δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Νέα κτηνωδία σε βάρος δεκάδων Παλαιστινίων γυναικών κρατουμένων στον «τάφο» της Damoun


Σε μια ακόμη πρωτοφανή βαρβαρότητα προχώρησε το κράτος του Ισραήλ όταν, το πρωί της Δευτέρας, δεσμοφύλακες των φυλακών Damoun που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της χώρας, εντελώς απρόκλητα ξυλοκόπησαν βάναυσα με γκλομπς τις 56 Παλαιστίνιες γυναίκες που κρατούνται σε αυτές ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποίησαν εναντίον τους χημικά και δακρυγόνα.

Όπως αναφέρει το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο, WAFA, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο, οι δεσμοφύλακες επιτέθηκαν και κακοποίησαν με απίστευτη αγριότητα τις κρατούμενες ανάμεσά τους και κορίτσια 20 ετών ενώ στη συνέχεια τις έδεσαν με χειροπέδες με τα χέρια πίσω από την πλάτη και στο ύψος των αγκώνων, μια πρακτική που θεωρείται βασανιστήριο καθώς προκαλεί αφόρητους πόνους. Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, για το γεγονός η Παλαιστινιακή Ένωση για τους Κρατουμένους (PPS) ήδη έχει ξεκινήσει διαδικασία προκειμένου να ασκηθεί δικαστική δίωξη κατά της Διοίκησης της συγκεκριμένης φυλακής, που θεωρείται ένα από τα χειρότερα κολαστήρια του κόσμου.

Μόνο 11 χλμ νοτιοανατολικά από τη Χάιφα, οι φυλακές Damoun μέσα στις οποίες βρίσκονται ακόμη και έφηβες παλαιστίνιες πολιτικές κρατούμενες συχνά απασχολούν τα διεθνή ΜΜΕ αλλά και διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς λόγω της κυριολεκτικά κτηνώδους μεταχείρισης που επιφυλάσσουν στις γυναίκες, οι οποίες βαρύνονται με κατηγορίες που ξεκινούν από «επιθέσεις» ή «απόπειρες δολοφονίας» ισραηλινών στρατιωτών και φτάνουν μέχρι και το «αδίκημα» της νομικής, υλικής αλλά και ηθικής υποστήριξης συγγενών κρατουμένων, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις εκείνες όπου γυναίκες κρατούνται και βασανίζονται επί ολόκληρους μήνες χωρίς καν να τους έχει απαγγελθεί η παραμικρή κατηγορία. Σύμφωνα με επίσημη καταγγελία της Taghreed Jahshan, δικηγόρου της Οργάνωσης για τις γυναίκες πολιτικούς κρατουμένους, (Women’s Organization for Political Prisoners) η οποία επισκέφθηκε το συγκεκριμένο κολαστήριο μόλις προ δυο εβδομάδων, οι περισσότερες κρατούμενες βρίσκονται σε πλήρη απομόνωση ενώ δεν έχουν και δικαίωμα επισκεπτηρίου από τις οικογένειές τους. Η Jahshan καταγγέλλει επίσης πως στις τροφίμους απαγορεύεται οποιαδήποτε πρόσβαση στο κυλικείο της φυλακής και με διάφορες αφορμές τους επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα και κατάσχεται από τα κελιά τους κάθε προσωπικό είδος. Η περίπτωση της Αμάλ Πριν από 11 μήνες η τότε 28χρονη Αμάλ αλ-Σάντα από τη Χεβρώνα που «έζησε» στις συγκεκριμένες φυλακές εκτίοντας ποινή 14 μηνών επειδή επιχείρησε να περάσει μια κάρτα sim στην καταδικασμένη με 17ετή κάθειρξη αδελφή της, μιλώντας στο Al Jazeera ένα μήνα μετά την αποφυλάκισή της, αναφέρθηκε με κάθε λεπτομέρεια στην απίστευτη βαρβαρότητα την οποία βιώνουν οι κρατούμενες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι σα να ζεις μέσα σε έναν τάφο».

Διαβητική η ίδια, της στερούσαν επί πολλές ώρες το νερό αναγκάζοντάς την να πίνει μέσα από την τουαλέτα ενώ το απολύτως σκοτεινό και χωρίς καμιά θέρμανση κελί της στο οποίο ζούσε απομονωμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν μπορούσε καν να γνωρίζει αν είναι ημέρα ή νύχτα. Την ίδια στιγμή κατήγγειλε ψυχικά και σωματικά βασανιστήρια καθώς πολλές ώρες της ημέρας τις περνούσε αλυσοδεμένη σε ένα μικρό κλουβί μέσα στο οποίο όπως αναφέρει δεν μπορούσε καν να αλλάξει θέση στο σώμα της. Η Αμάλ επίσης έκανε λόγο και για διαρκείς λεκτικούς και άλλου τύπου εξευτελισμούς και προσβολές αλλά και άλλες «παρενοχλήσεις» ενώ ανέφερε πως και επί 11 ημέρες δεν είχε καμία πρόσβαση σε ντους. Τέσσερα χρόνια φυλακή για υποστήριξη Αυτή τη στιγμή, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες που κρατούνται στο κολαστήριο της Damoun και υπό συνθήκες πλήρους απομόνωσης, είναι η 39χρονη Παλαιστίνια δικηγόρος Σιριίν Ισαβί που εκτίει ποινή φυλάκισης 4 ετών έχοντας κριθεί ένοχη επειδή με καμπάνιες και άλλες της ενέργειες προσπαθούσε να στηρίξει οικονομικά οικογένειες πελατών της.

Σημειώνεται πως στις ίδιες φυλακές βρίσκονται 23 ακόμη κρατούμενες οι οποίες δεν είναι παλαιστινιακής καταγωγής. Με ανακοίνωσή του το Δίκτυο Αλληλεγγύης Παλαιστινίων Φυλακισμένων "Samidoun" εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη του στις φυλακισμένες γυναίκες και ζητά την «άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων φυλακισμένων που καταδικάστηκαν από το καθεστώς της ισραηλινής κατοχής». Πηγές: WAFA, Al Jazeera, PNN, Samidoun Palestinian Prisoner Solidarity Network

#ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ #ΑΝΘΡΩΠΙΝΑΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ #ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ #ΙΣΡΑΗΛΦΥΛΑΚΕΣ