δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

ΕΚΤΑΚΤΟ: Οι ΗΠΑ κλείνουν για 90 ημέρες τα σύνορά τους σε πολίτες 6 μουσουλμανικών χωρών


Νέο προεδρικό διάταγμα εξέδωσε ο Λευκός Οίκος το οποίο, από τις 16 Μαρτίου και για τρεις μήνες μπλοκάρει κάθε διαδικασία θεώρησης άδειας εισόδου στις ΗΠΑ που αφορά τους πολίτες συνολικά έξι μουσουλμανικών χωρών και ενώ αντίστοιχη απαγόρευση του Ιανουαρίου ήδη απορρίφθηκε από τα Ομοσπονδιακά Δικαστήρια της χώρας, έχοντας χαρακτηριστεί ως αντισυνταγματική. Το νέο διάταγμα ανακοινώθηκε το πρωί της Δευτέρας και κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν κορυφαίοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους ο ΓΓ της κυβέρνησης, Rex Tillerson, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Jhon Kelly καθώς και ο Γενικός Εισαγγελέας Jeff Sessions. Σύμφωνα με αυτό, η κυβέρνηση Τραμπ παύει για τις 90 επόμενες ημέρες οποιαδήποτε διαδικασία εγκρίσεων βίζας για τους πολίτης της Λιβύης, του Ιράν, της Συρίας, της Σομαλίας, του Σουδάν και της Υεμένης, ενώ αυτή τη φορά στη μαύρη λίστα των χωρών δεν βρίσκεται το Ιράκ καθώς η κυβέρνηση της Βαγδάτης δέχθηκε να συνεργαστεί ακόμη περισσότερο με τις ΗΠΑ όσον αφορά τον εξονυχιστικό έλεγχο των πολιτών της που επιθυμούν για οποιοδήποτε λόγο να ταξιδέψουν πέραν του Ατλαντικού. Αξίζει μάλιστα να επισημανθεί πως ο ίδιος ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράκ, Αχμέτ Τζαμάλ, χαρακτήρισε το νέο διάταγμα ως ένα «σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» προσθέτοντας μάλιστα πως «αυτό ενοποιεί τη στρατηγική συμμαχία Βαγδάτης-Ουάσιγκτον σε πολλούς τομείς, με πρώτον τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Στο ίδιο διάταγμα αναφέρεται επίσης πως επιβάλλεται ένα ακόμη μπλοκ 120 ημερών σε όσους πρόσφυγες προέρχονται από τις συγκεκριμένες έξι χώρες, ενώ υπάρχει η διαβεβαίωση πως αυτό δεν θα αφορά όσους ήδη κατέχουν πράσινη κάρτα και είναι νόμιμοι κάτοικοι των ΗΠΑ. «Καμιά διάταξη του παρόντος δεν επηρεάζει τους νόμμους κατοίκους των ΗΠΑ» δήλωσε συγκεκριμένα ο Jhon Kelly. Επίσης εξαιρούνται και όσοι έχουν σκοπό να πραγματοποιήσουν επιχειρηματικά ταξίδια ή για λόγους ιατρικούς. (επεμβάσεις, νοσηλείες κλπ).

Όπως διευκρινίστηκε, κατά την περίοδο αυτή των 90 ημερών, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας έχει σκοπό να προχωρήσει σε αναθεώρηση του πλέγματος απαιτουμένων και σε επαναπροσδιορισμό των προϋποθέσεων για ένα ταξίδι προς τις ΗΠΑ, ενώ αναφέρθηκε πως όσες χώρες δεν συμμορφωθούν στα νέα δεδομένα ασφαλείας, θα παραμείνουν σε ταξιδιωτική «καραντίνα».

#ΗΠΑ #ΙΣΛΑΜΟΦΟΒΙΑ #ΤΡΑΜΠ