δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Μαζικές και fast-track εκτελέσεις θανατοποινιτών στο Αρκάνσας επειδή λήγουν τα «φάρμακα»


Στην πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη μετά από 12 χρόνια προχώρησε το πρωί η αμερικανική Πολιτεία του Αρκάνσας ενώ καταιγισμό αντιδράσεων προκάλεσε η ανακοίνωση των Δικαστικών Αρχών πως μέσα στην επόμενη εβδομάδα προγραμματίζει την εκτέλεση άλλων 8, επειδή η ημερομηνία λήξης των φαρμάκων που διαθέτουν και με τα οποία παρασκευάζεται το θανατηφόρο κοκτέιλ είναι η 30ή Απριλίου. Του Παύλου Κιρκασίδη Τα εγκλήματα ενός ανθρώπου Πρώτο από το 2005 και μετά θύμα του τρόπου με τον οποίο εξακολουθούν πολλές αμερικανικές Πολιτείες να αντιλαμβάνονται τον «Νομικό Πολιτισμό» ένας ακόμη αφροαμερικανός, ο 51 ετών Ledell Lee ο οποίος το 1995 είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τις βαριές σωματικές κακώσεις και στραγγαλισμό της 26χρονης Debra Reese και σε άλλη περίπτωση την απαγωγή και απόπειρα δολοφονίας μιάς 22χρονης, καθώς και επίσης σε ξεχωριστές περιπτώσεις, τους βιασμούς δυο γυναικών, ενώ κρίθηκε ύποπτος για τη δολοφονία και μιας τρίτης γυναίκας ιερόδουλης της οποίας το πτώμα βρέθηκε κάτω από ένα υπόστεγο σιδηροδρομικών γραμμών. Kατά τη διάρκεια της δίκης αναφέρθηκε πως το μικρότερο θύμα του ήταν 17 ετών ενώ το μεγαλύτερο 70. Σημειώνεται πως η τεκμηρίωση της ενοχής του για όλα τα προηγούμενα προέκυψε από γενετικό υλικό το οποίο βρέθηκε στα σημεία των εγκλημάτων του αλλά και τα σώματα των θυμάτων. Τα εγκλήματα μιας οργανωμένης Πολιτείας Από τη Διεύθυνση των φυλακών του Cummins (στα νότια της Πολιτείας) ο Ledel Lee αναφέρθηκε νεκρός 4 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ενώ λίγη ώρα πριν του είχε χορηγηθεί συνδυασμός τριών θανατηφόρων φαρμάκων που σταμάτησαν τη λειτουργία της καρδιάς.

Συγκεκριμένα στον Lee χορηγήθηκε αρχικά μιδαζολάμη η οποία καταστέλλει σε μεγάλο βάθος το νευρικό σύστημα μη επιτρέποντας τη συνείδηση, βρωμιούχο βεκουρόνιο το οποίο σταματά τη λειτουργία τού αναπνευστικού και χλωριούχο κάλιο που σταματά την καρδιά. Το πράσινο φως για την εκτέλεση έδωσε το πρωί της ίδιας ημέρας το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απορρίπτοντας τις αιτιάσεις των συνηγόρων του όσον αφορά το είδος των φαρμάκων με τα οποία θα γινόταν η εκτέλεση, καθώς τα συγκεκριμένα, σε πάρα πολλές προηγούμενες περιπτώσεις οδηγούσαν στον θάνατο μέσα από μια απολύτως συνειδητή και μαρτυρική διαδικασία, προκαλώντας έντονες και ποικίλες αντιδράσεις στην παγκόσμια κοινότητα κυρίως την ιατρική, που όχι απλώς έθεσε ηθικά ζητήματα αλλά δεν δίστασε να τη χαρακτηρίσει ως έναν θάνατο «τόσο φρικτό κι επώδυνο που δεν αξίζει ούτε σε ζώα». «Για να προλάβουμε τις ημερομηνίες λήξης» Ωστόσο ακόμη περισσότερες αντιδράσεις υπήρξαν με την κυνική ανακοίνωση των Αρχών της Πολιτείας πως εντός των αμέσως επόμενων ημερών πρόκειται να γίνουν άλλες 8 εκτελέσεις μελλοθανάτων μόνο και μόνο επειδή μέχρι τότε επιτρέπουν οι ημερομηνίες λήξης των συγκεκριμένων φαρμάκων, κάτι που σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργούσε νομικά προβλήματα όσον αφορά το σύννομο των εκτελέσεων. Οι δικηγόροι των 8 υπό εκτέλεση μελλοθανάτων κάνουν λόγο για συνοπτικές διαδικασίες που συνιστούν πρωτόγνωρα σκληρή πρακτική η οποία εκτός των άλλων, παραβιάζει το δικαίωμα της υπεράσπισης να ασκεί κάθε νόμιμο μέσο που θα μπορούσε να ακυρώσει την εκτέλεση ή ακόμη και να παρέχει ζωτικής σημασίας συμβουλές στους εντολείς τους.

Ταυτόχρονα, ενστάσεις υπέβαλαν και για τη χρήση της μιδαζολάμης που λόγω της συχνής αστοχίας της που βασανίζει απάνθρωπα τον υπό εκτέλεση, σε κάποια περίπτωση μέχρι και δυο ώρες, κάτι που φέρεται να αντιτίθεται με την 8η Τροποποίηση του Αμερικανικού Συντάγματος. Ωστόσο και η αίτηση αυτή απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο που ήδη από το 2015 είχε αποφασίσει πως «η χρήση τής μιδαζολάμης αποτελεί μια συνήθη και όχι σκληρή πρακτική». Αξίζει να σημειωθεί πως οι νόμοι της Ευρώπης απαγορεύουν ρητά την πώληση κατασταλτικών ουσιών και ναρκωτικών για χρήση εκτελέσεων ενώ δεν είναι λίγες και οι αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρίες που επίσης αρνούνται να πουλήσουν τα χημικά τους σκευάσματα σε Αμερικανικές Πολιτείες που ακόμη διατηρούν την εφαρμογή της θανατικής ποινής, κάτι που συχνά οδηγεί τις Αρχές τους να καταφεύγουν υπό ένα καθεστώς πλήρους παρανομίας στο παραεμπόριο, ακόμη και σε απλούς φαρμακοποιούς που, καταπατώντας τον όρκο τους αλλά και κάθε ίχνος ανθρωπιάς, δέχονται, με το αζημίωτο φυσικά κάθε φορά, να θέσουν τις επιστημονικές τους γνώσεις στην υπηρεσία της φρίκης.

Το καθεστώς της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα η θανατική ποινή εξακολουθεί να υφίσταται σε 31 από τις συνολικά 50 Πολιτείες των ΗΠΑ. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας που αφορούν το 2016, σε διάφορες αμερικανικές Πολιτείες συνολικά 32 άτομα καταδικάστηκαν σε θάνατο ενώ έγιναν 20 εκτελέσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων στην Πολιτεία της Τζόρτζια και του Τέξας. Τα ίδια στοιχεία κατατάσσουν τις ΗΠΑ στην 7η θέση της λίστας των κρατών που εκτελούν τους περισσότερους διεθνώς, μετά από την Κίνα (πολλές χιλιάδες εκτιμά η Δ.Α), το Ιράν (567), τη Σαουδική Αραβία (154), το Ιράκ (88), το Πακιστάν (87) και την Αίγυπτο (44). Είναι η πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία που οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα της κατάταξης. Η υποστήριξη στη θανατική ποινή στη χώρα υποχώρησε το 2016 στο 49%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων και πλέον δεκαετιών, σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center.

#ΗΠΑ #ΘΑΝΑΤΙΚΗΠΟΙΝΗ #ΑΡΚΑΝΣΑΣ #ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ