δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Απάντηση - χαστούκι στις ΗΠΑ το νέο «νόμισμα» της Βενεζουέλας - Άντληση 735 εκατ. $ από την πρώτη κι


Κάθε προσδοκία ξεπέρασε από την πρώτη κι όλας ημέρα η ζήτηση τού νέου κρυπτονομίσματος της Βενεζουέλας αφού, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο, οι πωλήσεις του ήδη έφτασαν τα 735 εκατ. δολάρια.

Το "Petro" όπως ονομάζεται είναι συνδεδεμένο με τα πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας και όπως όλα δείχνουν, θα αποτελέσει μια τεράστια βαλβίδα παροχής οξυγόνου σε μια κοινωνία που οικονομικά ασφυκτιά εξ αιτίας τού αμερικανικού εμπάργκο και ταυτόχρονα μαστίζεται από ταραχές υποκινούμενες από αντεπαναστατικούς θύλακες χρηματοδοτούμενους από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

«Ξεκινάμε καλά. Λάβαμε και ήδη έχουμε στα χέρια μας τις προθέσεις αγοράς ύψους 735 εκατ. δολαρίων σε petros» είπε ο Μαδούρο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην οποία αναφέρθηκε στην πρώτη ημέρα έκδοσης του νέου ψηφιακού νομίσματος της χώρας. Συνολικά θα εκδοθούν 100 εκατομμύρια petros: χθες ξεκίνησε η πώληση των πρώτων 38,4 εκατ. στις 20 Μαρτίου η κυβέρνηση θα θέσει προς πώληση ακόμη 44 εκατομμύρια και θα κρατήσει τα υπόλοιπα, δηλαδή 17,6 εκατομμύρια. «Το petro ενισχύει την ανεξαρτησία και την οικονομική μας κυριαρχία και θα μας επιτρέψει να πολεμήσουμε την πλεονεξία των ξένων δυνάμεων που προσπαθούν να προκαλέσουν ασφυξία στις οικογένειες της Βενεζουέλας και να αρπάξουν το πετρέλαιό μας», τόνισε ο Μαδούρο. «Η Βολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας εγγυάται ότι θα αποδεχθεί το Petro ως νόμισμα πληρωμής φόρων, τελών και υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, αναγνωρίζοντας την αξία του με βάση την τιμή ενός βαρελιού πετρελαίου στη χώρα την προηγούμενη ημέρα [ΣΣ Δευτέρα] με κάποια έκπτωση» αναφέρεται συγκεκριμένα στον επίσημο ιστότοπο της κυβέρνησης, ενώ ταυτόχρονα τονίζεται πως υπάρχει και δέσμευση της κυβέρνησης να προωθήσει τη χρήση του σε όλη την εγχώρια αγορά και να τονώσει την αποδοχή του και σε όλο τον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ουάσινγκτον απαγορεύει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της να αγοράζουν κρατικά ομόλογα της Βενεζουέλας καθώς και του πετρελαϊκού ομίλου PDVSA.

#ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ #ΜΑΔΟΥΡΟ #PETRO