δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Πρωτοφανούς ευτέλειας δικονομικά τεχνάσματα μήπως και σωθεί το κεφάλι του Τόνι Μπλερ για το «έγκλημα


«Το έγκλημα που αφορά την επίθεση στο Ιράκ διώκεται με βάση νόμο του Διεθνούς Δικαίου ο οποίος όμως δεν αποτελεί και νόμο του Ηνωμένου Βασιλείου». Αυτό είναι το «σκεπτικό» του Γενικού Εισαγγελέα της Βρετανίας, Τζέρεμι Ράιτ, ο οποίος, 10 μήνες μετά τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης Chilcot που τεκμηριώνει απερίφραστα την ενοχή του τότε πρωθυπουργού καθώς και δυο κορυφαίων πολιτικών αξιωματούχων, μεθοδεύει την ακύρωση της παραπομπής τους στην τακτική Δικαιοσύνη.

Την είδηση φέρνει στη δημοσιότητα ο Guardian και σύμφωνα με τα έγγραφα που εμφανίζει, ο Τζέρεμι Ράιτ είναι έτοιμος να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να επιτύχει την απαλλαγή, τόσο του ίδιου του Τόνι Μπλερ όσο και του τότε υπουργού Εξωτερικών, Τζακ Στρο καθώς και του τότε Γενικού Εισαγγελέα Λόρδου Γκόλντσμιθ που ήδη βαρύνονται με τα εγκλήματα της μη αιτιολογημένης επίθεσης κατά ξένου κράτους. Χαρακτηριστικό στοιχείο το ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Τζέρεμι Ράιτ δεν δείχνει να αμφβισβητεί σε καμία περίπτωση την ουσία του πορίσματος της Έκθεσης Chilcot που κάνει σαφώς λόγο για εγκληματικές πράξεις των τριών υπό δίωξη πολιτικών ανδρών, αλλά επιχειρεί να τους απαλλάξει ισχυριζόμενος πως ο συγκεκριμένος νόμος περί «επίθεσης κατά ξένου κράτους» δεν είναι... βρετανικός. Εκπρόσωπος του ανώτατου Δικαστικού δήλωσε πως «είναι σύνηθες για τον Γ. Εισαγγελέα Ράιτ να παρεμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις προκειμένου να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον και στη συγκεκριμένη υπόθεση ζήτησε να παρέμβει επειδή θέτει εξαιρετικά σοβαρά ζητήματα που αφορούν το πεδίο εφαρμογής του Ποινικού Δικαίου.

Η «εκδίκηση» του Σαντάμ Χουσεΐν Η άποψη ωστόσο Ράιτ καταρρίπτεται πρωτίστως από τον ίδιο τον σήμερα υπό δίωξη πρώην Γενικό Εισαγγελέα Λόρδο Γκόλντσμιθ, ο οποίος, στις 7 Μαρτίου τού 2003 και προκειμένου να υπερασπιστεί το απολύτως σύννομο της εισβολής της Βρετανίας στο Ιράκ, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η επιθετικότητα είναι ένα έγκλημα του Διεθνούς Δικαίου και αυτόματα αποτελεί μέρος και του εσωτερικού Δικαίου». Είχε προσθέσει τότε μάλιστα και πως «μπορεί ως αδίκημα να διωχθεί από δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου», μη μπορώντας φυσικά σε καμία περίπτωση να φανταστεί πως αυτή του η τεχνική γνωμοδότηση, 14 χρόνια μετά θα επέστρεφε κατά του ίδιου και θα τον έστελνε στο εδώλιο με κατηγορίες που αφορούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Επιτροπή που συστάθηκε το 2009 από τον τότε πρωθυπουργό, Γκόρντον Μπράουν και με επικεφαλής τον Sir Jhon Chilcot είχε λάβει την εντολή να διερευνήσει όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τεκμηριωμένα συμπεράσματα για τον βαθμό νομιμότητας της εισβολής της Βρετανίας στο Ιράκ. Επτά χρόνια μετά την έρευνα, τα στοιχεία που προέκυψαν αποτελούν πραγματικό κόλαφο, όχι μόνο για την κυβέρνηση Τόνι Μπλερ και για τη Βρετανία, αλλά και για ολόκληρη τη Δύση, που επιχείρησε να δικαιολογήσει την εισβολή της, στο ίδιο ουδέποτε αποδειχθέν για την ακρίβειά του αφήγημα περί κατοχής χημικών όπλων από τον Σαντάμ Χουσεΐν. Τα βασικά σημεία της Έκθεσης Chilcot: - O Σαντάμ Χουσείν δεν αποτέλεσε ποτέ σοβαρή απειλή για τη Δύση. - Ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν διέθετε χημικά όπλα και όπλα μαζικής καταστροφής. - Η Βρετανία αποφάσισε να εισβάλει στο Ιράκ χωρίς να έχει προηγουμένως εξαντλήσει κάθε περιθώριο για ειρηνική διευθέτηση και χωρίς να έχει αποδείξει πως η στρατιωτική δράση και η εισβολή αποτελούσε πράγματι την έσχατη και άρα αναγκαία λύση. - Ο Τόνι Μπλερ επιχείρησε και κατάφερε να εξαπατήσει τόσο τους βουλευτές και να χειραγωγήσει τον λαό μέσα από μια απολύτως οργανωμένη προπαγάνδα με κύριο αφήγημα την «επικινδυνότητα» του τότε καθεστώτος της Βαγδάτης. - Ο Τόνι Μπλερ αγνόησε επιδεικτικά κάθε προειδοποίηση που είχε λάβει για τις βαρύτατες συνέπειες από μια στρατιωτική επέμβαση της χώρας στο Ιράκ, στηρίζοντας τις αποφάσεις του κυρίως στις προσωπικές του πεποιθήσεις. Σημειώνεται πως, μετά από τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης Chilcot, αρκετές οικογένειες αξιωματικών και στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο του Ιράκ, ζήτησαν ομαδικά την ποινική δίωξη τού Τόνι Μπλερ και την παραπομπή του στη Δικαιοσύνη.

#ΒΡΕΤΑΝΙΑ #ΠΟΛΕΜΟΣΙΡΑΚ #ΤΟΝΙΜΠΛΕΡ #ΔΙΕΘΝΕΣΔΙΚΑΙΟ