δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Η γαλλική τσιμεντοβιομηχανία Lafarge χρηματοδοτούσε το «Ισλαμικό Κράτος»


Με τεράστια ποσά και επί σχεδόν μια πενταετία χρηματοδοτούσε το «Ισλαμικό Κράτος» και άλλες ένοπλες οργανώσεις ο όμιλος της Lafarge, όπως ανακοίνωσε της Οργάνωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Sherpa που εδρεύει στη γαλλική πρωτεύουσα.

Κατά τη διάρκεια επίσημης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η Sherpa και στο πλαίσιο σχετικής εισαγγελικής έρευνας της γαλλικής εισαγγελίας η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα, αναφέρθηκε πως ο κολοσσός της παγκόσμιας βιομηχανίας τσιμέντου αποδεδειγμένα πλέον από το 2011 μέχρι και το 2015 κατέβαλε, τόσο τον ISIS όσο και σε άλλες τρομοκρατικές ομάδες που ενεργούσαν στο έδαφος της Συρίας το συνολικό ποσόν των 15,2 εκατ. δολαρίων (13 εκατ. ευρώ) με αντάλλαγμα να μην πλήξουν το εργοστάσιο που διατηρούσε η εταιρία στην πόλη Jalabiya μέχρι και τον Σεπτέμβριο τού 2014.

«Όπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα, το ακριβές ποσόν το οποίο από το 2011 μέχρι και το 2015 κατέβαλε η Lafarge στις διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου τού "Ισλαμικού Κράτους" έφτασε στα 12.946.000 ευρώ» είπε συγκεκριμένα η εκπρόσωπος των δικηγόρων της Οργάνωσης, Marie Dose, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως τα χρήματα αυτά πήγαν «είτε έμμεσα είτε και άμεσα στις τσέπες τού Ισλαμικού Κράτους» ενώ ταυτόχρονα ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο γεγονός πως «οι πληρωμές αυτές δεν σταμάτησαν ούτε και με το κλείσιμο τού εργοστασίου αλλά συνεχίστηκαν και επί πολλούς μήνες αργότερα, φτάνοντας και το 2015».

To εργοστάσιο της Lafarge στη βόρεια πόλη της Συρίας Jalabiya, πριν και μετά την καταστροφή του (Δεξιά photo Δεκέμβρης τού 2015)

Υπενθυμίζεται πως η Lafarge που πλέον έγινε LafargeHolcim είναι η μεγαλύτερη τσιμεντοβιομηχανία τού κόσμου μετά την εξαγορά της υπ 2015 από την ελβετική Swiss Holcim.

Η διερεύνηση της υπόθεσης από τη Γαλλική Δικαιοσύνη οδήγησε πέρυσι τον Απρίλιο στην υποχρεωτική παραίτηση τού μέχρι τότε CEO της εταιρίας, Eric Olsen ο δικηγόρος τού οποίου όμως είχε δηλώσει πως θα ασκήσει έφεση προκειμένου να ανακοπεί και να παύσει η όλη ανακριτική και δικαστική διαδικασία και έρευνα.

Ωστόσο κατά της Lafarge ήδη τόσο η Sherpa όσο και το Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσαν αγωγές.

Η Sherpa επιθυμεί την ποινική δίωξη τόσο της Lafarge όσο και τού Eric Olsen, ενώ παράλληλα τονίζει πως η ίδια η εταιρία αρνείται να συνεργαστεί με τις Αρχές και επιχειρεί να αποκρύψει σημαντικά στοιχεία που αφορούν την υπόθεση. η ποινική διαδικασία που υπάρχει για τον Olsen και για τη Lafarge υπό την επίσημη ποινική έρευνα

O «παραιτηθείς» πρώην CEO της Lafarge, Eric Olsen

Από την πλευρά της και μέσω της εκπροσώπου της η ίδια η LafargeHolcim την Τρίτη αρνήθηκε τις κατηγορίες περί άρνησης συνεργασίας της εταιρίας με τις Αρχές ενώ όσον αφορά το ύψος τού ποσού είπε πως δεν θα κάνει καμιά δήλωση.

«Η LafargeHolcim συνεργάζεται πλήρως με τη Δικαιοσύνη. Κατά τη διάρκεια της έρευνας δόθηκαν ή κατασχέθηκαν χιλιάδες έγγραφα», ανέφερε.

Την Παρασκευή η Εισαγγελία του Παρισιού, εκτός από τον Eric Olsen έθεσε υπό ποινική έρευνα και τον προκάτοχό του, πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο, Bruno Lafont, καθώς και τον πρώην αναπληρωτή του, καθώς φέρονται να έχουν άμεση εμπλοκή στην όλη υπόθεση που αφορούν τις συγκεκριμένες δραστηριότητες της εταιρίας στη Συρία.

#LAFARGE #ΔΙΕΘΝΗΣΚΑΝΔΑΛΑ #ΓΑΛΛΙΑ