δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Κορυφαίας αρχαιολογικής αξίας μωσαϊκό του 4ου μ.Χ. αιώνα με ελληνικές θεότητες σε χωριό της Βρετανία

Ένα απαράμιλλης καλλιτεχνικής και αρχαιολογικής αξίας μωσαϊκό της ύστερης Ρωμαϊκής περιόδου επάνω στο οποίο απεικονίζονται μορφές της ελληνικής κλασσικής μυθολογίας ανακάλυψε σε περιοχή του Μπερκσάιρ στη νοτιοανατολική ακτή της Βρετανίας πολυμελής ομάδα εθελοντών αρχαιολόγων και ήδη γίνεται λόγος για το σημαντικότερο παγκοσμίως εύρημα τού είδους των τελευταίων 50 ετών. Το μήκους 6 μέτρων ψηφιδωτό εντοπίστηκε συγκεκριμένα σε αγροτική περιοχή του χωριού Μπόξφορντ από ανεξάρτητους επιστήμονες αλλά και μέλη αρχαιολογικών φορέων και οργανισμών όπως οι "Cotswold Archaeology", "Boxford History Project" και "Berkshire Archaeology Research Group". «Χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, πρόκειται για το πλέον εκπληκτικό μωσαϊκό που ανακαλύπτεται στη Βρετανία τα τελευταία 50 χρόνια και οφείλει να λάβει τη θέση του ανάμεσα στα σημαντικότερα έργα Τέχνης που ήρθαν στο φως από τους σύχρονους βρετανούς» δήλωσε ο ειδικός εμπειρογνώμων σε θέματα Ρωμαϊκής και Ελληνικής Τέχνης, Antony Beeson ο οποίος και επισκέφθηκε το σημείο για να μελετήσει το σημαντικό εύρημα.

Το μωσαϊκό βρέθηκε σε σημείο όπου υπήρχε ρωμαϊκή βίλα και το οποίο η ομάδα των αρχαιολόγων κατάφερε να εντοπίσει μετά από τρία χρόνια ανασκαφών ενώ αφετηρία των ερευνών τους αποτέλεσαν χάρτες της περιοχής τού 19ου αιώνα που περιελάμβαναν το συγκεκριμένο κτίσμα. Επάνω σε αυτό, ο άγνωστος μέχρι στιγμής δημιουργός αποτύπωσε με έναν εξαιρετικό τρόπο μορφές που αποδίδονται σε μυθικές και ηρωικές φιγούρες όπως ο Ηρακλής, ο Πήγασος και η Χίμαιρα αλλά και άλλες που φέρονται να ανήκουν σε θεότητες των ρωμαίων όπως o Kούπιντ o θεός τού έρωτα. Σύμφωνα με τον Holbrook, η βίλα σίγουρα ανήκε σε κάποιο οικονομικά εύπορο πρόσωπο και πιθανόν και υψηλής μόρφωσης καθώς ταυτόχρονα είχε σημαντικές γνώσεις της αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής μυθολογίας. Στον ίδιο χώρο της άλλοτε υπερπολυτελούς έπαυλης βρέθηκαν επίσης και ομαδικά λουτρά.

Το μωσαϊκό μετά τη φωτογράφηση και την πρώτη μελέτη η οποία έγινε σε αυτό ξανακαλύφθηκε με χώμα ώστε να προστατευθεί από τις καιρικές συνθήκες ωστόσο πολύ σύντομα αναμένεται να ξαναδεί και πάλι το φως προκειμένου η αρχαιολογική έρευνα να συνεχιστεί και μάλιστα, όπως συγκεκριμένα αναφέρεται, «πολύ πιο ενδελεχώς».

#ΑΡΧΑΙΑ #ΒΡΕΤΑΝΙΑ #ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑΕΥΡΗΜΑΤΑ