δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Η απολογία του Ζούκερμπεργκ: Οκ, σας χειραγωγήσαμε, σόρυ μάγκες


Στο Αμερικανικό Κογκρέσο βρέθηκε για να απολογηθεί ο Ζούγκερμπεργκ, όπου του ζητήθηκε να εξηγήσει το λόγο που τα προσωπικά δεδομένα 87 εκατομμυρίων ανθρώπων βρέθηκαν στα χέρια της Cambridge Analytica.

Στην κατάθεσή του ο Ζούκερμπεργκ, δεν είπε τίποτα άλλο παρά σόρυ μάγκες λάθος έκανα, δεν τα υπολόγισα καλά τα πράγματα, δεν ήξερα, δεν είδα, μαλακία μάλλον έκανα, με ξεγελάσανε αυτοί οι αλήτες και άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

Ας τα πάρουμε από την αρχή...

Τον περασμένο μήνα, το Facebook παραδέχτηκε ότι τα προσωπικά στοιχεία εκατομμυρίων χρηστών της πλατφόρμας κατέληξαν στα χέρια της Cambridge Analytica.

Υπογραμμίζεται, ότι η συγκεκριμένη εταιρεία, μεταξύ άλλων, είχε εργαστεί και για την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2016.

Η Cambridge Analytica απέκτησε παράνομα πρόσβαση στα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών, μέσω μίας εφαρμογής-κουίζ με το όνομα «This Ιs Your Digital Life».

Από τους 87 εκατομμύρια χρήστες, οι 2.7 εκατ. ήταν ευρωπαίοι πολίτες, ενώ περίπου 60.000 ήταν Έλληνες.

Το ίδιο το Facebook ανακοίνωσε ότι η εταιρεία Cambridge Analytica είχε αποκτήσει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών και όχι μόνο 50 εκατομμυρίων, όπως ήταν η αρχική εκτίμηση:

«Συνολικά, πιστεύουμε ότι οι προσωπικές πληροφορίες έως και 87 εκατομμυρίων χρηστών – οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται στις ΗΠΑ – αποκτήθηκαν αθέμιτα από την Cambridge Analytica».

Η κατάθεση του Ζούκερμπεργκ στο Κογκρέσο και η συγγνώμη

Στο Κογκρέσο πραγματοποιήθηκε χθες η κατάθεση του Μαρκ Ζούκερμπεργκ για το σκάνδαλο των διαρροών. Σκοπός της διαδικασίας ήταν να αποσαφηνιστεί πως τα δεδομένα δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook κατέληξαν στα χέρια της Cambridge Analytica.

Ο πρόεδρος του Facebook, απολογήθηκε, αναλαμβάνοντας την πλήρη ευθύνη, ζητώντας συγγνώμη για τη διαρροή και τους λάθος χειρισμούς του, όπως ανέφερε:

«Είναι ξεκάθαρο σήμερα ότι δεν κάναμε αρκετά για να αποτρέψουμε να χρησιμοποιηθούν τα εργαλεία αυτά για κακό. Αυτό αφορά τις ψευδείς ειδήσεις, τις παρεμβάσεις από το εξωτερικό στις εκλογές και τα μηνύματα μίσους, καθώς και τους προγραμματιστές και το απόρρητο των στοιχείων».

Πάντως ο Ζούκερμπεργκ προσπάθησε με κάθε τρόπο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αυτό του το δίνουμε.

Η εμπλοκή του Facebook στις εκλογικές διαδικασίες

Με τις τελευταίες εξελίξεις, απλά επιβεβαιώθηκαν οι υποψίες πολλών, που μιλούσαν για διαρροές, εμπλοκές σε πολιτικές διαδικασίες, πολιτική προπαγάνδα, επηρεασμός πολιτικών αποτελεσμάτων κλπ.

Με δεδομένο το γεγονός ότι η Cambridge Analytica είναι η εταιρεία που εμπλέκεται στις υποκλοπές και είναι η ίδια εταιρεία που ανέλαβε την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2016, αποκαλύφθηκε μια εξαιρετικά επικίνδυνη πτυχή του Facebook, αφού φαίνεται να ασκεί τεράστια επιρροή στην εκλογική διαδικασία σε πολλές κοινωνίες.

Η πρόσβαση της εταιρείας σε τέτοιας κλίμακας δεδομένα έδωσε την ευκαιρία στην εταιρεία να χειραγωγήσει πολιτικά εκατομμύρια χρήστες της πλατφόρμας. Η χειραγώγηση έγινε στις αμερικάνικες εκλογές του 2016, αλλά και στο βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit.

Ο Ζούκερμπεργκ δήλωσε στην κατάθεση του στο Κογκρέσο, ότι πλέον κύρια προτεραιότητά του αποτελεί η αποτροπή περαιτέρω παρεμβάσεων στις εκλογικές αναμετρήσεις ανά τον κόσμο, μέσω της πλατφόρμας.

«Δε μπορώ να εγγυηθώ ότι το Facebook δε θα χρησιμοποιηθεί για πολιτική προπαγάνδα στο μέλλον»

Ο Γερουσιαστής Τομ Άνταλ ρώτησε τον πρόεδρο του Facebook εάν θα μπορούσε να εγγυηθεί ότι η πλατφόρμα του δεν θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για πολιτική προπαγάνδα, μέσω της χειραγώγησης προσωπικών δεδομένων. Η απάντηση του Μαρκ Ζούκερμπεργκ ήταν αρνητική.

«Δυστυχώς, Γερουσιαστά, όχι, δεν μπορώ να το εγγυηθώ αυτό, επειδή βρισκόμαστε σε μια αδιάκοπη «εξοπλιστική κούρσα». Όσο υπάρχουν άτομα στη Ρωσία που η δουλειά τους είναι να προσπαθούν να παρεμβαίνουν στις εκλογές ανά τον κόσμο, αυτού του είδους οι συγκρούσεις θα συνεχίζονται».

Το Facebook ενημερώνει, κατόπιν εορτής, τα θύματα κλοπής προσωπικών δεδομένων

Από την Δευτέρα 9 Απριλίου ξεκίνησε η αποστολή μηνυμάτων στους χρήστες που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα διαρροής δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν από την Campridge Analytica στο σκάνδαλο του Facebook.

Το Facebook ισχυρίστηκε ότι οι χρήστες που εμπλέκονται θα λάβουν ένα λεπτομερές μήνυμα στη ροή των ενημερώσεών τους.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με το ίδιο το Facebook περίπου 2,2 δισεκατομμύρια χρηστών του Facebook θα λάβουν μια ειδοποίηση με τίτλο «Προστασία των πληροφοριών σας», η οποία θα συνοδεύεται από έναν σύνδεσμο για να δουν ποιες πληροφορίες και εφαρμογές έχουν μοιραστεί. Στη συνέχεια, αν οι χρήστες το επιθυμούν, έχουν τη συνατότητα να τερματίσουν τις εφαρμογές και να απενεργοποιήσουν την πρόσβαση τρίτων στις εφαρμογές τους.

Παγκόσμιο ψήφισμα για την προστασία των χρηστών του Facebook

Το ψήφισμα διενεργείται από την ιστοσελίδα secure.avaaz.org μέσω συλλογής ηλεκτρονικών υπογραφών. Μέχρι στιγμής περίπου 900.000 πολίτες από όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, ζητούν από τον Μάρκ Ζούκερμπεργκ να προφυλάξει τα προσωπικά τους δεδομένα.

«Φτάνει. Σας καλούμε να προφυλάξετε τις δημοκρατίες μας, και αμέσως»:

1. Πείτε την Αλήθεια για τα ψεύτικα προφίλ και τις εκστρατείες παραπληροφόρησης, και ανοίξτε ανεξάρτητες έρευνες.

2. Απαγορέψτε τα Μποτ – ΟΛΑ τα ψεύτικα προφίλ πρέπει να απαγορευτούν.

3. Ενημερώστε το Κοινό – ειδοποιείτε όλους τους χρήστες ΚΑΘΕ φορά που εκτίθενται σε ψεύτικο ή κακόβουλο περιεχόμενο και διορθώνετε την ανάρτηση.

4. Προσλάβετε Eπαληθευτές - μια μεγάλη ανεξάρτητη ομάδα που θα δρα γρήγορα για να σταματάει τη διάδοση ψεύτικων ειδήσεων.