δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Ασάνζ: Άμεση η ανατροπή του Τραμπ στην περίπτωση που μπλοκάρει το εμπόριο με την Κίνα


Για άμεση ανατροπή του Ντόναλντ Τραμπ στην περίπτωση που πραγματοποιήσει τις απειλές του για μπλοκάρισμα του εμπορίου των ΗΠΑ με την Κίνα έκανε λόγο ο συνιδρυτής της ιστοσελίδας αποκαλύψεων WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, με αφορμή σχετικό tweet τού Αμερικανού Προέδρου στο οποίο αναφέρεται πως «Μεταξύ άλλων επιλογών [ΣΣ: μέτρων] η Ουάσιγκτον εξετάζει και την διακοπή όλων των συναλλαγών με οποιαδήποτε χώρα αναπτύσσει εμπορικές και οικονομικές δραστηριότητες με τη Βόρεια Κορέα. «Το 90% του εμπορίου της Βόρειας Κορέας είναι με την Κίνα», σημειώνει ο Ασάνζ και, επικαλούμενος στο ύψος των συναλλαγών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας το οποίο ανέρχεται, σε περίπου 650 δισ. δολάρια, προσέθεσε πως αν ο Τραμπ αποτολμήσει να μπλοκάρει ένα τέτοιο ποσόν θα εκπέσει από το αξίωμά του και μάλιστα αμέσως.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την Υπηρεσία Εμπορικών Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, (USTR) το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ανήλθε το 2016 στο ποσόν των 648,2 δισ. δολαρίων, κάτι που καθιστά την ασιατική οικονομική υπερδύναμη τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο και των ΗΠΑ ενώ ταυτόχρονα αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα των αμερικανικών προϊόντων. Υπενθυμίζεται πως ανάμεσα στις «άλλες επιλογές» της Ουάσιγκτον συγκαταλέγονται και τα πυρηνικά όπλα τα οποία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από τον ίδιο τον αμερικανό Πρόεδρο, «οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν προκειμένου να υπερασπιστούν την πατρίδα, τα εδάφη τους και τους συμμάχους τους».

Σε μια σειρά μηνυμάτων που αναρτήθηκαν στο Twitter την Κυριακή από τον Ντόναλντ Τραμπ η Βόρεια Κορέα χαρακτηρίζεται ως «ένα έθνος αδίστακτο» και ως «απειλή».

«Οι τελευταίες εξελίξεις στις πυρηνικές ικανότητες του Πιονγιάνγκ είναι πολύ εχθρικές και επικίνδυνες για τις Ηνωμένες Πολιτείες» αναφέρεται συγκεκριμένα, και ενώ την ίδια στιγμή η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας μετέδιδε πως η Πιονγιάνγκ πραγματοποίησε με εξαιρετική επιτυχία δοκιμή βόμβας υδρογόνου η οποία μπορεί να τοποθετηθεί σε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο». (ICBM), χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη συγκεκριμένη δοκιμή ως ένα ουσιαστικό βήμα για την ολοκλήρωση του πυρηνικού προγράμματος της χώρας».

Την τελευταία ενέργεια της Βόρειας Κορέας καταδίκασε αμέσως τόσο η διεθνής κοινότητα που μέσω τού Συμβουλίου Ασφαλείας τού ΟΗΕ ζήτησε την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ κάνοντας λόγο για «μια ακόμη απροκάλυπτη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» αλλά και το ΥΠΕΞ της Ρωσίας το οποίο ωστόσο απηύθυνε έκκληση για «ψυχραιμία και την αποφυγή κάθε κίνησης που θα οδηγούσε σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στη χερσόνησο».

#ΗΠΑΚΟΡΕΑ #ΑΣΑΝΖ #WIKILEAKS #ΚΟΡΕΑΕΝΤΑΣΗ #ΚΙΝΑ