Στο πιάτο μας η... γκουρμέ ραδιενέργεια του Τσέρνομπιλ, 31 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα

22.02.2017

 

Την ανησυχία της για τα υψηλά επίπεδα ραδιενεργών ισοτόπων τα οποία, 31 χρόνια μετά το πυρηνικό δυστύχημα του Τσέρνομπιλ στην Ουκρανία εξακολουθούν να βρίσκονται στα δάση και να περνάνε στην τροφική αλυσίδα των καταναλωτών, εξέφρασε η Δημόσια Κτηνιατρική Υπηρεσία της Τσεχίας μετά από σειρά ερευνών και μετρήσεων που έκανε σε φυτά αλλά και άγρια ζώα της περιοχής. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της συγκεκριμένης υπηρεσίας, Jiri Drapal, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην ορεινή περιοχή Sumava δηλαδή εκεί που η Τσεχία συνορεύει με την Αυστρία και τη Γερμανία όπου, τρεις δεκαετίες μετά, τα μανιτάρια απορροφούν ακόμη πολύ υψηλά επίπεδα Καισίου 137, στοιχείο που απελευθερώθηκε σε τεράστιες ποσότητες τον Απρίλιο του 1986. 

 Πινακίδα σήμανσης για υψηλά φορτία ραδιενέργειας σε δασική περιοχή της Τσεχίας


Τα μανιτάρια αλλά και άλλοι φυτικοί οργανισμοί αποτελούν βασική τροφή των αγριόχοιρων που υπάρχουν σε μεγάλους πληθυσμούς στην περιοχή, με αποτέλεσμα να γίνονται και τα ίδια φορείς των συγκεκριμένων βαρέων ραδιενεργών φορτίων για να τα μεταφέρουν τελικά και στο πιάτο μας, και μάλιστα ως μια τροφή που θεωρείται «εκλεκτή» αλλά και εξαιρετικά δημοφιλής τόσο στους Τσέχους όσο και στους υπόλοιπους ευρωπαίους. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, από το 2014 έως το 2016 μετρήθηκαν για ραδιενεργά φορτία περισσότερα από 614 αγριογούρουνα, με τα 47% από αυτά να παρουσιάζουν επικίνδυνες συγκεντρώσεις ραδιενεργών ισοτόπων.

Υπενθυμίζεται πως το Καίσιο 137 έχει ως χρόνο ημιζωής τα 30 περίπου χρόνια, πράγμα το οποίο σημαίνει πως εντός αυτού του χρονικού διαστήματος χάνει τη μισή ραδιενέργεια από όση αρχικά εξέπεμπε στο περιβάλλον. 

«Όταν ένα αγριογούρουνο τρώει ραδιενεργά μανιτάρια γίνεται ραδιενεργό και το ίδιο. Περιμένουμε πως αυτή η κατάσταση θα επηρεάσει το «τραπέζι» μας για πολλά ακόμη χρόνια», είπε ο Drapal, προσθέτοντας πως «θα πρέπει όλα τα κρέατα να ελέγχονται για ραδιενεργά φορτία». 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

© 2018 by RIPES

*Η συγγραφή και ανάρτηση ειδήσεων και άρθρων

στο site των Ριπών γίνεται εθελοντικά.