δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Έκθεση-σοκ του ΙΝΕ για την πραγματική ανεργία στην Ελλάδα που δεν έχει καμιά σχέση με την... «επίσημ


Μόνο ως τραγικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα στοιχεία που αφορούν την ανεργία στην Ελλάδα του 2017 και αυτή τη φορά προκύπτουν από το την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η οποία, όχι απλώς διαψεύδει κατά πολύ τους «επίσημους» δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ αλλά δεν αφήνει και την παραμικρή χαραμάδα αισιοδοξίας για οποιαδήποτε αναστροφή της κατάστασης, όσο τουλάχιστον εξακολουθούν οι πολιτικές της δημοσιονομικής λιτότητας.

Εν αναμονή μιας «αξιολόγησης» και μιας επικείμενης «συμφωνίας» η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα δώσει τη χαριστική βολή σε εκατομμύρια πολίτες και θα διατηρήσει την οικονομία της χώρας στο ίδιο σπιράλ θανάτου, η έκθεση τού ΙΝΕ αποκαλύπτει πως η πραγματική ανεργία στη χώρα δεν είναι 23% αλλά αγγίζει το 30% και μάλιστα το 70% εξ αυτών βρίσκεται σε μακροχρόνια ανεργία.

Για την ακρίβεια, η πραγματική ανεργία για το ΙΝΕ καταγράφεται τουλάχιστον στο 29,6% ενώ το 68,9% όσων εργάζονται με μερική απασχόληση δεν το κάνουν από επιλογή, αδυνατώντας να βρουν εργασία πλήρους 8ώρου. Η κατάσταση ωστόσο είναι κατά πολύ χειρότερη τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους νέους, που δείχνουν να διεκδικούν τα αρνητικά πρωτεία. Συγκεκριμένα, ενώ η ανδρική ανεργία καταγράφεται στο 18,9% η αντίστοιχη των γυναικών φτάνει στο 27,2. Την ίδια στιγμή η ανεργία των νέων δείχνει να ξεπερνά κάθε όριο κατάσταση αφού, στην ηλικιακή ομάδα 15-24 φτάνει το 44,2% και σε εκείνη 25-29 ετών το 33,2%.

Σε εξαιρετικά δυσχερή θέση όμως βρίσκονται και οι ηλικίες 30-44 που κατά 21,5% είναι εκτός εργασίας. Ακολουθούν με επίσης υψηλά πάντα ποσοστά, η ηλικιακή ομάδα 45-64 με 18,5% και εκείνη των ηλικιωμένων 65-74 οι οποίοι καταγράφονται ως άνεργοι σε ποσοστό 13%.

Η έκθεση του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ όμως δεν αρκείται σε αριθμητικές παραθέσεις αλλά εισέρχεται και στην ουσία του προβλήματος που έχει λάβει εκρηκτικές πλέον διαστάσεις, περιγράφοντας με τα πλέον μελανά χρώματα την «επόμενη» μέρα και σε πλήρη αντίθεση με κάθε ισχυρισμό της κυβέρνησης περί όποιας «σταθεροποίησης», πολύ δε περισσότερο και για κάποια επικείμενη ανάκαμψη.

«Η συνέχιση της δημοσιονομικής λιτότητας δεν δημιουργεί συνθήκες διατηρήσιμης δημοσιονομικής προσαρμογής και η πιθανότητα εξόδου της χώρας στις αγορές είναι μικρή, δεδομένης της τρέχουσας δημοσιονομικής κατάστασης και της αδυναμίας περιορισμού του πιστωτικού κινδύνου», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Το ΙΝΕ εκτιμά πως αυτό οφείλεται στο ότι η υπερφορολόγηση δεν δημιουργεί βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ η εύθραυστη και αβέβαιη τάση μεγέθυνσης της οικονομίας δεν δημιουργεί διατηρήσιμες προσδοκίες δημο­σιονομικής φερεγγυότητας.

«Η ένταξη της οικονομίας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα διευκόλυνε την έξοδο της χώρας στις αγορές, δεν θα είχε όμως προσδιοριστικό ρόλο στην ανάκτηση της φερεγγυότητας της χώρας», τονίζει. Σημειώνεται πως στα παραπάνω ποσοστά της «πραγματικής» ανεργίας, δεν έχουν υπολογιστεί οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι που δεν έχουν εγγραφεί καν στον ΟΑΕΔ μη περιμένοντας απολύτως τίποτε από μια τέτοια διαδικασία αλλά και οι υποαπασχολούμενοι που δεν θεωρούνται άνεργοι. Στα ίδια ποσοστά επίσης δεν περιλαμβάνονται και οι μερικά εκατομμύρια ακόμη οι οποίοι, παρότι εργάζονται κανονικά, ίσως και πολλές περισσότερες ώρες των 8 ημερησίως, παραμένουν απλήρωτοι επί πολλούς μήνες, με τους εργοδότες τους να εκμεταλλεύονται τις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που «κατάφεραν» όλες οι μέχρι σήμερα μνημονιακές κυβερνήσεις και φυσικά και εντελώς «ανενόχλητοι» από συνδικάτα και σωματεία που, είτε πλήρως διαλυμένα και απονευρωμένα είτε και διαβρωμένα, δεν τυγχάνουν πλέον της παραμικρής εκτίμησης από τη συντριπτική πλειονότητα των τάξεων της εργασίας.

#ΑΝΕΡΓΙΑ #ΓΣΕΕ #ΙΝΕ #ΕΛΣΤΑΤ