δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Στα 4,3 δισ. το πρόστιμο που θα πληρώσουν στις ΗΠΑ οι πάντα «έντιμοι» Γερμανοί για την τεράστια απάτ


Το ποσόν των 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων τελικά θα υποχρεωθεί να πληρώσει στο Αμερικανικό Δημόσιο η Volkswagen Group ως ποινική κύρωση για την απάτη με τις εκπομπές καυσαερίων και μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και του γερμανικού κολοσσού. Ταυτόχρονα με άλλη δικαστική απόφαση υποχρεούται να καταβάλει ακόμη 1,5 δισ. για αστικές αξιώσεις της Αμερικανικής Κυβέρνησης. Το ποσόν ανακοινώθηκε την Παρασκευή από τον Αμερικανό Περιφερειακό Δικαστή Σον Κοξ, μετά από την ομολογία ενοχής στην οποία προχώρησε η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία για τα αδικήματα της συνωμοσίας, απάτης αλλά και παρεμπόδισης του έργου της Δικαιοσύνης. Η υπόθεση αφορά περίπου 600.000 πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα που πωλήθηκαν και κυκλοφορούν στους δρόμους των ΗΠΑ τα οποία, με ειδικά κυκλώματα που η VW παράνομα είχε τοποθετήσει, εμφάνιζαν μέχρι και 40 φορές χαμηλότερους ρύπους από τους πραγματικούς, καταφέρνοντας να αποσπούν πιστοποιήσεις που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα μπορούσαν και φυσικά να εξαπατούν, εκτός από την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) και εκατομμύρια καταναλωτές, προβαίνοντας ταυτόχρονα και σε αθέμιτο ανταγωνισμό καθώς τα τελικά ψευδή αυτά στοιχεία αυτά τα προέβαλλαν με έντονο τρόπο στις διαφημιστικές τους καμπάνιες.

Πώς οι «έντιμοι» Γερμανοί εξαπάτησαν το... σύμπαν Συγκεκριμένα και όπως προέκυψε από τις έρευνες της ΕΡΑ, τα κυκλώματα με τα οποία η κατασκευάστρια είχε εφοδιάσει τα οχήματά της, έχοντας συνδεθεί ταυτόχρονα με άλλα συστήματα όπως του τιμονιού, της μετάδοσης, των φρένων κλπ, είχαν τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν πότε ο κινητήρας λειτουργεί σε συνθήκες δρόμου και πότε υπό συνθήκες δοκιμών, χαμηλώνοντας στη δεύτερη περίπτωση την απόδοσή του ώστε, κατά τις επίσημες μετρήσεις να εμφανίζει εξαιρετικά μειωμένους ρύπους, κάτι που αντιμετωπίστηκε σχεδόν σαν τεχνολογικό «θαύμα» το οποίο ωστόσο, όπως κάθε θαύμα, ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό. Μετά την αποκάλυψη η Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) κατηγόρησε την αυτοκινητοβιομηχανία ότι εξαπάτησε τις δοκιμές εκπομπών το 2015, αφού διαπίστωσε αποκλίσεις σε διάφορες γραμμές τετρακύλινδρων πετρελαιοκίνητων οχημάτων που κατασκευάστηκαν από το 2009, συμπεριλαμβανομένων των Jetta, Beetle, Golf, Passat και Audi A3. Στα $ 15,3 δισ. ο συνολικός «λογαριασμός» Εκτός όμως από τα 2,8 δισ. δολάρια, η Volkswagen Group καλείται να καταβάλει επιπλέον ακόμη 1,5 δισ. δολάρια για αστικές αξιώσεις της η Αμερικανική Κυβέρνησης και όλα αυτά ενώ ήδη δαπάνησε 11 δισ. για να αγοράσει πίσω τα «αμαρτωλά» αυτοκίνητα από την αγορά των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως για την τεράστια αλλά και πρωτοφανούς σύλληψης απάτη ήδη διώκονται 7 στελέχη της εταιρίας ενώ το σκάνδαλο προκάλεσε και την παραίτηση του CEO της VW, Martin Winterkorn. Σχολιάζοντας την απόφαση του Αμερικανού Δικαστή ο νομικός εκπρόσωπος της VW, δήλωσε στο Associated Press πως η εταιρία θεωρεί το ύψος του προστίμου των 2,8 δισ. ως μια «εντός πλαισίων αρμόζουσα σοβαρή κύρωση».

Η Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) κατηγόρησε την αυτοκινητοβιομηχανία για το ότι εξαπάτησε τις δοκιμές εκπομπών το 2015, αφού διαπίστωσε αποκλίσεις σε διάφορες γραμμές τετρακύλινδρων πετρελαιοκίνητων οχημάτων που κατασκευάστηκαν από το 2009, συμπεριλαμβανομένων των Jetta, Beetle, Golf, Passat και Audi A3.

Ο Όμιλος Volkswagen είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στον κόσμο και κατέχει τα σήματα Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, SEAT και Skoda.

#VWSCANDAL #VOLKSWAGEN #ΓΕΡΜΑΝΙΑΑΠΑΤΕΣ #ΗΠΑ #ΓΕΡΜΑΝΙΑ #ΜΕΓΑΛΕΣΑΠΑΤΕΣ