δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Χωρίς φαγητό, θέρμανση και προσωπικό άφησε τους 8.600 φοιτητές του Πανεπιστημίου της Πάτρας το Υπουρ


Μόνο ως τραγική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κατάσταση που πλέον επικρατεί στη μεγαλύτερη φοιτητική εστία της χώρας με τους 8.600 φοιτητές του Πανεπιστημίου της Πάτρας και τους τουλάχιστον 5.000 οι οποίοι καθημερινά σιτίζονται σε αυτήν να έχουν μείνει εδώ και πολύ καιρό χωρίς πετρέλαιο, φαγητό και με το προσωπικό που εργάζεται στα μαγειρεία να παραμένει απλήρωτο. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πελοπόννησος» και της Μαρίνας Ριζογιάννη, ήδη η σίτιση των χιλιάδων φοιτητών διακόπηκε εντελώς λόγω εξάντλησης και των τελευταίων αποθεμάτων τροφίμων ενώ την ίδια στιγμή οι κοιτώνες και οι υπόλοιποι χώροι του Πανεπιστημίου εξακολουθούν να παραμένουν χωρίς θέρμανση αφού το Ίδρυμα δεν έχει χρήματα ούτε για την αγορά πετρελαίου. Για την πλήρη εγκατάλειψη του πολυπληθέστερου Πανεπιστημίου της χώρας ευθύνη φέρει το Ίδρυμα Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας που παρά τις αλλεπάλληλες σχετικές εκκλήσεις δεν κατάφερε να δώσει την παραμικρή λύση στο τεράστιο πρόβλημα και με τους φοιτητές να βρίσκονται κυριολεκτικά σε κατάσταση απελπισίας. Πλήρης εγκατάλειψη των χιλιάδων φοιτητών Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τής Μαρίνα Ριζογιάννη, ήδη από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας οι φοιτητές τρέφονταν με ό,τι είχε απομείνει στις αποθήκες της Εστίας, δηλαδή μόνο με ρύζι και μακαρόνια χωρίς καν ψωμί ή κάποια σαλάτα καθώς οι προμηθευτές αρνούνται να προχωρήσουν σε νέο εφοδιασμό της, προφανώς λόγω προηγούμενων τιμολογίων τα οποία το Κράτος αρνείται να εξοφλήσει.

«Τις διαμαρτυρίες των φοιτητών, οι οποίες έφτασαν στα γραφεία της «Π», επιβεβαίωσε, ερωτηθείς σχετικά έπειτα από παρότρυνση της πρύτανι που συνέστησε να αποταθούμε σε εκείνον για ενημέρωση, ο διευθυντής της φοιτητικής εστίας Γεώργιος Αθανασόπουλος. «Από την 1η Δεκεμβρίου σταμάτησαν οι προμηθευτές να μας φέρνουν τρόφιμα. Υπό τις συνθήκες αυτές, ό,τι είχαμε στις αποθήκες, κυρίως μακαρόνια και ρύζι, τα δώσαμε στους φοιτητές να μην μείνουν νηστικοί και να έχουν ένα πιάτο φαγητό χωρίς βέβαια ψωμί και σαλάτα».

Στο ερώτημα γιατί συμβαίνει αυτό ο κ. Αθανασόπουλος μας εξήγησε: «Το ίδρυμα Νεολαίας του υπουργείου Παιδείας δυστυχώς δεν φρόντισε να υπάρχουν προμήθειες. Δεν έχουμε τρόφιμα, οι υπάλληλοι του εστιατορίου, μάγειροι κ.ά, είναι απλήρωτοι».

Η διακοπή της σίτισης δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και στους δικαιούχους φοιτητές οι οποίοι ανέρχονται στις 8.600. Από αυτούς σιτίζονται σε καθημερινή βάση περίπου 5.000. όπως μας ανέφεραν φοιτητές, λόγω του προβλήματος αυτού και της οικονομικής αδυναμίας που υπάρχει, κάποιοι αναγκάστηκαν να φύγουν για τα σπίτια τους ενώ σε κάποιους άλλους στέλνουν οι γονείς μαγειρεμένα φαγητά μέσω του ΚΤΕΛ.

«Εχουμε τη μεγαλύτερη εστία. Γενικότερα έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα. Δεν έχουμε πετρέλαιο και δεν έχουμε καθόλου υλικά για τη συντήρηση της φοιτητικής εστίας. Η εστία λειτουργεί από το ίδρυμα Νεολαίας το οποίο τελεί υπό κατάληψη από τις 6 Νοεμβρίου λόγω των διοικητικών προβλημάτων που υπάρχουν με εργαζομένους οι οποίοι μετακινήθηκαν το 2011 στα πανεπιστήμια αλλά σήμερα φαίνονται να μην ανήκουν πουθενά. Ετσι φτάσαμε στο σήμερα που δεν μας καλύπτει τις ανάγκες μας. Οι εστίες έχουν εγκαταλειφθεί εντελώς».

#ΥΠΠΑΙΔΕΙΑΣ #ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣΕΣΤΙΕΣ #ΠΑΤΡΑ #ΠΑΙΔΕΙΑΚΟΝΔΥΛΙΑ #ΑΕΙΤΕΙ