δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Eκρηκτική αύξηση των κλειτοριδεκτομών στη Γερμανία - Στις 58.000 οι παράνομες επεμβάσεις


Ιδιαίτερα ανήσυχη εμφανίζεται στη Γερμανία τόσο η πολιτεία όσο και η ιατρική κοινότητα αλλά και φορείς προστασίας των γυναικών της χώρας λόγω της εκρηκτικής αύξησης του αριθμού των κοριτσιών που κάθε χρόνο ακρωτηριάζονται στο όνομα του εκτός νόμου «εθίμου» της κλειτοριδεκτομής. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την προηγούμενη Τρίτη η οργάνωση "Terre des Femmes", ο αριθμός των γυναικών σε ολόκληρη τη Γερμανία οι οποίες φέτος έπεσαν θύμα του συγκεκριμένου εγκλήματος, έφτασε τις 58.000 ξεπερνώντας κατά 10.000 τον αντίστοιχο περσινό και κάθε προηγούμενο ρυθμό αύξησης. Εκπρόσωπος της "Terre des Femmes" η Charlotte Weil, μιλώντας σε ΜΜΕ για το θέμα αποδίδει το φαινόμενο κατά κύριο λόγο στην εισροή μεταναστών από χώρες στις οποίες η κλειτοριδεκτομή θεωρείται θεσμός και εφαρμόζεται σε ευρύτατη κλίμακα παρ' ότι επισήμως θεωρείται παράνομη.

«Λόγω της άφιξης των μεταναστών από χώρες όπως η Ερυθραία, η Σομαλία και το Ιράκ, οι «επεμβάσεις» κλειτοριδεκτομής γνωρίζουν τεράστια αύξηση στη Γερμανία ενώ ταυτόχρονα επίσης τεράστιος είναι και ο αριθμός εκείνος των κοριτσιών που βρίσκονται υπό άμεση απειλή», προσέθεσε, αναφερόμενη στα δεκάδες χιλιάδες μικρά ή και μεγαλύτερα κορίτσια που σε χρόνο περισσότερο ή λιγότερο άμεσο θα υποστούν τη βαρβαρότητα ενός «εθίμου» που όχι μόνο αφήνει σεξουαλικά ανάπηρη τη γυναίκα και με όποιες άλλες ψυχικές συνέπειες έχει πάντοτε αυτό, αλλά τις περισσότερες φορές θέτει και σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, καθώς, λόγω του ότι είναι παράνομη, όχι μόνον δεν γίνεται σε κάποιο στοιχειωδώς ασφαλές περιβάλλον αλλά και σε περίπτωση επιπλοκής οι εμπλεκόμενοι δεν καταφεύγουν σε κάποιο νοσοκομείο προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν τις εξαιρετικά βαριές νομικές συνέπειες. Η Charlotte Weil κάνει συγκεκριμένα λόγο για 13.000 κορίτσια που ζουν σήμερα υπό την άμεση απειλή του ακρωτηριασμού τους ενώ πέρυσι ο ίδιος αριθμός ήταν 7.000, επισημαίνοντας επίσης πως, εκτός από τις κλειτοριδεκτομές που γίνονται εντός της χώρας υπάρχουν και εκείνες που γίνονται κατά τη διάρκεια σύντομων ταξιδιών των μεταναστών στις χώρες τους αλλά και σε άλλες πόλεις όπως το Παρίσι ή το Άμστερνταμ».

Η ίδια επέστησε την προσοχή σε δασκάλους και εκπαιδευτικούς ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κάθε φορά που ακούν τις μαθήτριές τους να αναφέρονται σε κάποιο ταξίδι κατά το οποίο πρόκειται να συμμετάσχουν σε κάποια γιορτή ή τελετή».

Ο γενετήσιος ακρωτηριασμός των γυναικών έχει πολύ αρνητικές συνέπειες τόσο για τη σωματική και όσο και για τη ψυχική υγεία των γυναικών και επηρεάζει τη σεξουαλική τους ζωή. Μπορεί, μεταξύ άλλων, να προκαλέσει μολύνσεις και χρόνιους πόνους αλλά και στειρότητα ή επιπλοκές κατά τον τοκετό. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια του ακρωτηριασμού προκαλείται αιμορραγία που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Σε πολλές από τις χώρες όπου εφαρμόζεται υπάρχουν νόμοι που τον απαγορεύουν αλλά δεν εφαρμόζονται επαρκώς ή καθόλου. Το 2012 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αναγνώρισε τον γυναικείο γενετήσιο ακρωτηριασμό ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ψήφισε ομόφωνα να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την κατάργησή του. Στις 8 Αυγούστου του 2016, το Κοινοβούλιο της Αφρικανικής Ένωσης στο οποίο συμμετέχουν 54 αφρικανικά κράτη (εκτός από το Μαρόκο που δε συμμετέχει), ενέκρινε την απαγόρευση του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, αποφασίζοντας ταυτόχρονα ένα σχέδιο δράσης που στοχεύει στην εξάλειψη αυτής της πρακτικής. Kείμενο με πλάγιους χαρακτήρες από Wikipedia

#ΚΛΕΙΤΟΡΙΔΕΚΤΟΜΗ #ΓΕΡΜΑΝΙΑ #ΕΝΤΑΞΗΠΡΟΣΦΥΓΩΝ