δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Τρίτη σύλληψη αμερικανού στη Βόρεια Κορέα - Λάδι στην αναμμένη φωτιά της Χερσονήσου


Στη σύλληψη ενός πολίτη αμερικανικής υπηκοότητας προχώρησαν την Παρασκευή οι Αρχές της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό Πρακτορείο Yonpap και ενώ οι σχέσεις των δυο χωρών βρίσκονται σε απολύτως οριακό σημείο, με την πολεμική αρμάδα των ΗΠΑ να προσεγγίζει τη Χερσόνησο. Πρόκειται για τον για τον κορεατικής εθνικότητας πρώην καθηγητή του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας Γιανμπιάν με το όνομα «Κιμ» τον οποίο οι αξιωματικοί Ασφαλείας συνέλαβαν στο Αεροδρόμιο της Πιονγιάνγκ τη στιγμή που ετοιμαζόταν να φύγει από τη χώρα. Ο συλληφθείς βρισκόταν στη Βόρεια Κορέα περισσότερο από ένα μήνα και ως επίσημος λόγος της επίσκεψής του στη χώρα φέρεται να ήταν η συμμετοχή του σε προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας, διάστημα κατά το οποίο συμμετείχε και σε διάφορες συζητήσεις και δραστηριότητες που αφορούσαν συνολικά το όλο εγχείρημα. Μέχρι στιγμής οι βορειοκορεατικές Αρχές δεν έχουν δώσει κάποια αιτιολογία για τη σύλληψή του ωστόσο, το πιο πιθανό είναι, στον αμερικανό καθηγητή να απαγγείλουν κατηγορίες που αφορούν κατασκοπία και προσπάθεια υπονόμευσης και ανατροπής της κυβέρνησης Κιμ Γιονγκ Ουν, εγκλήματα για τα οποία κατηγόρησαν και τους άλλους δυο αμερικανούς πολίτες που συνέλαβαν κατά τους τελευταίους 19 μήνες και οι οποίοι πλέον βρίσκονται στα κάτεργα φυλακών της χώρας. Οι δυο προηγούμενες περιπτώσεις

Πρώτος συλληφθείς αμερικανός πολίτης ο 21 ετών φοιτητής Otto Warmbier ο οποίος τον Ιανουάριο του 2016 και ενώ βρισκόταν στη χώρα ως τουρίστας, προσπάθησε να κλέψει από τοίχο ξενοδοχείου στο οποίο διέμενε ένα κυβερνητικό σύμβολο. Δυο μήνες αργότερα οι Δικαστικές Αρχές της χώρας τον έκριναν ένοχο για έγκλημα κατά του κράτους» και τον καταδίκασαν σε 15ετή κάθειρξη με σκληρή καταναγκαστική εργασία.

Ποινή 10ετούς κάθειρξης επίσης με σκληρή καταναγκαστική εργασία εκτίει και ο 62 ετών αμερικανικής υπηκοότητας και νοτιοκορεατικής καταγωγής Kim Dong-chul ο οποίος είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο του 2015 και τον Απρίλιο του 2016 από δικαστήριο της χώρας κρίθηκε ένοχος για κατασκοπία.

Λάδι στην αναμμένη φωτιά της Χερσονήσου​

Αναφερόμενος στη σύλληψη του Αμερικανού καθηγητή, ο διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Ερευνών για τη Βόρεια Κορέα στη Σεούλ, Αν Τσαν Ιλ, κάνει λόγο για κίνηση σκοπιμότητας, λέγοντας πως η Πιονγιάνγκ έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει και τον συγκεκριμένο Αμερικανό ως διαπραγματευτικό χαρτί εν μέσω της ακραίας όξυνσης των σχέσεών της με τις ΗΠΑ, άποψη την οποία συμμερίζεται και ο ίδιος ο Λευκός Οίκος. Υπενθυμίζεται πως όλα αυτά λαμβάνουν χώρα την ίδια ακριβώς στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει πως «η στρατηγική της υπομονής εκ μέρους των ΗΠΑ έχει πλέον τελειώσει» και ενώ ισχυρή ναυτική δύναμη με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο «USS Carl Vinson» αναμένεται να καταφθάσει στη Χερσόνησο εντός της εβδομάδας.

#ΒΟΡΕΙΑΚΟΡΕΑ #ΗΠΑ #ΝΟΤΙΑΚΟΡΕΑ #ΚΑΤΑΣΚΟΠΙΑ