Λουξεμβούργο: «Δικαίωμα του εργοδότη» να απολύσει εργαζόμενη που φορά ισλαμική μαντήλα

14.03.2017

 

 

Απορρίφθηκαν από το Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο οι προσφυγές δυο γυναικών από το Βέλγιο και τη Γαλλία που απολύθηκαν επειδή αρνήθηκαν να υπακούσουν στην εντολή του εργοδότη τους να μη φορούν κατά την ώρα εργασίας ισλαμική μαντήλα, αρνούμενο να δεχθεί τις αιτιάσεις τους, πως η απόλυσή τους αυτή συνιστούσε διακριτική μεταχείριση. 

Το Δικαστήριο μελέτησε τις περιπτώσεις τους και αποφάσισε πως οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να απαγορεύουν στους υπαλλήλους τους να φέρουν επάνω τους θρησκευτικά σύμβολα ή ρούχα-αξεσουάρ που παραπέμπουν ευθέως και να μαρτυρούν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του.
 

«Ο κανονισμός μία επιχείρησης που απαγορεύει στους εργαζόμενους να φορούν εμφανή πολιτικά, φιλοσοφικά και θρησκευτικά σύμβολα δεν συνιστά ευθεία διακριτική μεταχείριση» αναφέρεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

«Ωστόσο, απουσία τέτοιου κανόνα, η βούληση ενός εργοδότη να λάβει υπ΄όψιν τις επιθυμίες ενός πελάτη σύμφωνα με τις οποίες αυτός δεν θέλει πλέον να του παρέχονται υπηρεσίες από εργαζόμενη που φορά ισλαμική μαντίλα δεν μπορεί να θεωρηθεί επαγγελματική προϋπόθεση δυνάμενη να αποκλείσει την ύπαρξη δυσμενούς διάκρισης», αναφέρεται στην απόφαση.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

© 2018 by RIPES

*Η συγγραφή και ανάρτηση ειδήσεων και άρθρων

στο site των Ριπών γίνεται εθελοντικά.