δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Αυστραλία: Πρωθυπουργική συγγνώμη και αποζημιώσεις σε χιλιάδες πολίτες που ως παιδιά βιάστηκαν μέσα


Συγγνώμη «εκ μέρους τού έθνους» αποφάσισε σήμερα να ζητήσει ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Μάλκολμ Τέρνμπουλ, από τους δεκάδες χιλιάδες πολίτες που ως παιδιά είχαν πέσει θύματα βιασμών και άλλων σεξουαλικών εγκλημάτων από πρόσωπα που με τον ένα ή άλλο τρόπο χρησιμοποίησαν τη θεσμική τους ιδιότητα, ως εργαζόμενοι ή λειτουργοί τουλάχιστον 4.000 φορέων, ανάμεσά τους εκκλησιαστικά ιδρύματα και ναοί, ορφανοτροφεία, αθλητικοί σύλλογοι, σχολεία και διάφορες οργανώσεις που ασχολούνται με τη νεολαία. Η απόφαση αυτή τού Τέρνμπουλ ελήφθη στον απόηχο μιας κυριολεκτικής χιονοστιβάδας καταγγελιών που έγιναν στο πλαίσιο μιας έρευνας που διήρκησε σχεδόν έξι χρόνια και στην οποία κατέθεσαν περισσότεροι από 15.000 ενήλικοι που ως παιδιά υπέστησαν κάθε είδους σεξουαλική κακοποίηση και μάλιστα από άτομα που ήταν εντεταλμένα για τη φροντίδα τους καθώς και για την ψυχική ή σωματική τους ανάπτυξη. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε το 2012 να συστήσει τη λεγόμενη Βασιλική Επιτροπή που θα ερευνούσε διεξοδικά το θέμα, κάτω από την πίεση των καταιγιστικών καταγγελιών που έφταναν σε αυτή επί 10 συνεχόμενα έτη. Από το 2013 ήρθαν σε επαφή μαζί της τουλάχιστον 15.000 άνθρωποι που δήλωσαν ότι ήταν θύματα τέτοιων πράξεων στο πλαίσιο της Εκκλησίας, ορφανοτροφείων, αθλητικών συλλόγων, σχολείων ή οργανώσεων της νεολαίας. Περισσότεροι από 4.000 θεσμοί -πολλοί από τους οποίους καθολικές οργανώσεις- αναφέρονται στις μαρτυρίες που συγκεντρώθηκαν συχνά με δυσκολία στη διάρκεια δημόσιων ακροάσεων ή κεκλεισμένων των θυρών.

Ο Μάλκολμ Τέρνμπουλ εξήγησε στο κοινοβούλιο πως θα συσκεφθεί με τους επιζώντες προτού να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους του έθνους «πριν από τα τέλη του έτους». «Ως έθνος, οφείλουμε να σημειώσουμε αυτή την ευκαιρία για να σκεφθούμε τις επιθυμίες των επιζησάντων και να τους δώσουμε την αξιοπρέπεια στην οποία είχαν δικαίωμα ως παιδιά, την οποία όμως τους είχαν αρνηθεί ακόμη και εκείνοι που ήταν επιφορτισμένοι να ασχολούνται μαζί τους», είπε. «Όταν βλέπει κανείς τις δηλώσεις των μαρτύρων, είναι προφανές πως το γεγονός ότι τους άκουσαν και τους πίστεψαν έχει μεγάλη σημασία για τους επιζώντες (…) Δύο λέξεις, ‘Σας πιστεύω’, οι οποίες προφέρθηκαν έπειτα από χρόνια, συχνά δεκαετίες, άρνησης της ευθύνης των αρχών».

Η βασιλική επιτροπή έκανε 409 συστάσεις τις οποίες η κυβέρνηση μελετά αυτή την ώρα, ανάμεσά τους και ένα πρόγραμμα βοήθειας στα θύματα που θα τους παρέχει ψυχολογική βοήθεια και οικονομικές αποζημιώσεις. Η Καμπέρα αποδέσμευσε 33,4 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (21 εκατομμύρια ευρώ) για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα αυτό. Τα θύματα μπορούν να λάβουν έως και 150.000 δολάρια Αυστραλίας. Στους 17 τόμους της έκθεσης η Επιτροπή συνιστά να θεσμοθετηθεί η υποχρέωση των κληρικών να καταγγέλλουν τις πράξεις παιδεραστίας που ομολογούνται στο πλαίσιο του μυστηρίου της εξομολόγησης.

#ΠΑΙΔΙΑΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ #ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ #ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΒΙΑ #ΒΙΑΣΜΟΙ #ΕΚΚΛΗΣΙΑ #ΙΔΡΥΜΑΤΑ