δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

ΝASA και 12 χώρες αναζητούν για 8η ημέρα αργεντίνικο υποβρύχιο με 44 μέλη πληρώματος


Μια κυριολεκτικά κολοσσιαία πολυεθνική επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης βρίσκεται μέχρι και αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη για το υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής San Juan με 44 άτομα πλήρωμα που έπαψε να δίνει στίγμα την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου ενώ λίγες ώρες αργότερα ακούστηκε πολύ ισχυρή υποθαλάσσια έκρηξη από σημείο στην ίδια ευρύτερη περιοχή. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης έκανε λόγο για «ακραία κρίσιμη» κατάσταση, καθώς χθες ήταν η 7η και τελευταία ημέρα κατά την οποία το συγκεκριμένο υποβρύχιο θα μπορούσε να εξασφαλίζει οξυγόνο επαρκές για την επιβίωση του πληρώματος. Ο κρότος ο οποίος αναφέρθηκε ως «υδροακουστική ανωμαλία» καταγράφηκε συγκεκριμένα στις 07:30 (ώρα Αργεντινής) της Τετάρτης 15 Νοεμβρίου, λίγο έξω από τη Ναυτική Βάση της La Plata, 4-5 ώρες μετά το τελευταίο στίγμα που είχε δώσει το San Juan από σημείο περίπου 30 ναυτικά μίλια νοτιότερα όπου βρισκόταν. | Πρωτοφανούς μεγέθους η επιχείρηση διάσωσης

Στις τεράστιας κλίμακας έρευνες που ξεκίνησαν από το πρώτο 24ωρο συμμετέχουν εκατοντάδες πολιτικά αλλά και πολεμικά σκάφη από ΗΠΑ, Ρωσία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Περού, Νότιο Αφρική, Ουρουγουάη, Χιλή, Κολομβία και Βραζιλία. Στην κρίσιμη περιοχή επιχειρεί ταυτόχρονα και ένας επίσης μεγάλος αριθμός αεροσκαφών από τις παραπάνω χώρες, ανάμεσά τους και ένα της NASA που είναι εξοπλισμένο με ιδιαίτερα προηγμένα συστήματα εντοπισμού.

Στο San Juan επέβαιναν 39 άνδρες και μια γυναίκα, η Eliana María Krawczyk, η οποία μάλιστα ήταν η πρώτη γυναίκα της χώρας που κλήθηκε να υπηρετήσει σε υποβρύχιο.

Σε κυριολεκτικά τραγική κατάσταση οι εκατοντάδες συγγενείς των 44 αγνοουμένων που έχουν φτάσει στη Ναυτική Βάση της Mar del Plata, με την αγωνία της ελπίδας να εναλλάσσεται με τον θρήνο, καθώς γνωρίζουν πως οι πιθανότητες να βρεθούν σώοι οι άνθρωποί τους είναι πλέον ελάχιστες. Οι τελευταίες ώρες του μοιραίου υποβρυχίου

Το San Juan επέστρεφε από μια αποστολή ρουτίνας στη Ναυτική Βάση της Ushuaia στη Χιλής στο νοτιότερο σημείο της Νοτίου Αμερικής όταν, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του Υπουργείου Ναυτικών της Αργεντινής. Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του Υπ. Ναυτικών της Αργεντινής, το San Juan αναδύθηκε στην επιφάνεια και ανέφερε βλάβη στο ηλεκτρικό του σύστημα και συγκεκριμένα στο σύστημα των μπαταριών. Γι' αυτόν τον λόγο διατάχθηκε να διακόψει αμέσως την αποστολή του και να επιστρέψει αμέσως στη Βάση του στο Mar del Plata. Μετά τη διαταγή αυτή και ενώ το υποβρύχιο είχε πάρει ήδη την πορεία της επιστροφής, ο καπετάνιος του επικοινώνησε με τη βάση για μια ακόμη φορά για να αναφέρει εκ νέου πρόβλημα στο ηλεκτρικό δίκτυο, η επικοινωνία αυτή ωστόσο ήταν και η τελευταία. Λίγες ώρες αργότερα ακολούθησε ο ισχυρός κρότος λίγα μίλια έξω από τη Βάση Mar del Plata μετά τον οποίο και ξεκίνησε η πολυεθνική επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης. Το San Juan είχε ναυπηγηθεί το 1983, είχε μήκος 66 μέτρων και αυτονομία 22.200 χλμ.

#ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ #ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ #SANJUAN #ΝΑΥΤΙΚΟΔΥΣΤΥΧΗΜΑ