δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Τέλος η προανακριτική για Novartis. Μπήκε το μαχαίρι στο κόκκαλο!


ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βάζουν τέλος και επισήμως στην προανακριτική για την υπόθεση Novartis.

Οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ που συμμετέχουν στη διαδικασία, αποφάνθηκαν την Τρίτη 17/4 ότι η Προανακριτική Επιτροπή είναι αναρμόδια να προχωρήσει σε διώξεις για την υπόθεση Novartis ως προς τους οκτώ πρώην υπουργούς και τους δύο πρώην πρωθυπουργούς που εμπλέκονται στο σκάνδαλο χρηματισμού από την πολυεθνική φαρμακευτική εταιρία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πορισματική απόφασή- παρωδία, τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής αποφάνθηκαν ότι η Βουλή δεν έχει την αρμοδιότητα να διώξει πράξεις της δωροληψίας-δωροδοκίας και πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις. Ως εκ τούτου η πλειοψηφία της Επιτροπής αναγνωρίζει την αρμοδιότητα της τακτικής δικαιοσύνης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Θ. Δρίτσας, για την απόφαση.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Θ. Δρίτσας, υποστήριξε πως η απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα του φακέλου της υπόθεσης είναι ένα σημαντικό βήμα για να ανακτήσει το πολιτικό σύστημα τη χαμένη αξιοπιστία του και σχολίασε: «Είχαμε προειλημμένη κατεύθυνση προβληματισμού, αλλά όχι προειλημμένη απόφαση».

Επιπλέον, ο Δρίτσας σημείωσε: «Οι εκτεταμένες εισηγήσεις των δύο εισηγητών Ν. Παρασκευόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ) και Γ. Λαζαρίδη (ΑΝΕΛ) συνέκλιναν στις εκτιμήσεις, με βάση τις οποίες τα μέλη της επιτροπής αποφάνθηκαν ότι η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα να διώξει πράξεις δωροληψίας - δωροδοκίας και πράξεις νομιμοποίησης παράνομων εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, που φέρονται ότι τελέστηκαν από εμπλεκόμενους πρωθυπουργούς και υπουργούς. Ως εκ τούτου, η επιτροπή αναγνωρίζει αρμοδιότητα τακτικής Δικαιοσύνης.

Αυτή η απόφαση που πήραμε ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και για τη δίκαιη αντιμετώπιση κάθε αναφερόμενου πολιτικού προσώπου, έτσι ώστε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, οι αθώοι να δικαιωθούν και να μείνουν, να αποδοθούν στην κοινωνία χωρίς ψεγάδι, και ενδεχομένως οι εμπλεκόμενοι και ενοχοποιούμενοι να δικαστούν, και το πολιτικό σύστημα να έχει κάνει σημαντικό βήμα για ανάκτηση χαμένης αξιοπιστίας του».

Η υπόθεση Τσοχατζόπουλου για δωροληψία-δωροδοκία εντασσόταν, βέβαια, στα υπουργικά καθήκοντα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου τι είναι εκείνο που κάνει την κυβερνητική πλειοψηφία να εκτιμά ότι ο στόχος της μπορεί να σταθεί παρά τη νομολογία του Αρείου Πάγου (σ.σ. στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου το δικαστικό συμβούλιο είχε αποφανθεί ότι το αδίκημα δωροληψίας-δωροδοκίας εντάσσεται στα υπουργικά καθήκοντα), ο πρόεδρος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θοδωρής Δρίτσας είπε τα εξής:

«Στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου, υπάρχει όντως μια νομολογία ισχυρή διότι είναι από το δικαστικό συμβούλιο, αλλά η νομολογία, όσο ισχυρή και αν είναι, δεν είναι νόμος και δεν υποκαθιστά το δικαίωμα κάθε δικαστηρίου να αποφανθεί. Η νομολογία είναι ισχυρή αλλά δεν αποτελεί υποχρέωση οποιουδήποτε δικαιοδοτικού οργάνου, όπως είναι η ειδική επιτροπή, να την δεχθεί και να ακολουθήσει την ίδια άποψη».

Κλείνει οριστικά η προανακριτική την ερχόμενη εβδομάδα με τους εμπλεκόμενους να αισθάνονται «δικαιωμένοι».

Η Ειδική Επιτροπή θα συνεδριάσει την επομένη Τρίτη 24 Απριλίου, για τελευταία φορά, με θέμα ημερήσιας διάταξης την έγκριση του τελικού πορίσματος, όπου και θα δρομολογηθούν οι τυπικές διαδικασίες ώστε η Ολομέλεια με ειδική απόφασή να στείλει τον φάκελο πίσω στις δικαστικές αρχές.

Η Νέα Δημοκρατία και το Πασόκ βγήκαν σαφώς κερδισμένοι και δηλώνουν ότι η χθεσινή εξέλιξη έρχεται να επιβεβαιώσει τις εξ αρχής εκτιμήσεις τους περί προσχεδιασμένης διαδικασίας, η οποία στόχο είχε να εξυπηρετήσει επικοινωνιακά πολιτικά παιχνίδια της συγκυβέρνησης.

Σαφώς και δεν περιμένουμε από τη δικαιοσύνη να καταδικάσει τους εμπλεκόμενους, αλλά δεν περιμέναμε ούτε ότι η Βουλή θα άνοιγε το δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση.

Ας μην ταλαιπωρηθούν άλλο οι άνθρωποι. Να μην πάει καν η δικογραφία στις δικαστικές αρχές.

Έτσι κι αλλιώς, ο Αρης Πορτοσάλτε και ο Αδωνις Γεωργιάδης αποφάσισαν στα τηλεοπτικά πάνελ, ότι έκλεισε η υπόθεση.

#ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ #ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΔΙΑΦΘΟΡΑ #ΣΚΑΝΔΑΛΑ