δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Δεκάδες νεκροί, καταρρεύσεις και τσουνάμι από 8,2 Ρίχτερ στο Μεξικό - Ο μεγαλύτερος σεισμός των 100

Ισχυρότατη σεισμική δόνηση 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η ισχυρότερη που έπληξε τη χώρα τα τελευταία 100 χρόνια, σημειώθηκε στο Μεξικό με πολλά κτίρια να έχουν καταρρεύσει και τους νεκρούς να ανέρχονται μέχρι στιγμής σε τουλάχιστον 32 άτομα, μεταξύ των οποίων και αρκετά παιδιά.

Ο κύριος σεισμός σημειώθηκε στις 06.49 ώρα Ελλάδας ( 22:49 της Πέμπτης τοπική ώρα) στην επαρχία Tσιάπας και έγινε αισθητός σε 50 εκατομμύρια από τα 120 εκατ. πολιτών της χώρας, ενώ ταυτόχρονα προκάλεσε και τσουνάμι ύψους 1 μέτρου. Το επίκεντρο του εντοπίστηκε σε βάθος 33 χιλιομέτρων, 123 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά κοντά στα σύνορα της χώρας με τη Γουατεμάλα η οποία επίσης συγκλονίστηκε από την ισχυρότατη δόνηση. Ως τώρα έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως τουλάχιστον 32 θάνατοι στις περιοχές Οαξάκα, Γιουχιτάν και Τσιάπας καθώς και στο γειτονικό Ταμπάσκο ενώ ήδη οι παραπάνω περιοχές έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στο βίντεο που ακολουθεί καταγράφεται ισχυρή λάμψη στον ουρανό κατά τη διάρκεια της δόνησης

Τα περισσότερα από τα θύματα εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν κάτω από ερείπια κτιρίων και κατοικιών που έχουν καταρρεύσει ενώ στο Ταμπάσκο δυο παιδιά σκοτώθηκαν και ένα βρέφος που βρισκόταν σε θερμοκοιτίδα εξέπνευσε λόγω της διακοπής παροχής οξυγόνου που προκλήθηκε από την κατάρρευση του ηλεκτρικού δικτύου λόγω του ισχυρού σεισμού. Σύμφωνα με τοπικό σεισμολογικό ινστιτούτο ο σεισμός καταγράφηκε στους 8,2 βαθμούς ωστόσο το Αμερικανικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο τον εμφανίζει στους 8,1 καθιστώντας τον σε κάθε περίπτωση τον ισχυρότερο που χτύπησε το Μεξικό κατά τα τελευταία 100 χρόνια. Σε 11 επαρχίες της χώρας αλλά και στην πρωτεύουσα Μέξικο Σίτι τα σχολεία παρέμειναν κλειστά ώστε οι κρατικές υπηρεσίες να μπορέσουν να επιθεωρήσουν τις ζημιές.

Σημειώνεται πως ο Μεξικό βρίσκεται ακριβώς πάνω από το σημείο που συναντώνται 5 τεκτονικές πλάκες, με αποτέλεσμα να είναι μια από τις πλέον σεισμικά ενεργές χώρες παγκοσμίως.

Ο πιο φονικός σεισμός που έπληξε τη χώρα μέχρι σήμερα ήταν το 1985, μεγέθους 8,1 Ρίχτερ ο οποίος, μόνο στην πρωτεύουσα Μέξικο Σίτι, είχε προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 10.000 ανθρώπων. *Αξίζει να σημειωθεί πως η ενέργεια που απελευθερώνει ένας σεισμός των 8,2 Ρίχτερ ισούται με εκείνη της έκρηξης περίπου 2 δισεκατομμυρίων τόνων TNT.

#ΣΕΙΣΜΟΙ #ΜΕΞΙΚΟ