δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Αναρχία στη Μεγάλη Βδομάδα


Οι θρησκείες άλλοτε συμμετέχουν ενεργά και άλλοτε καθορίζουν σχεδόν εξολοκλήρου την κατάντια των λαών, γεγονός αυταπόδεικτο.

Ποιο είναι, όμως, το μερίδιο ευθύνης του απλού, αγνού Χριστιανού που θα γεμίσει την εβδομάδα που ξεκίνησε, για ακόμα μία χρονιά, τις εκκλησίες για να προσευχηθεί στα γόνατα και να ανάψει λαμπάδες για το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης;

Το λεγόμενο ποίμνιο με την παρουσία του όχι απλώς συντηρεί μια αστεία κατάσταση, όπου κατά χιλιάδες σπεύδουν οι πιστοί ώστε να προσευχηθούν σε πνεύματα, τον εικοστό πρώτο αιώνα. Το ζήτημα δεν είναι τόσο επιφανειακό. Το ποίμνιο νομιμοποιεί με την παρουσία του το σκοταδισμό και δίνει άλλοθι στα παλαιότερα, αλλά και τα σύγχρονα εγκλήματα της εκκλησίας.

Ποιος άλλωστε μπορεί να ξεχάσει την πρόσφατη είδηση του θανάτου της Έλενας Φραντζή, η οποία καταδικάστηκε να ζήσει μία κόλαση από το ιερό ζευγάρι, αλλά καταδικάστηκε και δεύτερη φορά από μία κοινωνία καλών χριστιανών που τη στοχοποίησε, την απομόνωσε και την αποδοκίμασε στο δικαστήριο, υπερασπιζόμενη ένα τέρας;

Είναι όλοι οι Χριστιανοί το ίδιο;

Συχνά τίθεται το επιχείρημα ότι δεν είναι όλοι οι Χριστιανοί το ίδιο. Ότι στις εκκλησίες υπάρχουν άνθρωποι αγνοί, οι οποίοι περιορίζονται στην προσευχή και δε συμμετέχουν στην αλητεία του παπαδαριού.

Τελικά είναι όλοι ίδιοι;

Η απάντηση είναι ναι. Δεν έχουν το ίδιο μερίδιο ευθύνης, οπωσδήποτε.

Δεν έχει τις ίδιες ευθύνες ο Αμβρόσιος, με τη γιαγιά που ανάβει τα καντήλια και σηκώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στη λειτουργία όρθια, ώστε να μπορεί να ξεκινήσει το σταυρό της από τα γόνατα και να τον ολοκληρώσει στον αριστερό ώμο, για να την συμπαθήσει ο Θεός λίγο παραπάνω.

Ωστόσο, πρέπει να αμφισβητηθεί το επιχείρημα αυτό από τη βάση του. Το να διαχωρίζει κανείς τους Χριστιανούς ως καλούς ή κακούς, έχει την ίδια χρησιμότητα με το να διαχωρίζει σε καλούς ή κακούς τους φασίστες. Είναι, δηλαδή, τόσο χρήσιμο, όσο το να μοιράζεις ευθύνες ανάμεσα στον Χίτλερ και τον τελευταίο ούγκανο νεοναζί χρυσαυγίτη. Το βάρος της ευθύνης γέρνει προφανώς προς την μία πλευρά, αλλά δεν είναι τίποτα άλλο από ένα σύνολο που αλληλοεπιδρά, αντλεί δύναμη από τα επιμέρους κομμάτια του και συντηρείται και έτσι πρέπει και να καταπολεμηθεί.

Όσο οι Χριστιανοί είναι οι άνθρωποι που δίνουν την εξουσία στους παπάδες, μέσω της δύναμης του όχλου, ώστε να εγκληματούν και να καταδικάζουν τις κοινωνίες σε σκοταδισμό, είναι συνυπεύθυνοι.

Δεν αρκεί απλά να είναι αντίθετοι στις πράξεις των παπάδων, όταν αποτελούν τεράστιο κομμάτι της εκκλησίας και δεν κάνουν το παραμικρό για να την αλλάξουν.

Ακόμα και πολιτικά αν εξεταστεί το σώμα της εκκλησίας, δεν θα πω ότι όλοι οι Χριστιανοί είναι χρυσαυγίτες, αλλά οι περισσότεροι χρυσαυγίτες είναι χριστιανοί. Και σίγουρα οι περισσότεροι αναρχικοί ή κομμουνιστές δεν είναι.

Και για όποιον αμφιβάλλει για τη σύγκριση ναζιστών με χριστιανούς, ίσως εκπλαγεί με τις ομοιότητες των δύο. Ρατσισμός, προσηλυτισμός, σεξισμός, ομοφοβία, στοχοποίηση, δογματισμός, πόλεμοι, εγκλήματα, καταστροφές, βασανισμοί, μίσος για το διαφορετικό και ο κατάλογος δεν τελειώνει ποτέ.

Και αλίμονο, αν μία σακούλα με τρόφιμα και παλιά ρούχα, έφταναν για να ξεπληρωθεί το δηλητήριο, με το οποίο μολύνουν τις κοινωνίες ανά τους αιώνες.

«Επιβάλλεται...»

Επιβάλλεται να μη σεβαστείς την πίστη του Χριστιανού.

Επιβάλλεται να μην επιτρέψεις να περάσει ο σκοταδισμός των θρήσκων σαν μόνη πραγματικότητα, και χωρίς να ακούγεται ο αντίλογος.

Επιβάλλεται να τους χλευάσεις όταν δεν τρώνε κάποιες τροφές για κάποιες μέρες, νομίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα σωθεί η ψυχή τους, όταν ταυτόχρονα κάνουν μαύρη τη ζωή όποιου «παρεκκλίνει» από το ποίμνιο.

Όχι απλά δε σέβομαι καμία πίστη, αλλά επιβάλλεται να μην την σέβομαι.

Τουλάχιστον μέχρι να προσεύχονται ήσυχα, χωρίς να κατασπαταλούν και κατακλέβουν δημόσιο χρήμα, χωρίς να θέλουν εξουσία, χωρίς να διαπράττουν αδικήματα, δίχως να τους αγγίζει κανένας νόμος, ναι, επιβάλλεται.

Και αυτό πάει προς όλες τις θρησκείες και τα κοπάδια τους.

Σε αυτά δε χωράνε οπαδικά.

Σκατά σε όλους τους.

#ΕΚΚΛΗΣΙΑ