δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Ποινή φυλάκισης στον ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας επειδή χαρακτήρισε τον Ερντογάν «παρανο


Κανένα φερετζέ δεν φορά πλέον στην Τουρκία του Ερντογάν ο αυταρχισμός και η λογοκρισία που αυτή τη φορά δεν δίστασε να χτυπήσει την πόρτα ακόμη και του ίδιου του ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, Κεμάλ Οκουγιάν, που βρέθηκε ξαφνικά με μια καταδικαστική απόφαση για φυλάκιση ενός έτους επειδή σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε λίγες ημέρες μετά το πραξικόπημα υπήρχαν χαρακτηρισμοί που ενόχλησαν ιδιαίτερα τον τούρκο πρόεδρο. «Η χώρα έχει παραδοθεί σε έναν μανιακό;», ρωτούσε ο τίτλος του επίμαχου άρθρου της 28ης Ιουλίου του 2015 που όπως φαίνεται έκανε έξαλλο τον Ερντογάν ο οποίος στη συνέχεια ζήτησε την δίωξη του κομμουνιστή ηγέτη της Τουρκίας, με αποτέλεσμα η υπόθεση να φτάσει χθες στο ακροατήριο του Ποινικού Δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης. Η αρχική ποινή ήταν φυλάκιση 14 μηνών αλλά μετά από αναγνώριση κάποιων ελαφρυντικών η έδρα τη μείωσε κατά 2 μήνες και στη συνέχεια τη μετέτρεψε σε χρηματικό πρόστιμο το οποίο ωστόσο αν δεν καταβληθεί η ποινή θα είναι εκτελεστέα. Μεταξύ άλλων, το άρθρο έγραφε:

«Οι σημαντικές προσωπικότητες στην ιστορία αναδύονται όταν συγκεκριμένες συνθήκες προκύπτουν η μία μετά την άλλη. Αυτός ο κανόνας δεν μπορεί να αλλάξει για τους παρανοϊκούς και μανιακούς ανθρώπους. Στην περίπτωσή μας, οι συνθήκες που δημιούργησαν το δικτάτορα είναι εμφανείς παρά το γεγονός πως κανείς δε φαίνεται να ενοχλείται απ' αυτό. Είναι φανερό ωστόσο πως, παρότι, έχουν περάσει 15 χρόνια, λες και ήταν ποτέ μυστήριο για λογαριασμό ποιας τάξης ο άνθρωπος έγινε δικτάτορας.

Κατά την απολογία του ο Οκουγιάν διευκρίνισε πως οι συγκεκριμένοι χαρακτηρισμοί αφορούσαν τον καπιταλισμό και εκείνους που τον υπηρετούν. Όσο για τις ίδιες τις λέξεις που έγιναν κόκκινο πανί για τον Ερντογάν, ο ίδιος τόνισε πως οι λέξεις “μανιακός”, “παρανοϊκός” και “δικτάτορας”, αφορούσαν το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα και τους πολιτικούς του εκπροσώπους. Σε ανακοίνωση του ΚΚΕ για την καταδίκη του ΓΓ του ΚΚ Τουρκίας Κεμάλ Οκουγιάν αναφέρονται τα εξής: «Το ΚΚΕ καταδικάζει και καταγγέλλει την απαράδεκτη καταδίκη του Γενικού Γραμματέα του ΚΚ Τουρκίας Κεμάλ Οκουγιάν, από τούρκικο δικαστήριο, σε φυλάκιση 11 μηνών και 20 ημερών, με το πρόσχημα ότι σε άρθρο του “προσέβαλε τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν”. Πρόκειται για μια προκλητική απόφαση με στόχο να βάλει εμπόδια στη δράση των κομμουνιστών που πρωτοστατούν στην πάλη ενάντια στην αντεργατική πολιτική και το όργιο καταστολής που έχει εξαπολύσει η τούρκικη κυβέρνηση, στη βαρβαρότητα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Μέσω της καταδίκης του συντρόφου Κεμάλ Οκουγιάν επιδιώκεται να τρομοκρατηθεί ο τούρκικος λαός, ώστε να μην οργανώσει τους αγώνες του ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, στην επιθετικότητα του κεφαλαίου. Η απόφαση-πρόκληση του δικαστηρίου (η οποία τελικά μετατράπηκε σε χρηματικό πρόστιμο) έρχεται να προστεθεί σε σωρεία άλλων αντιδραστικών δικαστικών αποφάσεων στην Τουρκία.Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους συντρόφους μας του ΚΚ Τουρκίας, στην πάλη του τούρκικου λαού που έχει τη δύναμη να απαντήσει αποφασιστικά στην επιχείρηση τρομοκράτησής του, στην καταστολή που πάνε χέρι - χέρι με την ταξική εκμετάλλευση και το σύστημά της».

#ΤΟΥΡΚΙΑΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ #ΚΚΤΟΥΡΚΙΑΣ #ΚΕΜΑΛΟΚΟΥΓΙΑΝ #ΚΚΕ