δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Την Τετάρτη περνά «δίπλα μας» ο μεγαλύτερος αστεροειδής αλλά... θα επιζήσουμε


Είναι πραγματικά γιγάντιος, σχεδόν όσο 6 γήπεδα ποδοσφαίρου και μέχρι την επόμενη Τετάρτη θα περάσει σχετικά κοντά από τον πλανήτη μας χωρίς ωστόσο αυτό να προκαλεί την παραμικρή ανησυχία για ο,τιδήποτε, όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνει η NASA και την οποία δεν έχουμε κανένα λόγο να μην πιστέψουμε.

Πρόκειται για τον 610 μέτρων αστεροειδή 2014-JO25 ο οποίος παρότι λόγω του μεγέθους του έχει χαρακτηριστεί ως «δυνητικά επικίνδυνος» (“potentially hazardous”), η απόσταση των 1,77 εκατ. χιλιομέτρων που θα μάς χωρίζει από το πιο κοντινό σημείο της τροχιάς του, (σχεδόν 5 φορές δηλαδή την απόσταση του πλανήτη μας με τη Σελήνη), αφήνουν κάθε σενάριο για... σύγκρουση μόνο στο Χόλιγουντ και φυσικά και στη βαριά άρρωστη φαντασία διάφορων εσχατολάγνων και διαδικτυακών απατεώνων. Ωστόσο, εξαιρετικά ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι σε τόσο «μικρή» απόσταση ο συγκεκριμένος αστεροειδής είχε να περάσει περίπου 400 χρόνια και, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων, το επόμενο κοντινό ραντεβού του με τη Γη δεν προβλέπεται σε καμιά περίπτωση πριν να περάσουν άλλα 500.

Εικόνες τού 2014-JO25 που κατάφερε να πάρει η NASA το πρωί της Τρίτης μέσω ραντάρ διαμέτρου 70 μέτρων από το "Goldstone Deep Space Communications Complex" στην Καλιφόρνια

Σημειώνεται πως ο 2014-JO25, όπως προδίδει και η ονομασία του ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα, συγκεκριμένα τον Μάιο τού 2014, από Αστρονόμους επιστήμονες του Αστεροσκοπείου Catalina στο Τuscon της Αριζόνα. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, τα στοιχεία που έχουν, μέχρι στιγμής, γι' αυτόν οι επιστήμονες είναι πάρα πολύ λίγα, και το πέρασμά του θεωρείται από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ως μια εκπληκτική ευκαιρία για την περαιτέρω μελέτη του. Επόμενο πέρασμα αστεροειδούς από τη «γειτονιά» μας αναμένεται το 2027 όταν ο 800 μέτρων ΑΝ10 θα βρεθεί σε 1 σεληνιακή απόσταση, δηλαδή 380.000 χλμ από τη Γη.

#NASA #ΔΙΑΣΤΗΜΑ #ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ