δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Να σου πω εγώ για τα σχέδια Βαρουφάκη που είχα γνωρίσει την κομμώτριά του

Είμαι ένας από τους εκατομμύρια πολίτες που, μη έχοντας την ελάχιστη γνώση περί οικονομικών, δεν μπορώ, αρνούμαι για την ακρίβεια, να έχω άποψη για το αν και κατά πόσο οι προτάσεις και τα τότε σχέδια του Γιάνη Βαρουφάκη ήταν τεχνικά και πολιτικά υλοποιήσιμα ή ακόμη και «εκτός κάθε πραγματικότητας». Και πραγματικά χαίρομαι και καμαρώνω για τους συναδέλφους εκείνους που το αποτολμούν, έχοντας προφανώς κάποιο κληρονομικό χάρισμα καθώς τουλάχιστον, τόσο οι ακαδημαϊκοί τους τίτλοι όσο και η συνολική αντιληπτική τους ικανότητα, ίσως να τους επέτρεπαν μονάχα τη βοσκή αιγοπροβάτων και αυτό υπό την αίρεση πως θα γνώριζαν και φλογέρα.

Παρά το ότι ωστόσο από την απίστευτη αυτή διαμάχη δεν δύνασαι να έχεις κάποια δική σου ασφαλή άποψη, τα πολιτικά συμπεράσματα τα οποία θα μπορούσες να εξάγεις παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

1. To να θέλουν κάποιοι να εμφανίσουν τον συγκεκριμένο επιστήμονα (και όχι πολιτικό) ως έναν «γραφικό τύπο» εστιάζοντας σε στοιχεία της προσωπικότητάς του, είναι κάτι περισσότερο από καταγέλαστο. Αν μάλιστα σε αυτό προσθέσουμε και το πολιτικό αλλά και ηθικό «μητρώο» εκείνων που κυρίως το κάνουν, τότε μάλλον η πλάστιγγα όχι απλά γέρνει αλλά... κυριολεκτικά γκρεμίζεται υπέρ του Βαρουφάκη. Διότι είναι οι ίδιοι που υπερασπίζονταν μέχρι θανάτου (ΣΣ δικού μας) την παραμονή σε ΕΕ και ευρωζώνη) επικαλούμενοι μια σειρά δεινών που θα μάς έβρισκαν σε μια τέτοια περίπτωση, τα οποία ωστόσο ήδη μάς συνέβησαν και με τα μνημόνια.

2. Ακόμη και αν τα σχέδια Βαρουφάκη απαιτούσαν και συμμετοχή εξωγήινων, (που ΔΕΝ απαιτούσαν), είναι απολύτως ύποπτο να τα χαρακτηρίζεις ως «μη ρεαλιστικά», καθώς θα επιχειρούσαν να αποτρέψουν μια νέα βύθιση της ελληνικής κοινωνίας στην τραγωδία ενός ακόμη Μνημονίου, το οποίο και ήλθε.

Δηλαδή, από μια πιθανόν όχι σωστή λύση απέναντι σε ένα βέβαιο έγκλημα, εμείς επιλέγουμε το βέβαιο έγκλημα, προκειμένου... να μην κάνουμε λάθος. (;) Για κάποιους λόγους η στάση αυτή όχι απλώς δεν δείχνει να πείθει κανέναν με ευφυία άνω του μετρίου αλλά κυριολεκτικά όζει και μάλιστα από μίλια μακριά.

Συμπέρασμα: Αν ο Βαρουφάκης «έκανε λάθος», το πολύ να είναι ένας αμφίβολης αξίας επιστήμων. (Άλλωστε και η μέχρι τώρα ακαδημαϊκή του πορεία δείχνει να συναινεί υπέρ μιας τέτοιας εκδοχής). Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, είτε δηλαδή έκανε λάθος είτε όχι, οι απέναντί του είναι εγνωσμένης «αξίας» εγκληματίες. Και γι' αυτό δεν χρειάζεται περαιτέρω τεκμηρίωση. Το πτώμα μιας ολόκληρης χώρας κείτεται ήδη στα πόδια τους. Παύλος Κιρκασίδης

#ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ