δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Νέος επαναπατρισμός τεράστιας ποσότητας χρυσού στη Γερμανία εν μέσω πολλών ερωτηματικών και παγκόσμι


Σύμφωνα με τους Financial Times, η Bundesbank κατάφερε να ολοκληρώσει «επιτυχώς και χωρίς μεγάλα προβλήματα» την τελευταία μεταφορά τεράστιας ποσότητας χρυσού τα οποία μέχρι τώρα φυλάσσονταν στα μεγάλα θησαυροφυλάκια της Νέας Υόρκης και του Παρισιού. Σημειώνεται πως κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Γερμανία φρόντισε για τον «επαναπατρισμό» συνολικά 674 τόνων του πολύτιμου μετάλλου με μια επιχείρηση που όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά ήταν «μια από τις μεγαλύτερες αυτού του είδους». Συγκεκριμένα, από το 2013 μέχρι σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας μετέφερε στα θησαυροφυλάκια των κεντρικών της κτιρίων στη Φραγκφούρτη 53.780 μπάρες χρυσού 12,5 κιλών εκάστη (400 ουγγιές) συνολικής αξίας 23.884.988.720 €, (σχεδόν 24 δισ.) κάτι που σίγουρα δεν μπορεί να μην προβληματίζει εν μέσω μιας ακραία επικίνδυνης διεθνούς γεωπολιτικής αστάθειας και με το ευρώ να μην έχει ως σήμερα καταφέρει να δικαιώσει όσους το εμφάνιζαν ως το απόλυτο υπερόπλο της ΕΕ και το ασφαλέσετερο σκάφος των χωρών της ευρωζώνης.

Από την πλευρά της η ίδια η Bundesbank αφήνει σαφώς να εννοηθεί πως πρόκειται για μια κίνηση της γερμανικής κυβέρνησης χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πολιτικό περιεχόμενο, φροντίζοντας η ανακοίνωσή της να περιοριστεί στα τυπικά της μεταφοράς, λέγοντας συγκεκριμένα πως «μετά από εξονυχιστικό και λεπτομερή έλεγχο που έγινε σε όλες τις μπάρες που επαναπατρίστηκαν δεν βρέθηκε το παραμικρό πρόβλημα όσον αφορά τη γνησιότητά τους αλλά και το βάρος τους». Ωστόσο, και παρά τις όποιες επικοινωνιακές προθέσεις της Bundesbank, όποιος δεν θα έμπαινε στη διαδικασία να αναρωτηθεί «γιατί ξαφνικά η Γερμανία μαζεύει πίσω τον χρυσό της», θα ήταν τουλάχιστον αφελής.

Και όπως δείχνουν όλα τα δημοσιεύματα μεγάλων και έγκυρων ΜΜΕ τα οποία ρίχνουν στο τραπέζι σενάρια που υπό άλλες συνθήκες θα έμοιαζαν ακόμη και «συνωμοσιολογικά», η διεθνής κοινότητα απέχει πολύ από το να πείθεται για το ότι ένας τόσο μεγάλος επαναπατρισμός χρυσού και μάλιστα από μια παγκόσμια οικονομική αλλά και πολιτική υπερδύναμη σαν τη Γερμανία, γίνεται χωρίς κάποιον εξαιρετικά σημαντικό λόγο, τόσο σημαντικό που θα μπορούσε να αλλάξει ακόμη και τη ροή της ίδιας της ιστορίας. Απόλυτα ενδεικτικό του προβληματισμού αλλά και της ανησυχίας που παγκοσμίως προκαλεί το ζήτημα, η «απορία» πολλών πολιτικών και οικονομικών αναλυτών για το «αν η Γερμανία ξέρει κάτι που εμείς δεν ξέρουμε». Σε κάθε περίπτωση δείχνει να γίνεται και πάλι επίκαιρο το παλιό γνωστό διαφημιστικό σλόγκαν που ισχυριζόταν πως «ο χρυσός μάς φέρνει πιο κοντά». Σε τι ακριβώς όμως «πιο κοντά» ουδείς μέχρι στιγμής γνωρίζει και ίσως κάποιοι, οι πιο απαισιόδοξοι, δεν θάθελαν να «μάθουν» και ποτέ.

#ΓΕΡΜΑΝΙΑ #ΓΕΡΜΑΝΙΑΧΡΥΣΟΣ #BUNDENSBANK