

Καταψήφισαν η ΝΔ, το ΚΚΕ, οι ΑΝΕΛ, η Ενωση Κεντρώων και η ΧΑ, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη επιφυλάχθηκε για όλα τα άρθρα.

Το παράδοξο στη διαδικασία ήταν ότι ο Ε. Βενιζέλος και η Ν. Μπακογιάννη διαφοροποιήθηκαν δημοσίως από τις έως τώρα επίσημες θέσεις των κομμάτων τους, καθώς τάχθηκαν ευθέως και ανοιχτά υπέρ του δικαιώματος αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια.

Ο Βενιζέλος επικαλούμενος την ευρωπαϊκή νομολογία ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διαχωρισμός των ομοφύλων ζευγαριών στην ανάδοχη παιδιών, δηλώνοντας:

«Η κοινή ευρωπαϊκή νομική ηθική δεν είναι ούτε ατομική ηθική, ούτε χριστιανικών εκκλησιών ή ορθόδοξης εκκλησίας. Τα σέβομαι όλα αυτά αλλά το κράτος και το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν νομοθετούν με βάση την θρησκευτική αντίληψη , άρα ο καθένας ως πολίτης έχει δικαίωμα στην απόκτηση τέκνου και το δικαίωμα αυτό υπάρχει και για ομόφυλα ζευγάρια»

Μάλιστα, η Ντόρα Μπακογιάννη που βρισκόταν στην ίδια επιτροπή με τον Ευάγγελο Βενιζέλο δήλωσε ότι συμφωνεί με την άποψη του, αντίθετα με την θέση της Νέας Δημοκρατίας, αναφέροντας:

«Συμμερίζομαι την άποψη Βενιζέλου υπέρ της αναδοχής. Όλοι έχουμε υποχρέωση να λέμε τι πραγματικά συμβαίνει και να εξηγήσουμε στην κοινωνία την πραγματικότητα».

Οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής, φυσικά εναντιώθηκαν στην αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια.

Μάλιστα προέβησαν σε νέο παραλήρημα, με το βουλευτή Παναγιώτη Ηλιόπουλο να αναφέρει: «Από βίτσιο τα ομόφυλα ζευγάρια θέλουν να υιοθετήσουν αντί να πάρουν κάποιο κατοικίδιο».

«Η φύση έχει κάνει τον άντρα και τη γυναίκα αν ήταν φυσιολογικό να γεννούν τα ομόφυλα ζευγάρια θα το είχε προβλέψει η φύση. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε ενάντια στην φύση για να ικανοποιήσουμε το βίτσιο κάποιων ανθρώπων που αντί να πάρουν κάποιο κατοικίδιο θέλουν να υιοθετήσουν παιδιά. Η ελληνική κοινωνία, η ελληνορθόδοξη κοινωνία πρέπει να συνεχίσει να μεγαλώνει τα παιδιά της με αυτές τις αρχές. Υπάρχουν ξεκάθαρα οι οικογένειες με έναν άντρα και μία γυναίκα. Δεν μπορούν τα παιδιά να μεγαλώνουν με δύο άντρες ή δύο γυναίκες. Δεν είναι υγιές», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, λαμβάνοντας υπόψη παρατηρήσεις και προτάσεις κομμάτων και φορέων προχώρησε σε «βελτιωτικές αλλαγές» σε ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με αυτές:

– Αποσαφηνίστηκε στο άρθρο 8 ότι, μεταξύ περισσοτέρων κατάλληλων αναδόχων, η επιλογή γίνεται με βάση το συμφέρον του παιδιού και με ειδική αναφορά στη διεθνή σύμβαση για τα δικαιώματα του.

– Επίσης, στο άρθρο 6, λαμβάνεται υπόψη η άποψη του παιδιού και γίνεται ειδική μνεία στη γνώμη του ανηλίκου.

– Δικαιούνται οι ανάδοχοι γονείς τις ίδιες άδειες για τη φροντίδα του ανηλίκου, με αυτές που έχουν και οι φυσικοί γονείς.

– Ενισχύεται η εποπτεία και ο έλεγχος μετά την αναδοχή και προσδιορίζεται ότι θα γίνεται τουλάχιστο μία φορά το μήνα αλλά και έκτακτα.

– Στο άρθρο 3 προστίθεται ότι αποκλείονται από την αναδοχή όσοι έχουν διαπράξει το αδίκημα της ληστείας.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια, αρχές της επόμενης εβδομάδας.

#ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ #ΒΟΥΛΗ