δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Στα 1.800 € η ταρίφα των «ρεπορτάζ» της Καθημερινής «σύμφωνα» με τη Διαύγεια...


Την απόλυτη κατρακύλα έχουν πάρει πλέον οι τιμές των «ρεπορτάζ» στη δημοσιογραφική πιάτσα με τη σοβαρή «Καθημερινή» να βρίσκεται μάλλον στην κορυφή των προσφορών, αφού αποδεδειγμένα κατέβασε την ταρίφα στα 1.800 ευρώ, τουλάχιστον δηλαδή τρεις φορές πιο κάτω από όσα ζητά και παίρνει μια κυρία, από εκείνες που «συνοδεύουν» (αβάδιστα-ακούραστα) τους σινιέ CEO αναγνώστες της σε τριήμερα «εκπαιδευτικά» συνέδρια στο Ντουμπάι και στη Μαλαισία. (ενίοτε και στη Μαλεσίνα). Toυ Παύλου Κιρκασίδη

Ταυτόχρονα ένα πανό που ήδη έχει αναρτηθεί έξω από τα γραφεία της ιστορικής φυλλάδας στο Φάληρο, με τη φράση «Τ' αφεντικό τρελλάθηκε» σηματοδοτεί τα νέα ήθη στη δημοσιογραφία ενώ ανησυχίες προκαλούν κάτι περίεργοι ήχοι που ακούγονται πάνω από τον τάφο της Ελένης Βλάχου που, αν μη τι άλλο, σε τέτοια ζητήματα τουλάχιστον, δεν την έλεγες και ψιλικατζού*.

Η συγκεκριμένη αποκάλυψη δεν είναι καν αποκάλυψη με την κλασική έννοια του όρου, αλλά ξεδιπλώνεται ολόκληρη (σχεδόν) μπροστά στα μάτια μας, με την αρχή της να βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Διαύγειας και το τέλος της σε εκείνη της προαναφερθείσας εφημερίδας, που αποφάσισε να αντιμετωπίσει με ένα κάπως... ευρύτερο πνεύμα την έννοια της «έκδοσης».

Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων αντί του βασιλιά Καρνάβαλου Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, πασίγνωστος «σκανδαλιάρης» αλλά και άλλο τόσο πασίγνωστος γραφικός, ίσως πιο γραφικός κι από την ίδια του την πόλη καθώς είχε (πιθανόν να έχει μέχρι και σήμερα) σκοπό να αναθέσει σε επενδυτικές ομάδες του Σώρρα (ΕI-ΕΝD) να... λύσουν τα οικονομικά προβλήματα του Ναυπλίου, κάπου στα τέλη Γενάρη είπε να δοξαστεί λίγο ακόμη φτιάχνοντας το προφίλ του μέσα από τις σελίδες της Καθημερινής και με αφορμή το καρναβάλι της πόλης η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο «θα διαφημιζόταν και θα είχε οικονομικά οφέλη». (Είναι παγκοίνως γνωστό άλλωστε πως κανένας έλληνας δεν αποφασίζει να επιλέξει καρναβάλι αν πρώτα δεν έχει φροντίσει να συμβουλευθεί σχετικώς την Καθημερινή, κάτι που συμβαίνει ιδιαίτερα και κατά τις προεκλογικές περιόδους).

​​

Φυσικά αυτό το «ρεπορτάζ» δεν θα ήταν τζάμπα, τι είναι τζάμπα στις μέρες μας άλλωστε και για τον λόγο αυτό ο Δήμαρχος ζήτησε από το ΔΣ την ψήφιση πίστωσης 1.800 ευρώ ποσόν και το οποίο εγκρίθηκε και από τους 20 παρόντες συμβούλους (13 απουσίαζαν), ποσό που θα αφορούσε τις εορταστικές καρναβαλικές εκδηλώσεις του Δήμου και θα αποσκοπούσε στην αύξηση του τουρισμού και του τζίρου της τοπικής αγοράς. Κάπου εδώ όμως, μια πρώτη απορία δημιουργείται περί του πώς γνώριζε ο Δήμαρχος Ναυπλίου το ακριβές αντίτιμο για ένα «ρεπορτάζ» της Καθημερινής.

Η μεγάλη ωστόσο απορία έχει να κάνει με το πώς είναι δυνατόν, ως Δήμαρχος, να λες πως παίρνεις από το υστέρημα των δημοτών σου έστω αυτά τα 1.800 ευρώ για να διαφημίσεις και να ενισχύσεις υποτίθεται την πόλη σου με μια πληρωμένη καταχώρηση που για θεματικό υπέρτιτλο έχει, «Πρόσωπα του Τουρισμού», για τίτλο του διαφημιστικού άρθρου το... ονοματεπώνυμό σου και για κεντρική φωτογραφία τη φάτσα σου. (Εκτός και αν θεωρείς πως εσύ είσαι το πλέον ενδεικνυόμενο «μοντέλο» για τη διαφήμιση μια εκδήλωσης με κεντρικό θέμα τον καρνάβαλο, κάτι τελικά με το οποίο ίσως κάποιοι και να συμφωνούσαν). Η... «έγκριτος» Καθημερινή Όσον αφορά την εφημερίδα η οποία δεν χάνει ευκαιρία να διακηρύσσει τη σοβαρότητα και την εντιμότητα και την προσκόλληση στις ευρωπαϊκές αξίες και φυσικά και την αναγκαιότητα των μνημονίων καθώς «όλοι οι έλληνες είναι απατεώνες και χωρίς μνημόνια δεν στρώνουν και έριξαν έξω την οικονομία επειδή δεν κόβανε αποδείξεις οι τυροπιτάδες» κλπ γλαφυρά, ιδού συνελήφθη η ίδια κλέπτουσα οπώρας και μάλιστα οπώρας Ναυπλίου, να εξαπατά δηλαδή τους αναγνώστες της χρηματιζόμενη για ένα ρεπορτάζ που όφειλε και εκ της σχετικής νομοθεσίας αλλά και κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας να φέρει τον τίτλο «πληρωμένη καταχώριση» ώστε ο μεν αναγνώστης να γνωρίζει πως πρόκειται περί κοινής πληρωμένης διαφήμισης η δε Εφορία πως πρόκειται για φορολογητέα ύλη με ΦΠΑ, Αγγελιόσημα και όλα τα συνακόλουθα... Φυσικά, δεν θέλουμε να πιστέψουμε πως ένα τόσο σοβαρός αλλά και πανέντιμος δημοσιογραφικός οργανισμός πήρε τα 1.800 ευρώ «μαύρα» ούτε και μπορούμε και να φανταστούμε πόσες χιλιάδες ακόμη 1.800ρια θα μπορούσαν κάθε χρόνο να εισπράττονται επίσης «μαύρα» αλλά όλοι μας υποθέτουμε πως το συνολικό ποσόν της φοροκλοπής και της εισφοροδιαφυγής δεν θα ξεπερνάει τα όσα κλέβουν οι γριές που πουλούν στις λαϊκές μαϊντανό δίχως άδεια, όσα αποθησαυρίζουν οι πανούργοι καστανάδες μη έχοντας ταμειακή ή όσα εκατομμύρια κονομάνε 15χρονα κορίτσια που τυλίγονται σε μια κόλλα χαρτί με τον... μισό ποινικό κώδικα, επειδή «συνελήφθησαν να πουλάνε 15 τριαντάφυλλα χωρίς άδεια». (βλ. φωτό που ακολουθεί)

Σε κάθε περίπτωση είμαστε σίγουροι πως η Καθημερινή θα έχει «όλας τας αποδείξεις». (κι αν δεν τις έχει θα τις βρει). Την μόνη απόδειξη που σίγουρα δεν θα μπορέσει να ξαναβρεί ποτέ στην όποια υπολειπόμενη ζωή της, είναι μια που να πείθει και τον πλέον καλόπιστο πως έστω μια φορά τον χρόνο θα υπηρετεί την αλήθεια. Αρκεί αυτή η μια ημέρα να μην είναι η 1η Απριλίου. Όσο για τον Δήμαρχο Ναυπλιέων, ελπίζουμε όταν, εν όψει θέρους, έρθει η ώρα να διαφημίσει και τις παραλίες της πόλης του, να φροντίσει να το κάνει με κάποιες φωτογραφίες περισσότερο ελκυστικές από εκείνη της κατά τα άλλα συμπαθέστατης φυσιογνωμίας του. Αλλά μέχρι τότε, ίσως η πόλη του Ναυπλίου να μην έχει ανάγκη ούτε από πληρωμένα «ρεπορτάζ» στις Καθημερινές ούτε κι από παραθεριστές και τουρίστες. Κι από την Ε΄ Εθνοσυνέλευση μέχρι την των... «Ελλήνων Συνέλευση», μια γελοιότητα δρόμος... * Εφόσον δεν ήταν εσφαλμένη η κρίση του Δικαστηρίου που αφορούσε την εμπλοκή της στο σκάνδαλο Κοσκωτά και την έκρινε ένοχη για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, συνομολόγηση απαγορευμένης δικαιοπραξίας σε συνάλλαγμα, παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος καθώς και ηθική αυτουργία σε παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος, καταδικάζοντάς την σε φυλάκιση δυο ετών με αναστολή και θαμπώνοντας έτσι την αγιογραφία της που ακόμη και σήμερα δεν λείπει από το εικονοστάσι κανενός «ευπρεπούς» και «σοβαρού» δημοσιογράφου.

#ΤΥΠΟΣ #ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣΑΠΑΤΕΣ #ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ #ΝΑΥΠΛΙΟ #ΚΩΣΤΟΥΡΟΣ #ΤΥΠΟΣΔΙΑΦΘΟΡΑ