δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Capital controls τέλος αλλά... στην Ισλανδία


Tην πλήρη κατάργηση κάθε μέτρου που είχε απομείνει και αφορούσε τους περιορισμούς κίνησης κεφαλαίων που ίσχυαν στην Ισλανδία από την οικονομική κρίση τού 2008, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μπένεντικτ Γιόχανσον, κάτι που σύμφωνα με τους αναλυτές, σηματοδοτεί την επιστροφή της ισλανδικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση έρχεται σχεδόν έναν χρόνο μετά τη χάλαρωση των περιορισμών των capital controls τουλάχιστον για τους κατοίκους της χώρας.

«Μετά από εξαιρετικά προσεκτική και εμπεριστατωμένη μελέτη όσον αφορά τους ελέγχους κεφαλαίων που ισχύουν στη χώρα, η κυβέρνηση ενέκρινε την άρση τους, τόσο με την εγχώρια όσο και τη διεθνή υποστήριξη», τόνισε ο Γιόχανσον προσθέτοντας πως «αποτέλεσμα αυτού του στιβαρού σχεδίου θα είναι η διαφοροποίηση της οικονομίας της χώρας η οποία τώρα είναι καλύτερη από ποτέ και θα συνεχίσει και φέτος να καλπάζει με υψηλούς ρυθμούς». Σημειώνεται πως τόσο η άνθηση του τουρισμού στη χώρα όσο και ισχυρές επενδύσεις στον χώρο των ακινήτων και των επιχειρήσων, συνετέλεσαν να αυξηθεί το ΑΕΠ της Ισλανδίας κατά 7,2%. Όμως και στον τομέα του τουρισμού, μόνο το 2016, περίπου 2 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2015, κατά 40%.

Η Ισλανδία ήταν η χώρα που επλήγη περισσότερο από όλες από την οικονομική κατάρρευση, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να λάβει δραστικά μέτρα. Ανάμεσά τους, η εθνικοποίηση τριών μεγάλων τραπεζών οι οποίες κατέρρευσαν από δάνεια 85 περίπου δισ δολαρίων, η απαγόρευση εξαγωγής κεφαλαίων αλλά και η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος της χώρας.

Αποτέλεσμα αυτών ήταν η κατακρήμνιση του χρηματιστηρίου της κατά 90%, η εκτίναξη της ανεργίας στο 10%, καθώς και η διόγκωση του πληθωρισμού στο 18%. Στη συνέχεια η Ισλανδία έλαβε δάνειο από το ΔΝΤ ύψους 21 δισ. δολαρίων καθώς και ένα ακόμη άλλων 2,5 δισ. δολαρίων από τις άλλες σκανδιναβικές χώρες.

Η συγκεκριμένη απόφαση τίθεται σε ισχύ άμεσα, συγκεκριμένα από την Τρίτη 14 Μαρτίου και αναμένεται να έχει εξαιρετικά θετική επίδραση σε ιδιώτες, εταιρείες αλλά και ασφαλιστικά ταμεία.

#ΙΣΛΑΝΔΙΑ #CAPITALCONTROLS