δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Πακιστάν: Λιντσάρισμα μέχρι θανάτου «βλάσφημου» φοιτητή δημοσιογραφίας από όχλο εκατοντάδων φανατισμ


Τον ευτέλισαν αφαιρώντας του όλα τα ρούχα, τού συνέθλιψαν μέχρι και το κρανίο και στη συνέχεια πέταξαν το πτώμα του από τον 2ο όροφο της φοιτητικής εστίας στην οποία διέμενε. «Έγκλημά» του, οι απόψεις του περί ισλάμ. Τραγικό θύμα ο φοιτητής Δημοσιογραφίας Mashal Khan που λιντσαρίστηκε μέσα στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης στην πόλη Mardan από όχλο εκατοντάδων φανατισμένων συμφοιτητών του αλλά και άλλων πολιτών που θεώρησαν ότι είχε εκφράσει βλάσφημες απόψεις για το Ισλάμ και τον «προφήτη». Οι Αρχές κάνουν λόγο για αριθμό ατόμων που «ίσως να φτάνει και τις μερικές εκατοντάδες» οι οποίοι εισέβαλαν στους κοιτώνες της Σχολής κρατώντας σιδηρολοστούς, ξύλα και πέτρες. Σε κατάσταση πραγματικού «θρησκευτικού» παραληρήματος και φωνάζοντας "Allahu Akbar", ξεγύμνωσαν τελείως τον Khan και του κατάφεραν πρωτοφανούς βιαιότητας χτυπήματα σε όλο του το σώμα ενώ οι ιατροδικαστές αναφέρουν πως το θύμα έφερε συντριπτικά κατάγματα στο κρανίο. Στη συνέχεια κάποιοι θέλησαν να κάψουν το άψυχο πτώμα τού «άπιστου» συμφοιτητή τους αλλά τελικά αποφασίστηκε να το πετάξουν από το παράθυρο, όπως και έγινε. Για την υπόθεση μέχρι στιγμής συνελήφθησαν 10 ή 11 άτομα ωστόσο, οι Αρχές εκτιμούν πως ο αριθμός αυτός αναμένεται να ανέβει όσο εξελίσσονται οι ανακρίσεις.

Σχετικό βίντεο αναρτήθηκε στο YouTube αλλά στη συνέχεια αφαιρέθηκε καθώς παραβίαζε την πολιτική του συγκεκριμένου ιστότοπου περί ρατσιστικής βίας και ρητορείας μίσους. Το βίντεο που ακολουθεί είναι από ρεπορτάζ τοπικού ΜΜΕ μετά το λιντσάρισμα και όταν πλέον είχε παρέμβει η Αστυνομία.

Σύμφωνα με το Reuter's αιτία που φέρεται να «εξόργισε» τον όχλο είναι οι κατά καιρούς αναρτήσεις που έκανε το θύμα περί Ισλάμ σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και ΜΜΕ αλλά κυρίως μια δημόσια συζήτηση περί θρησκευτικών ζητημάτων που έγινε προ ημερών και στην οποία είχε λάβει μέρος, διατυπώνοντας απόψεις που τελικά τού κόστισαν τη ζωή.

Το Κράτος «οπλίζει» τις μάζες Υπενθυμίζεται πως στο θεοκρατικό Πακιστάν η κατηγορία «προσβολής του Ισλάμ και του Προφήτη» θεωρείται το πλέον σοβαρό έγκλημα για το οποίο εκατοντάδες άνθρωποι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο ενώ, από το 1990 μέχρι σήμερα περισσότεροι από 65 ήταν εκείνοι που βρήκαν θάνατο αντίστοιχης φρικαλεότητας με αυτής του Khan από ομάδες παραληρηματικών που τους λιντσάρισαν ως «βλάσφημους». Αν κάτι όμως ενθαρρύνει τις μάζες να προβαίνουν σε τέτοιου είδους φρικαλεότητες είναι πως, ακόμη και αν καταδικαστούν, είναι η ενθουσιώδης αποδοχή της πράξης τους από την ίδια την μουσουλμανική κοινωνία που φτάνει στο σημείο να τους θεωρεί και να τους αποκαλεί «ήρωες». Χαρακτηριστική η περίπτωση δολοφονίας του Κυβερνήτη της Επαρχίας Punjab, Σαλμάν Ταζίρ ο οποίος το 2011 έπεσε νεκρός από το όπλο του ίδιου του τού σωματοφύλακα, επειδή είχε ζητήσει την αλλαγή του νόμου περί βλασφημίας. Ο δράστης τότε καταδικάστηκε σε κάθειρξη αλλά όταν το 2016 έπεσε και ο ίδιος θύμα δολοφονίας η κοινωνία όχι απλά δεν τον απαξίωσε αλλά αντιθέτως έφτασε στο σημείο να χτίσει προς τιμή του και μνημείο που πλέον για τους φανατικούς αποτελεί ιερό προσκύνημα. Ο θρησκευτικός αυτός φανατισμός ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα αν δεν είχε την ανομολόγητη μεν αλλά οφθαλμοφανή υποστήριξη της ίδιας της πακιστανικής κυβέρνησης καθώς, ενώ επισήμως «καταδικάζει» τέτοιου τύπου ενέργειες την ίδια στιγμή τις υποδαυλίζει. Μόλις πριν από ένα μήνα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας Ναβάζ Σαρίφ έδωσε εντολή στις Αρχές να αφαιρούν αμέσως από το Διαδίκτυο κάθε περιεχόμενο που θεωρούν βλάσφημο και ζήτησε «την πιο αυστηρή τιμωρία που προβλέπει ο νόμος» για εκείνους που το δημοσιεύουν. Η παρέμβαση αυτή του Σαρίφ έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις πολλών πακιστανών ακτιβιστών που εδώ και πάρα πολύ καιρό καταγγέλλουν μέσω Διαδικτύου πως «οι διώξεις για βλασφημία κατά του Ισλάμ αποτελούν απλώς μια πρόφαση και πως πίσω από αυτές βρίσκονται οι προσπάθειες του Στρατού της χώρας να καταστείλει την έντονη οργή του λαού για τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση».

Αξίζει να σημειωθεί πως πέντε από τους ακτιβιστές που ανάρτησαν στο Διαδίκτυο τις απόψεις αυτές, από τον προηγούμενο Ιανουάριο φέρονται ως «εξαφανισμένοι» ενώ έγκυρες πηγές αναφέρουν πως οι συγκεκριμένοι έχουν απαχθεί και ανακρίνονται από τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της χώρας.

#ΠΑΚΙΣΤΑΝ #ΙΣΛΑΜ #ΦΟΝΤΑΜΕΝΤΑΛΙΣΜΟΣ #ΒΛΑΣΦΗΜΙΑ #ΛΙΝΤΣΑΡΙΣΜΑ #ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ