δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Νέα δικαιώματα στις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας - Γιατί ξαφνικά τόσο «υποχωρητικοί» οι ιμπεριαλι


Μπορεί για τη συντριπτική πλειονότητα των γυναικών της υφηλίου κάποια δικαιώματα εδώ και αιώνες να θεωρούνται κάτι περισσότερο από αυτονόητα, ωστόσο για αρκετές ακόμη κοινωνίες, αυτά εξακολουθούν να παραμένουν στη σφαίρα των διεκδικήσεων, συχνότατα μάλιστα και με κίνδυνο της ίδιας της ζωής των γυναικών εκείνων που βρίσκονται στην πρωτοπορία των αγώνων αυτών που έχουν απέναντί τους να αντιμετωπίσουν βαθιά ριζωμένες και βαριά νοσηρές «αντιλήψεις». Σε μια τέτοια πορεία δείχνει να έχει μπει τα τελευταία χρόνια το γυναικείο κίνημα στην ιμπεριαλιστική Σαουδική Αραβία στην οποία ως γνωστόν ο νόμος της Σαρίας δεν έχει αφήσει αβίαστο σχεδόν ούτε ένα άρθρο της Χάρτας των Δικαιωμάτων τού Ανθρώπου.

Στην πορεία αυτή και υπό τη συνεχή και διαρκώς αυξανόμενη πίεση ενός όλο και μεγαλύτερου μέρους των γυναικών, μετά την «παραχώρηση» σειράς δικαιωμάτων στις γυναίκες, όπως εκείνο του να μπορούν να αποκτούν δίπλωμα οδήγησης ή να μπορούν να επισκέπτονται αθλητικές διοργανώσεις, τώρα το Βασίλειο «αναγνωρίζει» το δικαίωμα των γυναικών να μπορούν να ξεκινούν τις δικές τους επιχειρήσεις και χωρίς την προηγούμενη έγκριση κάποιου άνδρα συγγενή τους.

«Οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας είναι ελεύθερες να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις και γι' αυτό δεν θα χρειάζονται πλέον την άδεια τού κηδεμόνα», είπε ο εκπρόσωπος τού Υπ. Εμπορίου και Επενδύσεων τού Βασιλείου, Abdul Rahman Al-Hussein, χρησιμοποιώντας μάλιστα στο σχετικό tweet ένα hashtag που από τα αραβικά στα αγγλικά μεταφράζεται ως «no need». Υπενθυμίζεται πως επί σειρά αιώνων οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία δεν μπορούσαν να εργάζονται εκτός τού σπιτιού τους και όποτε ήθελαν να κάνουν κάτι τέτοιο θα έπρεπε να λάβουν την ενυπόγραφη έγκριση κάποιου άνδρα συγγενή τους, είτε αυτός ήταν σύζυγος είτε πατέρας είτε αδελφός, ο οποίος εμφανιζόταν ως «κηδεμόνας» ακόμη και αν ήταν μικρότερης ηλικίας. Το ίδιο μάλιστα ίσχυε και ακόμη σε πολύ μεγάλο βαθμό ισχύει, αν η γυναίκα επιθυμεί να πάει σε κάποιο σχολείο ή και να παρακολουθήσει κάθε είδους μαθήματα. Γιατί ξαφνικά τόσο «καλοί» οι σκοταδιστές θεοκράτες;

Κάτι που ωστόσο δείχνει να διαδραματίζει τεράστιο ρόλο σε αυτή την κατά τα άλλα ιστορική για το γυναικείο κίνημα στη χώρα περίοδο και εξηγεί σε μεγάλο βαθμό αυτή την «ξαφνική» υποχωρητικότητα τού θεοκρατικού Βασιλείου σε ζητήματα που μέχρι σήμερα ούτε καν δεχόταν προς συζήτηση, είναι και τα διαρκώς μειούμενα αποθέματα πετρελαίου της χώρας που αναγκάζουν την κυβέρνηση να στραφεί σε μια σχεδόν εκ θεμελίων αναδιάρθρωση της οικονομίας της χώρας που πλέον θα βασίζεται όλο και λιγότερο στον μαύρο χρυσό.

Πρόκειται συγκεκριμένα για το σχέδιο Vision 2030 που αναμένεται να στρέψει το ενδιαφέρον της οικονομίας στην ψυχαγωγία και το εμπόριο, κάτι από το οποίο εκ των πραγμάτων είναι αδύνατον να λείπει ο γυναικείος πληθυσμός ο οποίος φυσικά αποτελεί το 50% του εργασιακού δυναμικού τής χώρας και το οποίο τώρα βρίσκεται βασικός αρωγός προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων. Ενδεικτικές και οι δηλώσεις στο Arab News τού Συμβούλου Δικαιοσύνης της χώρας, Dima Al-Shareef ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά είπε, «πρόκειται για μια νέα προσέγγιση που θα ανοίξει την πόρτα των γυναικών της πατρίδας μας αφού θα τους δώσει την ευκαιρία να αναδείξουν τα ταλέντα τους και τις ιδέες τους, δημιουργώντας ρεαλιστικές επιχειρήσεις με σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα». Στη Σαουδική Αραβία σήμερα εργάζεται μόνο το 22-30% των γυναικών ενώ η γυναικεία ανεργία καταγράφεται στο 33% έναντι της ανδρικής που την ίδια στιγμή βρίσκεται στο 12%. Αξίζει να σημειωθεί πως η αναζήτηση εργασίας από πλευράς των γυναικών στη Σαουδική Αραβία είναι τόσο μεγάλη που, σε προκήρυξη που δημοσιοποίησε στις αρχές τού Φεβρουαρίου το γραφείο διαβατηρίων της χώρας για 140 θέσεις γυναικών για τη στελέχωση διαβατηρίων και άλλων συνοριακών σημείων ελέγχου, υποβλήθηκαν 107.000 αιτήσεις ενώ η σχετική ιστοσελίδα δέχθηκε περισσότερες από 600.000 επισκέψεις.

#ΣΑΟΥΔΙΚΗΑΡΑΒΙΑ #ΓΥΝΑΙΚΑ #ΒΙΑΚΑΤΑΓΥΝΑΙΚΩΝ