δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Στον Κορυδαλλό ξαφνικά μέλος της κοινότητας «18 Άνω» μετά από 370 ημέρες απεξάρτησης - Οργή και πολ


Οργή, αποτροπιασμό αλλά και πολλά ερωτηματικά για τον πραγματικό ρόλο των διωκτικών και δικαστικών Αρχών της χώρας πίσω από την απίστευτη αιφνίδια σύλληψη γυναίκας η οποία για περισσότερο από έναν χρόνο δίνει νικηφόρα μάχη για τη ζωή μέσα από τη θεραπευτική κοινότητα «18 Άνω» και για... επιβράβευση από την πολιτεία λαμβάνει ένα υποχρεωτικό εισιτήριο για έναν «ναό» των ναρκωτικών όπως είναι η φυλακή. Πρόκειται για την Ευαγγελία Γ. η οποία την προηγούμενη Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου και στο πλαίσιο όσων ορίζει η υπό όρους απόλυσή της από τις φυλακές λόγω παραβατικής συμπεριφοράς που είχε εξ αιτίας της προηγούμενης εξάρτησής της από τα ναρκωτικά, έδωσε το καθιερωμένο μηνιαίο της «παρών» σε Αστυνομικό Τμήμα της πρωτεύουσας. Για έκπληξή της ωστόσο, αντί μετά από αυτό να αποχωρήσει όπως κάθε φορά, οι αστυνομικοί την συνέλαβαν επικαλούμενοι παλαιό και εκκρεμές ένταλμα συλλήψεως που, όπως ισχυρίζονται, «μέχρι τότε δεν είχαν ανακαλύψει» και αφορούσε συγκεκριμένα μικροκλοπές που η γυναίκα είχε διαπράξει όταν ακόμη βρισκόταν υπό εξάρτηση. Η γυναίκα, η οποία δεν γνώριζε καν την ύπαρξη του συγκεκριμένου εντάλματος, έκανε γνωστό στους αστυνομικούς πως είναι επίσημα μέλος της κοινωνικής επανένταξης του 18 Άνω που σημαίνει πως προστατεύεται από συλλήψεις για τέτοιους λόγους, ειδικά όταν τα αδικήματα αυτά αφορούν παρελθόντα χρόνο, οι ένστολοι ωστόσο δεν φάνηκαν να πείθονται από τις αιτιάσεις της και αφού της πέρασαν χειροπέδες την έστειλαν στο κρατητήριο όπου παρέμεινε επί τρεις ημέρες και στη συνέχεια η Ευαγγελία Γ. κατέληξε στον Κορυδαλλό. Εξοργισμένοι αλλά και αγανακτισμένοι -καθώς κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει για πρώτη φορά- οι επιστήμονες θεραπευτές και τα λοιπά μέλη της μονάδας απεξάρτησης 18 Άνω δημοσιοποίησαν ανακοίνωση μέσα από την οποία καταγγέλλουν την έξω από κάθε λογική αλλά και νομιμότητα πράξη των Αστυνομικών Αρχών και ζητούν την άμεση αποφυλάκισή της. Στο κείμενο της ανακοίνωσης το Σωματείο Υποστήριξης του Κοινωνικού και Επιστημονικού Έργου του 18 Ανω υπογραμμίζει ότι με αυτόν τον τρόπο «καταστρατηγείται από τις ίδιες Αρχές ο θεσμοθετημένος και νομικά θεραπευτικός κανόνας ότι η θεραπεία απεξάρτησης δεν επιτρέπεται να διακόπτεται για κανένα λόγο. Εδώ, όχι μόνο διακόπηκε, αλλά είχε και σαν κατάληξη τη φυλακή».

»Στην εποχή μας που όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στην εξάρτηση και στη φυλακή, η απόφαση φυλάκισης μιας νέας γυναίκας, που πήρε την απόφαση να απεξαρτηθεί και έφτασε στη φάση της Κοινωνικής Επανένταξης μετρώντας 370 μέρες καθαρή από όλες τις ουσίες αποκτά ακόμα πιο δραματικό χαρακτήρα».

• Γιατί οι ψυχοπιεστικές συνθήκες της φυλακής εκθέτουν στον κίνδυνο υποτροπής.

• Γιατί στους εξαρτημένους που δεν έχουν αποφασίσει ακόμα να ενταχθούν σε θεραπευτικό πρόγραμμα περνά το μήνυμα ότι είναι μάταιο να προσπαθήσουν αφού έτσι και αλλιώς, αργά ή γρήγορα θα καταλήξουν στη φυλακή.

• Γιατί σκοτώνει την ελπίδα στους απεξαρτημένους που καλούνται να ενταχθούν σε μια κοινωνία που θεωρεί ότι η θέση τους, ακόμα και όταν δεν κάνουν χρήση, είναι στη φυλακή.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων «καταγγέλλει την αναλγησία και τη γραφειοκρατία των αρχών που θεωρούν ως μόνο μέσο, πρόσφορο για την κοινωνική επανένταξη, τη φυλακή. Στέκεται στο πλευρό της Ευαγγελίας Γ. , στηρίζει απερίφραστα τον αγώνα της για απεξάρτηση και ζητάει από το υπουργείο Δικαιοσύνης επιτέλους να ευαισθητοποιηθεί και να συνδράμει ουσιαστικά τους ανθρώπους που κάνουν αγώνα για να ξαναβρούν τη ζωή τους, αντί να τους κρατάει πίσω από τα κάγκελα για να τους “σωφρονίσει”».

#18ΑΝΩ #ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ #ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΒΙΑ #ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ #ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΔΙΑΦΘΟΡΑ