δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

«Στον γύψο» βάζει ο Πούτιν τα Social Media της Ρωσίας - Στον στόχο ακόμη και η ομοφυλοφιλία


Ένα νέο νομοθετικό πλέγμα που φιλοδοξεί από τον επόμενο χρόνο να παρέμβει στη λειτουργία των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στη Ρωσία και το οποίο ανάμεσα σε ζητήματα που αφορούν την προστασία των παιδιών, περιλαμβάνει και ρυθμίσεις που σαφώς περιστέλλουν σημαντικά ατομικές και πολιτικές ελευθερίες, προετοιμάζει η Νομοθετική Επιτροπή του Λένιγκραντ, προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων ακόμη και από τον θεσμό του «Συνηγόρου του Πολίτη». Αρχικά, ο νέος νόμος που δεν θα αφορά μόνο τους Ρώσους πολίτες αλλά και όσους ξένους διαμένουν στη χώρα, θα απαγορεύει αυστηρά την εγγραφή στα ΜΚΔ παιδιών κάτω των 14 ετών, ενώ πλέον το προφίλ θα δημιουργείται μόνο μετά από την αποστολή αντίγραφου ταυτότητας ή διαβατηρίου ώστε να να πιστοποιούνται τα πραγματικά στοιχεία του χρήστη. Για όσους ιδιοκτήτες ΜΚΔ δεν φροντίσουν να συμμορφωθούν με τον νέο νόμο, τα πρόστιμα θα κυμαίνονται μεταξύ 100.000 και 300.000 ρουβλίων ανά παράβαση (περίπου δηλαδή μεταξύ 2.000 και 6.000 ευρώ) ενώ οι χρήστες που θα έχουν εγγραφεί με πλαστά ή ανακριβή στοιχεία θα κληθούν επίσης να πληρώσουν πρόστιμα μεταξύ 20 και 60 ευρώ. Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει πως κάθε φυσικό πρόσωπο θα έχει δικαίωμα να διαθέτει μόνο ένα προφίλ ανά πλατφόρμα δικτύωσης και πάντοτε με το πραγματικό όνομα ενώ όσα ήδη υπάρχοντα προφίλ δεν επιβεβαιωθούν όσον αφορά την ταυτότητα του χρήστη, θα διαγραφούν άμεσα. Η παραβίαση αυτού του άρθρου θα τιμωρείται με πρόστιμο έως και 6.000 ευρώ προς τον ιδιοκτήτη της πλατφόρμας και μέχρι 100 ευρώ για τον χρήστη. Ταυτόχρονα, αν κάποιο παιδί κάτω των 14 ετών ...ξεγελάσει το ΜΚΔ και καταφέρει να κάνει προφίλ με ψευδή στοιχεία ηλικίας, τότε εκτός από το ΜΚΔ θα τιμωρούνται και οι γονείς του με πρόστιμο περίπου 40 ευρώ. Αναρτήσεις μόνο με... άδεια της Αστυνομίας και ρεσιτάλ ομοφοβίας Αν κάτι ωστόσο δείχνει να δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για την πορεία που παίρνει η Δημοκρατία στη χώρα του Πούτιν είναι πως το ίδιο νομοσχέδιο απαγορεύει ρητά οποιαδήποτε ανάρτηση, σχόλιο ή κοινοποίηση αναφέρεται σε διαδηλώσεις ή συλλαλητήρια που έχουν πραγματοποιηθεί χωρίς να έχουν πάρει άδεια από τις Αρχές, ενώ, ανάμεσα στα άρθρα τα οποία αναφέρονται απαγορεύσεις για ρητορικές μίσους, προώθησης του αλκοόλ των ναρκωτικών και του καπνού, βρίσκονται και εκείνα που απαγορεύουν κάθε προπαγάνδα υπέρ των «μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων», κάτι που φυσικά θα επιτείνει ακόμη περισσότερο την εξαιρετικά υψηλή ομοφοβία που ήδη υπάρχει στη χώρα και καταδυναστεύει όσους δεν ανταποκρίνονται στις... σεξουαλικές «προδιαγραφές» μιας ούτως ή άλλως ομοφοβικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με την Izvestia, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο φέρεται να έχει τις «ευλογίες» του ίδιου του Βλάντιμιρ Πούτιν, ενώ η ισχύς του αναμένεται να ξεκινήσει από 1 Ιανουαρίου του 2018 ώστε να δοθεί το χρονικό περιθώριο στους ιδιοκτήτες των κοινωνικών δικτύων να προχωρήσουν στις τεχνικές εκείνες αλλαγές που θα απαιτεί η νέα κατάσταση. «Το νομοσχέδιο άργησε 5 ημέρες» Ωστόσο οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των ρωσικών ΜΚΔ δείχνουν να μειδιούν, χαρακτηρίζοντας την όλη ιστορία ως ένα κακόγουστο αστείο που... απλώς έπρεπε να βγει πριν από 5 ημέρες που ήταν η πρωταπριλιά. Στο ίδιο πνεύμα ...τρολαρίσματος του Κρεμλίνου, εκπρόσωπος τού εξαιρετικά δημοφιλούς στη χώρα δικτύου Vkontakte είπε στο πρακτορείο RBC πως κανονικά οι νομοθέτες θα έπρεπε να απαιτήσουν από τους πολίτες να υποβάλλονται και σε σωματική άσκηση προκειμένου να κριθούν ικανοί να αποκτήσουν ένα προφίλ.

Σαφώς αντίθετος με το νομοσχέδιο εμφανίζεται και ο ρώσος «Συνήγορος του Πολίτη» Ντμίτρι Μαρινίσεφ που όχι μόνο λέει πως είναι ακραία αντιδημοκρατικό καθώς εναντιώνεται στην βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας αλλά και ανέφικτο, ειδικά όσον αφορά τα παιδιά κάτω των 14 ετών που ζουν στο σήμερα και δεν μπορείς να τους απαγορεύσεις στην πράξη να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω Διαδικτύου. Υπενθυμίζεται πως πριν από τρία χρόνια η Ρωσία είχε εισάγει έναν νόμο που υποχρέωνε όλα τα blog που είχαν περισσότερες από 3.000 επισκέψεις ημερησίως να δηλώνουν τα πλήρη στοιχεία του ιδιοκτήτη τους και τόσο ο λόγος τους όσο και οι πρακτικές τους να διέπονται από τους ίδιους ακριβώς κανόνες με εκείνους που διέπουν τους δημοσιογράφους των συμβατικών κρατικών ΜΜΕ της χώρας. Αλλά και μόλις τον προηγούμενο Ιούλιο ο Βλάντιμιρ Πούτιν είχε υπογράψει άλλον νόμο ο οποίος εμπεριείχε διατάξεις που προέβλεπαν τεράστια πρόστιμα αλλά και ποινές κάθειρξης μέχρι και 7 ετών για όποιον μέσω Διαδικτύου απηύθηνε δημόσια πρόσκληση για τρομοκρατικές πράξεις ή με οποιοδήποτε τρόπο δικαιολογούσε τρομοκρατικές ενέργειες.

#ΡΩΣΙΑ #INTERNET #ΠΟΛΙΤΙΚΕΣΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ #ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΕΛΕΥΘΕΡΙΑ #ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ #ΠΟΥΤΙΝ