δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Προβληματισμός και ανησυχία σε Βρετανία και Ευρώπη για τα χιλιάδες «περίεργα» φορτηγά πλοία που «ξαφ


Σοβαρές ανησυχίες προκαλούν στις υπηρεσίες Ασφαλείας τόσο της Βρετανίας όσο και της υπόλοιπης Ευρώπης τα όλο και περισσότερο αυξανόμενα κρούσματα φορτηγών πλοίων τα οποία, ενώ βρίσκονται εντός ευρωπαϊκών υδάτων, «ξαφνικά» παύουν επί πολλές ώρες να εκπέμπουν οποιοδήποτε σήμα, με τους ειδικούς αναλυτές να κάνουν λόγο για πιθανή διακίνηση όπλων και ναρκωτικών και για σαφή ύπαρξη τρομοκρατικής απειλής. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα ο οίκος επεξεργασίας δεδομένων ναυσιπλοΐας Windward, μόνο κατά τους δυο πρώτους μήνες του 2017 εντοπίστηκαν περισσότερα από 40 φορτηγά πλοία που είχαν καταπλεύσει στα βρετανικά ύδατα από τη Λιβύη, η οποία ως γνωστόν αποτελεί τη σημαντικότερη βάση του ISIS σε ολόκληρη τη βόρεια Αφρική και με τις τζιχαντιστικές οργανώσεις-παρακλάδια της τρομοκρατικής οργάνωσης που εδρεύουν σε αυτήν, να έχουν καταφέρει να αναπτύξουν πολύ μεγάλη δραστηριότητα. Σημειώνεται πως, κατά την ίδια χρονική περίοδο, εντοπίστηκαν άλλα 20 φορτηγά πλοία που είχαν αποπλεύσει από Λιβύη και Συρία. Και στις (τουλάχιστον) 60 περιπτώσεις που καταγράφηκαν, οι κυβερνήτες τους κατάφεραν να τα καταστήσουν τελείως «αόρατα», ακόμη και επί ένα ολόκληρο 24ωρο, έχοντας απενεργοποιήσει κάθε πομπό αυτόματης μετάδοσης στίγματος και μη απαντώντας σε κλήσεις των Ναυτικών και Λιμενικών Αρχών Ασφαλείας μέσω των ειδικών συχνοτήτων.

Αν όμως τα συγκεκριμένα κρούσματα ξαφνικής «εξαφάνισης» φορτηγών πλοίων εντός βρετανικών υδάτων ήταν μόνο 60, η Windward αναφέρει πως τα αντίστοιχα που παρουσιάστηκαν επίσης κατά την ίδια χρονική περίοδο Ιαν-Φεβρ. 2017 μερικά μίλια έξω από άλλα λιμάνια της Ευρώπης έφτασαν τα 2.850, καταφέροντας να κινούνται κυριολεκτικά στο σκοτάδι και χωρίς καμία Αρχή ευρωπαϊκής χώρας να μπορεί να γνωρίζει σε τι είδους ακριβώς δραστηριότητες προβαίνουν.

Ταυτόχρονα, περίπου 300 από τα πλοία αυτά που εξαφάνισαν το στίγμα τους εντός ευρωπαϊκών υδάτων για κάποιες ώρες (τα 50 εκ των οποίων εντός των βρετανικών), όταν επανεντοπίστηκαν και ελέγχθηκαν από τις Αρχές, βρέθηκαν να διαθέτουν πλαστά έγγραφα. «Πραγματικά ανησυχούμε πάνω από τη συγκεκριμένη εικόνα που δείχνει τι συμβαίνει στην επιφάνεια τής θάλασσας και αυτή την εικόνα πρέπει να τη μελετήσουμε», δήλωσε στους Times του Λονδίνου ο ναύαρχος Alan William John West, μέλος της βουλής των Λόρδων και πρώην κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης Κάμερον με αρμοδιότητες τη Δημόσια Ασφάλεια και την τρομοκρατία.

«Από τη στιγμή που ένα πλοίο κλείσει τη συσκευή ηλεκτρονικού εντοπισμού του γίνεται κυριολεκτικά αόρατο, εκτός από τον δορυφόρο που όμως πρέπει να το εντοπίσει ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα και εντός περιοχών με εξαιρετικά υψηλή κίνηση», προσέθεσε, εξηγώντας σαφώς πως κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατον να συμβεί και μάλιστα μέσα σε χρονικό διάστημα μερικών ωρών, πολύ δε περισσότερο όταν αυτά τα «εξαφανισμένα» πλοία μπορεί την ίδια στιγμή να είναι πολλά περισσότερα του ενός.

Άλλη πηγή από την Κέντρο Ασφαλείας Ναυσιπλοΐας ανέφερε επίσης στους Times πως η γεωφυσιολογία της Βρετανίας είναι τέτοια που καθίσταται σχεδόν αδύνατη η παρακολούθηση μιας τόσο μεγάλης ακτογραμμής: «Είμαστε μια νήσος και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να περιπολούμε ταυτόχρονα παντού» δήλωσε, φροντίζοντας ταυτόχρονα να υποβαθμίσει κάπως το γεγονός ισχυριζόμενος πως «δεν επιδίδονται όλα τα πλοία που «εξαφανίζονται» σε παράνομες δραστηριότητες, κάποια από αυτά απλώς σταματούν σε ασυνήθιστα σημεία περιμένοντας κάποιον ναύλο». Σε κάθε περίπτωση ωστόσο μια τέτοια διατύπωση δεν δείχνει να καθησυχάζει ιδιαίτερα τους στρατιωτικούς και πολιτικούς αναλυτές, καθώς, κανένα απολύτως φορτηγό πλοίο, ακόμη και όταν βρίσκεται σε «ράδα», δεν έχει οποιονδήποτε λόγο να κλείνει το αυτόματο σύστημα εκπομπής σήματος, εκτός και αν έχει απολύτως «ειδικούς λόγους» να μην ανιχνεύεται. Και βέβαια η ανησυχία τους γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, όχι μόνο λόγω των χωρών από τις οποίες στο σύνολό τους αυτά έχουν αποπλεύσει αλλά και από τα πλαστά τους πιστοποιητικά με τα οποία κατά εκατοντάδες εντοπίζονται.

#ΒΡΕΤΑΝΙΑ #ΕΜΠΟΡΙΟΟΠΛΩΝ #ΕΜΠΟΡΙΟΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ #ISIS #ΙΣΛΑΜΙΚΟΚΡΑΤΟΣ #ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ