δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Μάθανε πως πηδιόμαστε πλακώσανε και οι ξενοδόχοι της Κω - Απίστευτες καταγγελίες του σωματείου για σ


Η πλήρης διάλυση των εργασιακών σχέσεων βαφτίστηκε ως «ευελιξία». Ο απόλυτος εξανδραποδισμός των εργαζομένων «περιβάλλον θελκτικό για τους επενδυτές». Η πραγματική ανεργία και όχι μόνο «των νέων» ίσως να ξεπερνά ακόμη και το 50%. Το συνδικαλιστικό κίνημα κατασκυκοφαντήθηκε και κατασπιλώθηκε. Ο φασισμός βγήκε ξανά από το θηκάρι της αστικής τάξης και των ολιγαρχών. Η κυβέρνηση πιστός εντεταλμένος κι έμμισθος υπηρέτης τους. Αν δεν ήταν άλλωστε, όλα τα προηγούμενα ούτε θα εξακολουθούσαν να συμβαίνουν ούτε και να γιγαντώνονται κάθε μέρα όλο και περισσότερο. Σε ένα τέτοιο συνολικό «σκηνικό» λοιπόν, φαινόμενα όπως αυτό που ακολουθεί μόνο εντύπωση δεν μάς κάνουν. Διότι πρέπει να είσαι ολιγόνους για να μην αντιλαμβάνεσαι πως ένα τέτοιο «περιβάλλον», ακόμη και με όρους αστικής ηθικής αλλά και λογικής να το δεις, τους μόνους επενδυτές που θα μπορούσε πραγματικά να προσελκύσει θα ήταν κάτι αδίστακτους, αχρείους και διακεκριμένους απατεώνες, κάτι τελειωμένους δηλαδή οι οποίοι απλώς από το να γίνουν δουλέμποροι στη Σομαλία βρήκαν πιο επικερδές να γίνουν «επιχειρηματίες» στην Ελλάδα. Το τελευταίο κρούσμα γίνεται γνωστό από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων της Κω που καταγγέλλει ένα τέτοιο εργοδοτικό λουλούδι. Ένα λουλούδι που απαιτεί από τους/τις υπαλλήλους του να υπογράψουν συμβάσεις με τις οποίες θα δέχονται να πληρώνουν πρόστιμα κάθε φορά που υπόκεινται σε κάποια «παράβαση». Συγκεκριμένα, εάν υπάρχουν παράπονα από πελάτες για την καθαριότητα του δωματίου θα περικόπτεται το ποσό των 30 ευρώ κάθε φορά, για όσους καθυστερούν να προσέλθουν στην εργασία τους πρόστιμο 10 ευρώ, ενώ προβλέπεται και σωματικός έλεγχος κατά την αποχώρησή τους από τη δουλειά.

Σε δηλώσεις της, η πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων της Κω, Ιωάννα Λάμπρου, ανέφερε ότι το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς δημιουργούνται νέα δεδομένα στον εργατικό και ξενοδοχοϋπαλληλικό κόσμο του νησιού, με συνέπειες που είναι πραγματικά απρόβλεπτες. Η ίδια σημείωσε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να προσέρχεται μία καμαριέρα στην εργασία της και μετά από ένα εξοντωτικό ωράριο να κινδυνεύει όχι μόνο να χάσει το μεροκάματό της αλλά και να χρωστά κι από πάνω στον εργοδότη.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων της Κω, τονίζει, μεταξύ άλλων:

«Νέα, ολοκαίνουργη και πολυδιαφημισμένη τουριστική ξενοδοχειακή μονάδα στην Κω, στο πλαίσιο νέων και παλιών αντεργατικών μέτρων, πιέζει τους εργαζόμενους να υπογράψουν απαράδεκτη και άθλια ατομική σύμβαση.

Πέρα από τους μισθολογικούς όρους πείνας της σύμβασης, η επιχείρηση προχωράει ακόμα ένα βήμα και προσθέτει όρους τιμωρίας και χρηματικών προστίμων σε εργαζόμενους που τυχόν παραβούν τους κανόνες.

Κανόνας 1ος: Εάν κάποιος πελάτης παραπονεθεί για την καθαριότητα του δωματίου, η εργαζόμενη καμαριέρα θα έχει πρόστιμο 30 ευρώ, το παράπονο!

Κανόνας 2ος: Εάν κάποιος εργαζόμενος αργήσει στη δουλειά του θα έχει πρόστιμο 10 ευρώ!

Κανόνας 3ος: Κατά την έξοδο από την επιχείρηση οι τσάντες των εργαζομένων θα ψαχουλεύονται κατ' εντολή της διεύθυνσης από τον φύλακα της πύλης».

Το σωματείο πρόκειται να προχωρήσει, όπως ανακοίνωσε, στην Επιθεώρηση Εργασίας. «Η εργοδοσία θέλει με αυτόν τον τρόπο να εκβιάσει και να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, ώστε πιο εύκολα να υποκύπτουν στις ορέξεις της, για συνθήκες γαλέρας και μισθούς ψίχουλα» επισημαίνει στην ανακοίνωση.

#ΣΥΝΘΗΚΕΣΕΡΓΑΣΙΑΣ #ΚΩΣ #ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ #ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ #ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ