δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Η πραγματική «Εβδομάδα των Παθών» έγινε στην ματωμένη Γάζα


Δεκάδες νεκροί και 1.800 τραυματίες σε μία εβδομάδα (30/3 - 6/4), είναι ο απολογισμός στη Γάζα, από τον ισραηλινό στρατό.

Την περασμένη Παρασκευή (6/4) 20.000 χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν για την ελευθερία τους, κοντά στα σύνορα Γάζας- Ισραήλ. Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε κοντά στη σιδερόφραχτη μεθόριο, όπου οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες και έκαιγαν ελαστικά, ώστε ο πυκνός καπνός να εμποδίσει την ορατότητα των σκοπευτών.

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε με πραγματικά πυρά και χρήση πλαστικών σφαιρών, αλλά και χημικών.

Αποφασισμένοι για ανοιχτές συγκρούσεις οι Ισραηλινοί

Η διαταγή στους άνδρες του ισραηλινού στρατού ήταν να ανοίξουν πυρ εναντίον όποιου πλησιάσει το τείχος στα σύνορα και συνεχίζει να τελεί σε ισχύ:

«Αν υπάρξουν προκλήσεις, θα υπάρξει η πιο σκληρή αντίδραση όπως και την περασμένη εβδομάδα. Δεν προτιθέμεθα να αλλάξουμε τις διαταγές για πυροβολισμούς, παραμένουμε στην ίδια γραμμή», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν, στη δημόσια ραδιοφωνία, πριν το αιματοκύλισμα της Παρασκευής.

Μετά τα γεγονότα της 6ης Απριλίου, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι 6 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά. Μεταξύ των νεκρών ήταν και ένας 16χρονος. Περισσότεροι από 400 Παλαιστίνιοι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία αφού τραυματίστηκαν από σφαίρες ή δακρυγόνα.

Όπως γνωστοποιήθηκε την επόμενη μέρα, ένας Παλαιστίνιος δημοσιογράφος, που επλήγη από πυρά, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, υπέκυψε τελικώς στα τραύματά του, με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει στους 7.

«Μαύρη Παρασκευή» - Στις 30 Μαρτίου ο βαρύτερος απολογισμός σε μία μέρα, από το 2014

Τα γεγονότα της 6ης Απριλίου, ήρθαν να κορυφώσουν το αιματοκύλισμα που ξεκίνησε το Ισραήλ στις 30 Μαρτίου. Τη μέρα εκείνη πραγματοποιήθηκε διαδήλωση 17.000 Παλαιστινίων με αίτημα την επιστροφή των προσφύγων και τον τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας από το Ισραήλ.

Το κίνημα «Η Πορεία της Επιστροφής», όπως ονομάστηκε, διεκδικεί το «δικαίωμα της επιστροφής» για τους περίπου 700.000 Παλαιστίνιους που εκδιώχθηκαν από τη γη τους ή που διέφυγαν κατά τη διάρκεια του πολέμου που ακολούθησε την ίδρυση του Ισραήλ στις 14 Μαΐου 1948.

Οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές κινήθηκαν από το πρωί σε διάφορα σημεία κατά μήκος των συνόρων Λωρίδας της Γάζας - Ισραήλ και συγκρούστηκαν με τις ισραηλινές δυνάμεις, οι οποίες είχαν παραταχθεί σε άρματα μάχης και ελεύθερους σκοπευτές, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και πυρών για την απώθηση των Παλαιστινίων διαδηλωτών.

Τελικά, έχασαν τη ζωή τους 19 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν περίπου 1.400.

Πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό σε μια ημέρα, μετά τον πόλεμο του 2014 μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Ελιάς Σανμπάρ, πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ουνέσκο:

«Σε τι διαφέρει η νύχτα αυτή απ΄όλες τις υπόλοιπες Τις υπόλοιπες νύχτες τρώμε είτε ζυμωτό ψωμί, είτε άζυμο αυτή τη νύχτα τρώμε μόνο άζυμο Τις υπόλοιπες νύχτες τρώμε εύγεστα λαχανικά, αυτή τη νύχτα μόνο πικρά χόρτα».

Νέες οδηγίες στον ισραηλινό στρατό: «Να πυροβολείτε από τα 300 μέτρα και όχι από τα 100»

Το κίνημα διαμαρτυρίας «Η Πορεία της Επιστροφής» έχει προγραμματίσει συγκεντρώσεις και καθιστικές διαμαρτυρίες για έξι εβδομάδες, κάτω από το τείχος ασφαλείας στη μεθόριο, ενώ ο ισραηλινός στρατός εντείνει τα μέτρα καταστολής των Παλαιστινίων.

Οι νέες οδηγίες που έλαβε ο ισραηλινός στρατός είναι να πυροβολούν από τα 300 μέτρα Παλαιστινίους και όχι από τα 100, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος.

Παράλληλα, ο στρατός ενισχύει ακόμα περισσότερο την περίφραξη στα σύνορα, χτίζοντας φράχτες από άμμο και χαλίκια.

Το μήνυμα του ΟΗΕ στο Ισραήλ που δεν τηρήθηκε...

Έκκληση έκανε ο γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στις ισραηλινές δυνάμεις να επιδείξουν μεγάλη προσοχή, ώστε να μην υπάρξουν θύματα την περασμένη Παρασκευή.

Πιο συγκεκριμένα, το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR) απέστειλε μήνυμα στο Ισραήλ να διασφαλίσει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του δεν κάνουν χρήση «υπερβολικής βίας» εναντίον Παλαιστινίων διαδηλωτών.

Επιπλέον, η εκπρόσωπος Ελίζαμπεθ Θροσέλ είπε σε τακτική ενημέρωση του Τύπου, ότι η χρήση όπλων θα πρέπει να είναι η έσχατη λύση και ότι η αδικαιολόγητη χρήση τους, πιθανόν να συνιστά δολοφονία αμάχων από πρόθεση, κάτι που αποτελεί παραβίαση της Τέταρτης Συνθήκης της Γενεύης.

Την Πέμπτη 5/4 ο Λευκός Οίκος προέτρεψε τους Παλαιστίνιους διαδηλωτές, να μην πλησιάσουν τον φράκτη στα σύνορα με το Ισραήλ.

Η εμπλοκή των ΗΠΑ και το βρώμικο παιχνίδι παρεμπόδισης της έρευνας για τα αιματηρά επεισόδια

Την περασμένη Παρασκευή 6/4, το Κουβέιτ πρότεινε να εγκριθεί από το κορυφαίο όργανο του ΟΗΕ μια ανακοίνωση που θα καλούσε να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα για τα πολύνεκρα επεισόδια στα σύνορα στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ΗΠΑ εμπόδισαν να προχωρήσει αυτή η πρωτοβουλία. Το ίδιο είχαν πράξει και την περασμένη εβδομάδα, για τα επεισόδια της 30ης Μαρτίου.

Η Ουάσιγκτον, εν συνεχεία, διέκοψε τη διαδικασία για την υιοθέτηση του κειμένου που πρότεινε το Κουβέιτ, απορρίπτοντας, εκ νέου, το ενδεχόμενο να εκδοθεί ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

#ΠΟΛΕΜΟΣ #ΘΥΜΑΤΑΠΟΛΕΜΟΥ #ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ #ΙΣΡΑΗΛΒΙΑ #ΙΣΡΑΗΛ