δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Μουσείο Guggenheim: Βαν Κογκ δεν δίδουμε, αν θέλετε έναν χρυσό καμπινέ και πολύ σάς είναι


Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα ακόμη από τα χιλιάδες hoaxes του Διαδικτύου αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό και φυσικά αποτελεί μια από τις πλέον εκλεπτυσμένες εκδοχές του κοινού ...τρολαρίσματος. Έναν... καμπινέ λοιπόν, ολόχρυσο μεν, σε κάθε περίπτωση ωστόσο... καμπινέ, αντιπρότεινε το Μουσείο Guggenheim στον Ντόναλντ Τραμπ όταν ο τελευταίος τούς ζήτησε έναν πίνακα του Βαν Κογκ.

Η είδηση αναφέρεται στη Washington Post και σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας, με επίσημο αίτημά του προς το παγκοσμίως γνωστό νεοϋρκέζικο Μουσείο ο Λευκός Οίκος ζήτησε να «δανειστεί» ένα αριστούργημα του Ολλανδού ζωγράφου και μάλιστα το μυθικής αξίας "Landscape With Snow", (Τοπίο Με Χιόνι), προκειμένου αυτό να αποτελέσει μέρος της διακόσμησης της ιδιωτικής πτέρυγας του Λευκού Οίκου και μάλιστα ούτε καν σε κάποια κεντρική αίθουσα αλλά στο... καθιστικό του αμερικανού προέδρου. Στο απίστευτο αυτό αίτημα του προεδρικού ζεύγους το Μουσείο Guggenheim και μέσω της επίσημης εκπροσώπου του, Νάνσι Σπέκτορ, επέλεξε να απαντήσει με τον μόνο τρόπο που ίσως θα ταίριαζε σε έναν Τραμπ που, ως γνωστόν, η όποια σχέση του με την Τέχνη ίσως να μην ξεπερνά τα γνωστά «ημερολόγια» της Pirelli. (ίσως και να μην φτάνει και καν σε αυτά).

Η Νάνσι Σπέκτορ εξήγησε πως το συγκεκριμένο (130 ετών) έργο του Βαν Κογκ αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα μιας σειράς έργων ζωγραφικής ανεκτίμητης αξίας και ως εκ τούτου είναι απολύτως αδύνατον να βγει από το Μουσείο, «αντιπροτείνοντας» ταυτόχρονα (για το... καθιστικό του αμερικανού προέδρου) έναν άλλο έργο τέχνης, επίσης υψηλής καλλιτεχνικής αλλά και φυσικής αξίας αφού είναι φτιαγμένο από χρυσό 18 καρατίων, και συγκεκριμένα μια ολόχρυση λεκάνη τουαλέτας με τον τίτλο «America». To κομμάτι αυτό, έργο τού καλλιτέχνη Μαουρίτσιο Κατελάν είχε εκτεθεί στις δημόσιες τουαλέτες του Μουσείου επί περίπου έναν χρόνο και παρέμεινε εκεί μέχρι τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. «Φυσικά είναι εξαιρετικά πολύτιμο αλλά και κάπως εύθραυστο αλλά, αν ο Πρόεδρος και η πρώτη Κυρία των ΗΠΑ έχουν κάποιο ενδιαφέρον γι' αυτό, είμαστε διατεθειμένοι να σάς παράσχουμε κάθε βοήθεια που αφορά την εγκατάσταση και συντήρησή του» απάντησε η Έφορος του Μουσείου, περνώντας το επίπεδο τού χιούμορ σε άλλα επίπεδα.

#ΗΠΑ #ΤΡΑΜΠ #ΒΑΝΚΟΓΚ #Guggenheim