δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Mε δυνατότητα επιλογής «ουδέτερου φύλου Χ» τα διαβατήρια του Καναδά από 1η Σεπτεμβρίου


Μια τρίτη επιλογή που θα αφορά τον προσδιορισμό τού φύλου θα αρχίσουν να περιλαμβάνουν από την 1η Σεπτεμβρίου τού 2017 τα κρατικά έγγραφα του Καναδά για όσους θεωρούν πως ο προσδιορισμοί F (Female) ή M (Male) δεν καλύπτουν τη δική τους ταυτότητα φύλου, σύμφωνα με τον Υπουργό Μετανάστευσης της χώρας, Αχμέντ Χουσέν. Θα είναι η λεγόμενη επιλογή "Χ" η οποία, σε πρώτη φάση και μέχρι να ολοκληρωθεί η εκτύπωση νέων διαβατηρίων θα διατίθεται ως δυνατότητα σε ξεχωριστό έντυπο και στη συνέχεια θα ενσωματωθεί σε κάθε ταξιδιωτικό έγγραφο που αφορά πολίτες της χώρας ή αλλοδαπούς αλλά και κάθε άλλο έγγραφο στο οποίο ζητείται η αναγραφή του φύλου. «Εισάγοντας την πρόβλεψη για δυνατότητα επιλογής "Χ" στα κρατικά μας έγγραφα, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ισότητας μεταξύ όλων των Καναδών πολιτών ανεξαρτήτως της όποιας ταυτότητας φύλου τους», ανέφερε σε δηλώσεις του την Πέμπτη ο καναδός αξιωματούχος. Ταυτόχρονα, σε λειτουργικές αλλά και κανονιστικές αλλαγές προχωρά και ο Στρατός της χώρας ώστε να μπορούν, όσοι αποφασίσουν πως ανήκουν στο φύλο "Χ", να υπηρετούν χωρίς να υφίστανται οποιαδήποτε διάκριση.

«Η επιλογή στο ουδέτερο φύλο "Χ" στα διαβατήρια και τα άλλα ταξιδιωτικά έγγραφα, θα δώσει τη δυνατότητα στα άτομα που αισθάνονται πως δεν μπορούν να αυτοπροσδιοριστούν ούτε ως άνδρες ούτε ως γυναίκες, να εκφράσουν καλύτερα την ταυτότητα τού φύλου τους», προσέθεσε ο Αχμέντ Χουσέν. Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη κίνηση της καναδικής κυβέρνησης έρχεται μετά από αλλεπάλληλες σχετικές πιέσεις της παγκόσμιας LGBT κοινότητας που επί χρόνια ζητά τη θεσμοθέτηση ενός «ουδέτερου φύλου». Τον προηγούμενο Απρίλιο, η ομάδα Stonewall άσκησε αντίστοιχες πιέσεις για δυνατότητα επιλογής "Χ" και στην κυβέρνηση της Βρετανίας, ισχυριζόμενη πως «τα διεμφυλικά άτομα φοβούνται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό λόγω ενοχλητικών ερωτημάτων τα οποία τους τίθενται κατά τους ελέγχους διαβατηρίων».

Τον προηγούμενο Ιούλιο στη Βρετανική Κολούμπια εκδόθηκε το πρώτο στον κόσμο κρατικό έγγραφο που προσδιόριζε άτομο ως «ουδέτερου φύλου Χ». Συγκεκριμένα επρόκειτο για κάρτα υγείας που αφορούσε μωρό οκτώ μηνών του οποίου ο τρανσέξουαλ γονέας κατέβαλε προσπάθειες ώστε το παιδί του να μην έχει καμία ταυτότητα φύλου «για την οποία το ίδιο δεν αποφάσισε», απαιτώντας ταυτόχρονα η ίδια ταυτότητα φύλου να απουσιάζει τόσο από το πιστοποιητικό της γέννησης όσο και από κάθε άλλο κρατικό έγγραφο το οποίο θα εκδιδόταν στο μέλλον.

#LGBT #ΚΑΝΑΔΑΣ #ΑΝΘΡΩΠΙΝΑΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ #ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ