δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Αγωγή πολλών εκατομμυρίων κατά του κράτους του Ισραήλ για εμπρηστική επίθεση εποίκων που ξεκλήρισε ο

Με αστικές αξιώσεις μεγάλου ύψους κατά του κράτους του Ισραήλ και με τις κατηγορίες της εγκληματικής αμέλειας και της υποκίνησης εξτρεμιστικών εθνικιστικών στοιχείων στρέφονται οι συγγενείς μιας οικογένειας που ξεκληρίστηκε μετά από εμπρηστική επίθεση ομάδας ισραηλινών εποίκων, οι οποίοι μάλιστα μετά το έγκλημά τους έγραψαν και εθνικιστικά συνθήματα στους τοίχους του κτιρίου, «υπογράφοντας» την αποτρόπαια πράξη τους με το γνωστό «αστέρι του Δαβίδ». Η δολοφονική ενέργεια έγινε τον Ιούλιο του 2015, στο χωριό Καφρ Ντούμα κοντά στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης όταν ένας νεαρός έποικος έβαλε φωτιά και έκαψε το σπίτι της οικογένειας Dawabsha με αποτέλεσμα τον φρικτό θάνατο του ζευγαριού, του μόλις 18 μηνών γιού τους Ali Saad και τον βαρύτατο τραυματισμό του αδερφού του, Αχμέτ, 4 ετών. Το 18μηνών μωρό κάηκε ζωντανό μέσα στο σπίτι ενώ οι γονείς υπέκυψαν στα εκτεταμένα τους εγκαύματα μετά από αρκετούς μήνες νοσηλείας. Το 4χρονο αγόρι που κατάφερε να επιζήσει μετά από διαδοχικές επεμβάσεις και πολλούς μήνες νοσηλείας, ζει σήμερα με σωματικές αναπηρίες αλλά και σοβαρότατα ψυχολογικά προβλήματα, μη μπορώντας να ξεπεράσει το σοκ του εμπρησμού αλλά και της απώλειας της οικογένειάς του.

Τον Ιανουάριο του 2016 η Εισαγγελία του Ισραήλ κατηγόρησε τέσσερις εβραίους εξτρεμιστές για διάφορες εγκληματικές ενέργειες κατά παλαιστινίων, ανάμεσα στις οποίες και η υπόθεση του εμπρησμού κατά της οικογένειας Dawabsha. (φωτό αριστερά) Μετά από μήνες ερευνών, τελικά κατηγορήθηκαν δυο νεαροί ισραηλινοί 21 ετών οι οποίοι στη συνέχεια ομολόγησαν την πράξη τους, αποδίδοντάς την σε «αντίποινα» για τον θάνατο ενός ισραηλινού που είχε χάσει τη ζωή του από επίθεση παλαιστινίου, ένα μήνα πριν την δολοφονική τους ενέργεια. Τη Δευτέρα οι συγγενείς των θυμάτων κατέφυγαν στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Ναζαρέτ καταθέτοντας αγωγή κατά του Κράτους του Ισραήλ με την κατηγορία της εγκληματικής αμέλειας θεωρώντας πως στην πραγματικότητα βρίσκεται πίσω από όλες αυτές τις επιθέσεις, ενθαρρύνοντας απροκάλυπτα τέτοιου είδους ενέργειες. «Αποφασίσαμε να στραφούμε κατά του κράτους του Ισραήλ όχι για τα χρήματα αλλά για το ότι το θεωρούμε απολύτως υπεύθυνο για το έγκλημα κατά της οικογένειας των παλαιστινίων», είπε συγκεκριμένα ο νομικός εκπρόσωπος των συγγενών που πλέον έχουν την επιμέλεια του 4χρονου Αχμέτ και οι οποίοι τώρα ζητούν ποσόν που κάποια ΜΜΕ της χώρας το εμφανίζουν στα 10 εκατ. σέκελ (2,78 εκατ. δολάρια), ενώ το γαλλικό πρακτορείο AFP, επικαλούμενο δήλωση συγγενούς το φέρουν στα 16 εκατ. σέκελ (4,4 εκατ. δολάρια). «Δεν είναι το ποσόν το θέμα μας» ανέφερε στο δικαστήριο ο δικηγόρος της οικογένειας, «αλλά το ότι η πλήρης αστική ευθύνη για την ασφάλεια ανήκει στο κράτος του Ισραήλ που δημιούργησε ένα θερμοκήπιο για την εκτέλεση τέτοιων εγκλημάτων μίσους εναντίον παλαιστινίων της περιοχής», προσθέτοντας ταυτόχρονα πως το Ισραήλ πρέπει να λογοδοτήσει για την εγκληματική του αυτή «αμέλεια» που οδήγησε και στη συγκεκριμένη επίθεση.

Εν τω μεταξύ, επιχειρώντας, προφανώς, να προλάβει μια τέτοια κίνηση εκ μέρους των συγγενών της οικογένειας Dawabsha, μόλις τον προηγούμενο μήνα ο Υπουργός Άμυνας της χώρας, Avigdor Lieberman δήλωσε πως ο 4χρονος Αχμέτ δεν έχει δικαίωμα να αποζημιωθεί ως «θύμα τρομοκρατίας» καθώς, ο σχετικός νόμος δεν ισχύει για τους παλαιστίνους που δεν είναι πολίτες ή κάτοικοι του Ισραήλ».

#ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ #ΙΣΡΑΗΛΒΙΑ #ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ #ΙΣΡΑΗΛΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ #ΙΣΡΑΗΛΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ