δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Μέτρα κατά των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προανήγγειλε ο Κ. Πελετίδης


Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης ανέφερε ότι από 1η Μαΐου οι Δήμοι καλούνται να εφαρμόσουν αναγκαστικά μέτρα σε όποιον οφείλει 500 ευρώ, ενώ προσέθεσε ότι στα αναγκαστικά μέτρα είναι και οι πλειστηριασμοί.

Ο Κ. Πελετίδης θέλοντας να εκφράσει την έμπρακτη αλληλεγγύη του απέναντι στους απειλούμενους από την κυβερνητική πολιτική, προανήγγειλε μέτρα προστασίας από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και στους λαϊκούς αγώνες.

Συγκεκριμένα προγραμματίζεται την Δευτέρα 30 Απρίλη ώρα 2 μ.μ ευρεία σύσκεψη φορέων, σωματείων και συλλόγων στο Δημαρχείο της πόλης, με στόχο το σχεδιασμό κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων ώστε να αποτραπούν πλειστηριασμοί της λαϊκής περιουσίας.

Μάλιστα σε συνέντευξή του στις 25/4, ο Κ. Πελετίδης αποκάλυψε πως το δημοτικό συμβούλιο σχεδιάζει να απαλλάξει από τα χρέη οφειλέτες με χαμηλό εισόδημα, ενώ προβλέπεται ακόμα η αναστολή πληρωμών και σε άλλες περιπτώσεις η διευκόλυνση αποπληρωμής των χρεών με πολύ μεγάλο αριθμό δόσεων.

Στην συνέντευξη, δήλωσε, μεταξύ άλλων:

«Εάν θέλουμε να κάνουμε συζήτηση για οριστική λύση, οριστική λύση είναι να αλλάξουμε αφεντικό στην οικονομία. Να γίνει αφέντης αυτός που ιδρώνει καθημερινά και είναι ο εργαζόμενος. Αυτός που κτίζει τη χώρα. Και έχουμε τρόπο να παράγουμε πολλά πράγματα. Όμως δεν τα παράγουμε, διότι η παραγωγή γίνεται εκεί που συμφέρει το κεφάλαιο και όχι εκεί που συμφέρει τον λαό. Είναι κάτι δύσκολο, δεν είναι ορατό σήμερα, αλλά είναι μονόδρομος για να υπάρξει ανάταση στο λαό μας. Έτσι θα έρθει το χαμόγελο στον κόσμο».

Πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου ήταν αυτό των «πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών».

Εισηγητής είναι ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο οποίος αναφέρει τα εξής:

«Η λαϊκή οικογένεια βιώνει καθημερινά την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας στις ίδιες ράγες των πολιτικών που εφάρμοσαν και οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις.

Στην κυριολεξία με τα μέτρα που μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί, τα μνημόνια που έχουν εφαρμοστεί και το 4ο μνημόνιο που ετοιμάζεται, ο λαός μας ματώνει. Η φορολεηλασία που συνεχίζεται, τα εισοδήματα που έχουν μειωθεί δραματικά για κάθε λαϊκή οικογένεια, το βίαιο ξεκλήρισμα των αγροτών στην ύπαιθρο, των επαγγελματιών και βιοτεχνών στην πόλη συνθέτουν την σκληρή πραγματικότητα που βιώνει ο λαός μας.

Οι λαϊκές οικογένειες αντιμετωπίζουν και τον κίνδυνο των πλειστηριασμών από την εφορία και τις τράπεζες. Χιλιάδες εργατικά και λαϊκά σπίτια κινδυνεύουν άμεσα να βγουν στο σφυρί. Στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας, όπως και της πόλης μας, μεγαλώνουν συνεχώς οι λίστες των πλειστηριασμών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, στη φορολογική περιφέρεια του δικαστικού τμήματος της Α’ ΔΟΥ Πατρών (Αχαΐα, Ηλεία, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος) από την αρχή του χρόνου έως και τώρα έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε 63.046 ΑΦΜ.

Την ίδια στιγμή η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, διασφαλίζει την υψηλή κερδοφορία των τραπεζών και των μεγαλομετόχων τους, ενισχύοντάς τους με άφθονο κρατικό χρήμα, όπως έγινε στο πλαίσιο της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης από τα δάνεια της Ευρωζώνης, τα οποία θα πληρώσει ο λαός.

Η επανάληψη της εξαγγελίας από την κυβέρνηση ότι θα καταθέσει νομοθετική παρέμβαση σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας για χρέη προς το δημόσιο, γίνεται κάτω από την πίεση της λαϊκής αγανάκτησης για το κύμα των πλειστηριασμών, αλλά στην πραγματικότητα είναι απλώς «στάχτη στα μάτια» του λαού.

Όποτε και αν υπάρξει τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία, θα έχει ημερομηνία λήξης, αυστηρές προϋποθέσεις και όρους που ισχύουν και για τα χρέη στις τράπεζες, που χρησιμοποιώντας αυτό το νομοθετικό οπλοστάσιο, εκβιάζουν και απειλούν τα λαϊκά στρώματα ενώ παραδίδουν στα κοράκια τις λαïκές περιουσίες, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για τους πλειστηριασμούς.

Η Δημοτική Αρχή, έχοντας ως γνώμονα τα λαϊκά στρώματα και τις ανάγκες τους, έχει επιλέξει όχθη. Η ανάρτηση του πανό του Δήμου Πατρέων στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, με το σύνθημα «ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ – συγκυβέρνηση και κουαρτέτο διαλύουν την κοινωνική ασφάλιση, δίνουν τη λαϊκή κατοικία στους τραπεζίτες, κάνουν φορολεηλασία», εκφράζει τη θέση μας για την ανάγκη ο λαός μας να βγει στο προσκήνιο και να έρθει σε συνολική ρήξη με την αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου.

Οι αποφάσεις μας, τα ψηφίσματα και η συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις αποτελούν τη δική μας συμβολή στους λαϊκούς αγώνες.

Στηρίζουμε με πράξεις και όχι στα λόγια τα φτωχά λαϊκά στρώματα, αξιοποιώντας τις όποιες δυνατότητες έχουν απομείνει στα πλαίσια του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου του Καλλικράτη. Πήραμε την πολιτική πρωτοβουλία και δεν εφαρμόζουμε το μέτρο της αναγκαστικής είσπραξης, για τους μικροοφειλέτες όπως υποχρεούμαστε από τους νόμους περί είσπραξης των δημοσίων εσόδων, παρότι σε πρόσφατη απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συμβουλίου, προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις στα φυσικά πρόσωπα που δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις.

Ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη οι προβλεπόμενες διαδικασίες (δέσμευση ΑΦΜ, αγωγές) για τους οφειλέτες ποσών πάνω από 50.000 ευρώ, που για χρόνια ήταν στο απυρόβλητο.

Με βάση τα παραπάνω το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να πάρει θέση, στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες των εργατικών Σωματείων, των συνταξιούχων, των ανέργων και των λαϊκών επιτροπών, που αγωνίζονται:

-Να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία.

-Να σταματήσει κάθε πλειστηριασμός σε εργατικά λαϊκά σπίτια.

-Να μη βγει στο σφυρί κανένα λαϊκό σπίτι.

-Να μην πραγματοποιηθεί καμία πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης από τράπεζες και δημόσιο σε βάρος των ανέργων, των φτωχών λαϊκών ανθρώπων.

-Να καταργηθεί τώρα από την κυβέρνηση το αντιδραστικό και αντιλαϊκό πλαίσιο που διέπει τους ΟΤΑ, σε σχέση με τις κατασχέσεις».

#ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ #ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ #ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ #ΠΑΤΡΑ