δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Την 20η ημέρα απεργίας πείνας διανύει ο κρατούμενος φοιτητής Νομικής Β. Δημάκης διεκδικώντας το δικα


Ενώ υποτίθεται ότι τα ζητήματα για την παιδεία, θα είχαν λυθεί για τους κρατούμενους φοιτητές, ένας ακόμα κρατούμενος καταφεύγει στην απεργία πείνας, ώστε να διεκδικήσει το αυτονόητο. Να φοιτήσει στη σχολή που πέρασε επιτυχώς. Ένας ακόμα άνθρωπος, δηλαδή, αγγίζει τα βιολογικά του όρια για να διεκδικήσει το δικαίωμα στην παιδεία.

Η υπόθεση έρχεται δραματικά να θυμίσει τους αγώνες του Νίκου Ρωμανού, για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Ο Ν. Ρωμανός έμεινε σε απεργία πείνας 31 μέρες, έως ότου δικαιωθεί.

Πιο συγκεκριμένα, το τριμελές πειθαρχικό Συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού απέρριψε προκλητικά το αίτημα του Βασίλη Δημάκη για εκπαιδευτική άδεια με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι).

Ο Β. Δημάκης είναι φοιτητής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής, καθώς πέρασε επιτυχώς τα 3 μαθήματα, στα οποία εξετάστηκε, εντός του Κορυδαλλού. Μάλιστα, είχε εισαχθεί δεύτερος από όλα τα εσπερινά λύκεια της χώρας.

Στις 12 Μαρτίου εξετάστηκε και απορρίφθηκε για τρίτη συνεχή φορά το αίτημα για εκπαιδευτική άδεια του κρατούμενου φοιτητή και οδηγήθηκε σε απεργία πείνας δύο μέρες μετά, στις 14 Μαρτίου, την οποία συνεχίζει μέχρι και σήμερα.

Οι καθηγητές της Νομικής σχολής έχουν διαβεβαιώσει το Συμβούλιο εγγράφως ότι η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι απαραίτητη, ώστε να μπορέσει ο φοιτητής να ολοκληρώσει με επιτυχία την πρόοδο και τις εξετάσεις του, ενώ οι κύριοι του Συμβουλίου παραμένουν ανένδοτοι.

Αλληλεγγύη στο Βασίλη Δημάκη

Οι καθηγήτριες του φοιτητή στο σχολείου των φυλακών Αγίου Στεφάνου όπου βρισκόταν, στέκονται στο πλευρό του και μίλησαν για τον μαθητή τους:

Η πρωτοβουλία φοιτητών- σπουδαστών- μαθητών φυλακών Κορυδαλλού δηλώνει:

«Την περίοδο που προωθούνται από το Υπουργείο εκπαιδευτικά προγράμματα, πολιτιστικά δρώμενα αλλά και επιβοηθούνται εκπαιδευτικές άδειες, δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να δεχθούμε πως κόβεται έτσι η άδεια του Βασίλη Δημάκη που ζητάει το αυτονόητο: να σπουδάσει στη σχολή που με τόσο κόπο και προσπάθεια κατάφερε να περάσει μέσω Πανελληνίων εξετάσεων στη φυλακή.

Ο Βασίλης βρίσκεται ήδη από τις 14 Μαρτη σε απεργία πείνας γιατι δε δέχτηκε σιωπηρά την παράνομη και καταχρηστική απόφαση του Συμβουλίου Κορυδαλλού όπως αυτό θα ήθελε. Εχει χάσει ήδη μέσα σε τέσσερις μέρες το 8% του σωματικού του βάρους. Δηλώνει προς κάθε πλευρά οτι δεν έχει σκοπό να αφήσει αυτόν τον αγώνα στη μέση.

Απαιτούμε από το Υπουργείο και τους υπόλοιπους φορείς να ενσκήψουν στη συγκεκριμένη υπόθεση και να αποδείξουν στην πράξη εαν όλα αυτά που ευαγγελίζονται είναι ουσία η κούφια λόγια…»

Οι κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού σχολιάζοντας το γεγονός, αναφέρουν:

«Η απόρριψη αυτή για όλους εμάς, δεν είναι παρά ένα ηχηρό μήνυμα, ότι οι όποιες προσπάθειές μας για καλυτέρευση είναι μάταιες και δεν αξίζει ούτε καν να προσπαθήσουμε».

Το ιστορικό των απορρίψεων των αιτημάτων και οι δικαιολογίες του Συμβουλίου

Ο Βασίλης Δημάκης είναι ο πρώτος κατάδικος που πληροί όλες τις προϋποθέσεις, αλλά του απορρίπτεται η άδεια. Στην πρώτη (27/10/2017) και στη δεύτερη (8/01/2018) απόρριψη το Συμβούλιο ανέφερε ότι ο κρατούμενος δεν πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις, δηλαδή την «επιτυχή παρακολούθηση του 1/3 των μαθημάτων».

Το πρόβλημα αυτό ξεπεράστηκε στην πορεία, εφόσον ο Β. Δημάκης πέρασε με υψηλότατη βαθμολογία τρία μαθήματα από τα πέντε που έχει δηλώσει (ενώ στα άλλα δύο εκκρεμούσε η βαθμολογία).

Έτσι προχώρησε σε νέο αίτημα χορήγησης άδειας, στο οποίο επισυνάπτεται η βαθμολογία του πρώτου εξαμήνου.

Η τρίτη απόρριψη, είχε την εξής αιτιολογία: «Εξασφαλίζεται στον ως άνω φοιτητή η εξ αποστάσεως φοίτηση, καθώς και η συμμετοχή στις εξετάσεις των μαθημάτων, τα οποία σημειωτέον είναι θεωρητικά και δεν έχουν υποχρεωτική παρουσία».

Όπως, όμως, είναι γνωστό, στον Κορυδαλλό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως εκπαίδευση, διότι δεν πληρούνται οι προδιαγραφές, όπως αυτές αναφέρονται ρητά στη σχετική ΚΥΑ (28809/15): ειδικός χώρος για μελέτη δεν υπάρχει, η πρόσβαση σε Η/Υ περιορίζεται αυστηρά σε μία ώρα την εβδομάδα, επ’ ουδενί δεν εξασφαλίζεται η με τεχνικά μέσα παρακολούθηση των παραδόσεων κ.ο.κ

Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε νέα συνεδρίαση. Την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι Συμβούλιο διέκοψε την συνάντηση την Πέμπτη και θα συνεχίσει τη Δευτέρα χωρίς καν να εκδώσει απόφαση. Χθες Δευτέρα η απόφαση δεν ήρθε μία ακόμα φορά. Ο Βασίλης Δημάκης περιμένει και την Τρίτη όπου ελπίζει ότι θα του δώσουν απάντηση, γιατί είναι ήδη πολύ καταβεβλημένος.

Πόσο υποκριτικά στέκεται ένα σύστημα, που θέλει να ονομάζεται σωφρονιστικό, απέναντι από έναν άνθρωπο ο οποίος προσπαθεί να αποκτήσει εφόδια για τη ζωή του, όταν στερεί από αυτόν τη γνώση;

Οι «κύριοι» που αποτελούν τα Συμβούλια των φυλακών, μάλλον κάτι δεν έχουν καταλάβει καλά. Η φοίτηση ενός ανθρώπου στη Σχολή που πέρασε, είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ. Δεν του κάνουν ούτε χάρη, ούτε του παραχωρούν κάποιο προνόμιο, ώστε να χορηγούν άδειες όποτε γουστάρουν, τραγουδώντας «αμπεμπαμπλόμ» πάνω από τα ονόματα των κρατουμένων.

Αυτό, κύριοι, δεν είναι σωφρονισμός. Αυτό είναι τιμωρία. Είναι όλα όσα φωνάζετε ότι δεν είστε. Είναι βασανιστήριο.

#ΦΥΛΑΚΕΣ #ΠΑΙΔΕΙΑ #ΑΕΙΤΕΙ