δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Φουκουσίμα 6 χρόνια μετά τον όλεθρο: «Θάνατος ενός ενηλίκου ατόμου μέσα σε 40 μόλις λεπτά»


Σε ακραία υψηλές τιμές εξακολουθούν να βρίσκονται τα επίπεδα ακτινοβολίας στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, έξι ακριβώς χρόνια μετά τον σεισμό των 9,1 Ρίχτερ και το τσουνάμι ύψους 15 μέτρων που κατέστρεψε τους τρεις αντιδραστήρες του, προκαλώντας το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα μετά από εκείνο τού 1986 στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της ιδιοκτήτριας εταιρίας TEPCO η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη στους Japan Times, «ειδικό ρομποτικό μηχάνημα που την προηγούμενη Κυριακή εισήλθε σε σφραγισμένη δεξαμενή του αντιδραστήρα No.1 και προσέγγισε σε απόσταση περίπου 30 εκατοστών το κατώτατο σημείο της, εντόπισε μολυσμένο νερό με ραδιενεργό φορτίο 11 sieverts* ανά ώρα το οποίο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, είναι αρκετό για να προκαλέσει τον θάνατο ενός ενήλικου ατόμου μέσα σε 40 μόλις λεπτά*.

Η εξαιρετικά υψηλή αυτή τιμή, η οποία μάλιστα είναι και η μεγαλύτερη που μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί μέσα σε δεξαμενή απομόνωσης ήδη στρέφει την προσοχή των εμπειρογνωμώνων σε αναζήτηση λιωμένου καυσίμου το οποίο θεωρούν πως έχει συσσωρευτεί στη συγκεκριμένη μάζα νερού, μια εκδοχή την οποία ωστόσο απορρίπτουν πλήρως τα στελέχη της TEPCO, θεωρώντας την ως αδύνατη. Αξίζει να σημειωθεί, πως άλλο ρομπότ, με το οποίο η εταιρία επιχείρησε να μετρήσει τη ραδιενέργεια στον αντιδραστήρα Νο.2 τέθηκε εκτός λειτουργίας από τα εκτός κάθε ορίου επίπεδα ακτινοβολίας που έφτασαν σχεδόν τα 650 sevierts ανά ώρα. Μετά το βιβλικού χαρακτήρα συμβάν, η TEPCO εξακολουθεί να έχει τη διαχείριση του εργοστασίου, έχοντας την υποχρέωση να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες του δεύτερου σε μέγεθος πυρηνικού δυστυχήματος που, όπως και του Τσερνόμπιλ, επιβάρυνε κάθε βιολογική ύπαρξη σε ολόκληρη την υδρόγειο.

Ήδη τον προηγούμενο Δεκέμβριο σχεδόν διπλασίασε το εκτιμώμενο κόστος για τη συνολική απορρύπανση της περιοχής, ανεβάζοντάς το στο ασύλληπτο ποσόν των 188 δισ. δολαρίων. Την ίδια στιγμή, ακατοίκητη εξακολουθεί να παραμένει λόγω της υψηλής ακτινοβολίας μια περιοχή που φτάνει περίπου στα 800 τετρ. χιλιόμετρα. (όσο δηλαδή η περιοχή που περικλείεται από Αυλώνα, Ασπρόπυργο, Ελληνικό, Ραφήνα και Καπανδρίτι).

* Η Sievert (σύμβολο: Sv) είναι μονάδα μέτρησης χαμηλής ιονίζουσας ακτινοβολίας του Διεθνούς Συστήματος Μονάδων (SI) η οποία συνδέεται με τον βαθμό βλάβης που προκαλούν αυτά τα ραδιενεργά φορτία στον ανθρώπινο οργανισμό. Η σύνδεση μεταξύ ραδιενεργών φορτίων και επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία είναι κατ' εκτίμηση με βάση πάντα την δεδομένη επιστημονική γνώση και αναφέρεται πρωτίστως στην πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου και γενετικών ανωμαλιών. Σε κάθε περίπτωση οι υπολογισμοί αυτοί είναι πολυπαραγοντικοί, καθώς επεισέρχονται παράμετροι που, εκτός από το αρχικό φορτίο, αφορούν και τις απορροφούμενες κάθε φορά από τον ανθρώπινο οργανισμό ποσότητες, από τον ίδιο τον τύπο της ακτινοβολίας καθώς και από το ευρύτερο βιολογικό πλαίσιο.

#ΙΑΠΩΝΙΑ #ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ #ΠΥΡΗΝΙΚΑ #ΠΥΡΗΝΙΚΟΑΤΥΧΗΜΑ #ΠΥΡΗΝΙΚΑΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ #ΠΥΡΗΝΙΚΗΕΝΕΡΓΕΙΑ