δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Συστηματικό ξέπλυμα μαύρου ρωσικού χρήματος από Commerzbank, Deutsche Bank και 25 ακόμη Τράπεζες της


Σε συστηματικό ξέπλυμα δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων τα οποία προήλθαν από «άγνωστες» δραστηριότητες» που αναπτύχθηκαν σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης με κύρια τη Ρωσία, είχαν επιδοθεί τουλάχιστον 27 γερμανικές Τράπεζες, σύμφωνα με δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung που αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά το πραγματικό πρόσωπο των πολιτικών αλλά και οικονομικών δομών της χώρας, που φυσικά δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το δόγμα του «τάξις και ηθική» το οποίο ταυτόχρονα η ίδια η κυβέρνηση της χώρας κηρύσσει στις χώρες του... αμαρτωλού και παραστρατημένου νότου. Πρώτες και καλύτερες στο ξέπλυμα και πάντα σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, Commerzbank και Deutsche Bank, με 27,4 και 24 εκατ. δολάρια αντίστοιχα που στο συνολό τους φέρονται να έχουν προέλθει από τη Ρωσία και στερούνται οποιασδήποτε φορολογικής «ταυτότητας» ενώ το συνολικό διαπιστωμένο ποσό που αφορά και τις υπόλοιπες 25 γερμανικές Τράπεζες φτάνει τα 66,5 εκατ. δολάρια. Για το συγκεκριμένο δημοσίευμα η Commerzbank αρκέστηκε να πει πως για πάντα θα θεωρεί κορυφαίας σημασίας την τήρηση των κανόνων που αφορούν το ξέπλυμα χρήματος, αρνούμενη ωστόσο να μπει στην ουσία της υπόθεσης και να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο επί των συγκεκριμένων στοιχείων που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

Στο ίδιο περίπου πνεύμα και η αντίδραση της Deutche Bank, η οποία επίσης απέφυγε να σχολιάσει το ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung, απλώς διαβεβαιώνοντας πως «ενίσχυσε σε σημαντικό βαθμό και διεύρυνε τα συστήματα ελέγχου, ενώ το 2015 προσέλαβε χίλιους νέους συνεργάτες στα τμήματα που είναι αρμόδια για τη συμμόρφωση προς τους κανόνες και την Αντιμετώπιση των χρηματοοικονομικών αδικημάτων».

Ωστόσο, η γερμανική εφημερίδα διερωτάται «γιατί δεν της προκάλεσε καν υποψίες η μεταφορά 23 εκατομμυρίων δολαρίων από τις ίδιες και αυτές εταιρείες με ίδιους «ταχυδρομικούς κώδικες», σε 63 διαφορετικούς λογαριασμούς, παρότι οι επωνυμίες των εταιρειών αυτών κοινοποιήθηκαν από το 2014 χάρη στην διεθνή δημοσιογραφική έρευνα.

Ως προς την Deutche Bank, η οποία λειτουργούσε ως ανταποκρίτρια τράπεζα για την μολδαβική τράπεζα Moldindconbank και την λετονική Trasta Komercbanka, το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί συνέχιζε να συνεργάζεται μαζί τους, παρότι οι λετονικές τράπεζες είχαν αποκτήσει τη φήμη του «Ελντοράντο για το ξέπλυμα χρήματος» ενώ η αμερικανική τράπεζα JP Morgan Chase είχε αναγκαστεί από το 2013 να διακόψει την συνεργασία μαζί τους, ύστερα από τις πιέσεις που της είχαν ασκήσει τα όργανα τραπεζικής εποπτείας των ΗΠΑ. Μάλιστα η φήμη της Trasta Komercbanka, είχε τρωθεί ανεπανόρθωτα εξαιτίας του μεγάλου οικονομικού σκανδάλου που έγινε γνωστό ως «υπόθεση Μαγκνίτσκι» και υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς στην Ρωσία, ενώ τον Αύγουστο του 2015 τα όργανα τραπεζικής εποπτείας της Λετονίας την είχαν προειδοποιήσει ότι προβαίνει σε «συναλλαγές που ενέχουν κίνδυνο και υπονομεύουν την φήμη της».

#ΓΕΡΜΑΝΙΑ #ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣΤΡΑΠΕΖΕΣ #DeutscheBank #Commerzbank #ΞΕΠΛΥΜΑΧΡΗΜΑΤΟΣ