δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Πόλεμος ανάμεσα σε Σύριζα- ΝΔ για το νερό - Η πρώτη συγγνώμη για την ΕΥΑΘ μετά από 6 μέρες


Έξι μέρες μετά την απίστευτη ταλαιπωρία των κατοίκων της συμπρωτεύουσας ακούστηκε η πρώτη συγγνώμη από την αντιπρόεδρο της ΕΥΑΘ κ. Βαλάνη, μέσω ανάρτησης της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook.

Στην ανακοίνωση της αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Από την πλευρά μου θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να αναζητηθούν και να αποδοθούν ευθύνες σε όποιον αναλογούν. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι!».

Από το Σύριζα η αλήθεια είναι ότι δε βιάστηκαν και πολύ να δράσουν, καθώς πέντε ημέρες πέρασαν από την μέρα που διαπιστώθηκε το πρόβλημα, μέχρι να γίνει σύσκεψη τελικώς το Σάββατο, στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για την βλάβη σε κεντρικό αγωγό.

Στο μεταξύ η υπόθεση του νερού εξελίσσεται σε μεγάλη διαμάχη ανάμεσα σε Σύριζα και Νέα Δημοκρατία. Εξαπολύονται εκατέρωθεν κατηγορίες για ευθύνες, τις οποίες φυσικά κανένας δεν έχει αναλάβει.

Από τη μία πλευρά η ΝΔ ζητά παραιτήσεις και αναλήψεις ευθυνών από Υπουργούς, ενώ το ΥΠΕΣ κάνει λόγο για απύθμενο θράσος, αναφέροντας «Εκεί που μας χρωστούσανε, μας πήραν και το βόδι»...

Η ΝΔ βλέπει τη λύση, προφανώς, στην ιδιωτικοποίηση

Ειδικότερα, η ΝΔ μέσω του Τάκη Θεοδωρικάκου, τόνισε, που αλλού (;) στο Σκαι, ότι οι Θεσσαλονικείς θα είχαν γλιτώσει την μεγάλη ταλαιπωρία αν είχε ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΑΘ, αναφέροντας συγκεκριμένα:

«Αν είχε ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΑΘ, δεν θα είχαμε αυτά τα προβλήματα. Την «πλήρωσαν» οι Θεσσαλονικείς με αυτό το πρωτοφανές γεγονός».

Στην συνέχεια δήλωσε, ότι οι υπουργοί που εποπτεύουν την ΕΥΑΘ έχουν βαρύτατη ευθύνη και ήδη έπρεπε να έχουν παραιτηθεί.

Αμέσως μετά τις παραπάνω δηλώσεις, το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για «απύθμενο θράσος για την ΕΥΑΘ από τη Ν.Δ». Εννοείται βέβαια ότι δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Εκεί που μας χρωστούσανε, μας πήραν και το βόδι». Το θράσος της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει όρια. Καταλογίζει ευθύνες για το ατύχημα στον αγωγό ύδρευσης της Θεσσαλονίκης στην Κυβέρνηση και στη σημερινή διοίκηση της ΕΥΑΘ, όταν είναι γνωστό ότι επί πολλές δεκαετίες έχει αφεθεί στην τύχη της η παλαιά υποδομή του δικτύου ύδρευσης με τεράστιες ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας.

Παρά τις προβλέψεις για τις αυξημένες ανάγκες ύδρευσης της Θεσσαλονίκης και τα προβλήματα που εγκυμονούσε η παλαιότητα του δικτύου και η πλημμελής συντήρησή του, το 2012 η τότε διοίκηση, επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, λόγω της επιλογής να ιδιωτικοποιηθεί η Εταιρεία ακύρωσε διαγωνισμό που είχε τελεσφορήσει, προκειμένου να υλοποιηθούν σημαντικές παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις της ΕΥΑΘ. Πρόκειται για ένα κλασικό παράδειγμα ιδεοληψίας το οποίο όμως, σήμερα ταλαιπωρεί τη Θεσσαλονίκη. Ακύρωσαν τις απαραίτητες παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις μόνο και μόνο επειδή σκόπευαν να την ιδιωτικοποιήσουν.

Η νέα διοίκηση της ΕΥΑΘ, η οποία τοποθετήθηκε τον Μάιο του 2016, έχει ήδη ολοκληρώσει και υποβάλει σχέδιο για εκτεταμένες εργασίες εκσυγχρονισμού και συντήρησης των εγκαταστάσεων ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή υδροδότηση της Θεσσαλονίκης. Το έργο αναμένει έγκριση χρηματοδότησης από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας.

Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας.

Η ζημιά στον αγωγό αποκαταστάθηκε. Η πλήρης ομαλοποίηση της κατάστασης απαιτεί και την υποχώρηση της θολότητας. Σε κάθε περίπτωση, ο τελευταίος που έχει ευθύνες γι’ αυτή την υπόθεση είναι ο λαός της Θεσσαλονίκης, ο οποίος πληρώνει τα σπασμένα άλλων.

Αυτό που δεν μπορεί να «ομαλοποιηθεί» είναι ο αντιπολιτευτικός λόγος της Νέας Δημοκρατίας, ακόμη και εκεί που το υπέρμετρο μέγεθος της ευθύνης που της αναλογεί είναι παραπάνω από φανερό.

Για τη σημερινή Κυβέρνηση το νερό είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, στο οποίο πρέπει να έχουν όλοι πρόσβαση.

#ΠΟΛΙΤΙΚΗ #ΣΥΡΙΖΑ #ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ