δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Εξοργισμένοι διαδηλωτές κατά Τραμπ έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία της Μανίλα

Εκατοντάδες πολίτες των Φιλιππίνων βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία της πρωτεύουσας Μανίλα για να διαδηλώσουν εναντίον του νεοεκλεγέντος προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και των ρατσιστικών θέσεων του που προκαλούν ιδιαίτερες ανησυχίες σε έναν λαό, μεγάλο κομμάτι του οποίου έχει μεταναστεύσει και εργάζεται στις ΗΠΑ. Με κεντρικό σύνθημα, «Dump Trump» και καίγοντας την αστερόεσσα, αριστεροί, ακτιβιστές αλλά και πολίτες από πιο συντηρητικά τμήματα, φώναξαν «Κάτω τα χέρια από τους Φιλιππινέζους μετανάστες» ενώ ταυτόχρονα έκαψαν και φωτογραφίες του Τραμπ αποκαλώντας τον «σκουπίδι». Ιδιαίτερα έντονη στη συγκεκριμένη διαμαρτυρία ήταν η παρουσία των γυναικών καθώς η ανησυχία που αφορά τα δικαιώματα χιλιάδων εξ αυτών που εργάζονται στις ΗΠΑ γίνεται ακόμη μεγαλύτερη λόγω και των γνωστών μισογυνικών αλλά και σεξιστικών «πεποιθήσεων» του νέου ενοίκου του Λευκού Οίκου που όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν, «θέτει σε κίνδυνο τους αγώνες δεκαετιών που αφορούν τα εργασιακά και άλλα δικαιώματα των γυναικών».

«Είναι άκρως ανησυχητικό να γνωρίζουμε πως ένας άνθρωπος που κατηγορείται για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, γνωστός ρατσιστής, σεξιστής και ξενοφοβικός βρίσκεται στην προεδρία της ισχυρότερης καπιταλιστικής χώρας του κόσμου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η επικεφαλής γυναικείας οργάνωσης, Joms Salvador, εκφράζοντας ευθέως τους φόβους της για τη μοίρα ανδρών και γυναικών από τις Φιλιππίνες που βρίσκονται στις ΗΠΑ.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι διότι βρίσκονται μπροστά σε μια άνοδο του ρατσισμού», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως πολλοί συμπατριώτες της «κοντεύουν να τρελαθούν όσον αφορά τόσο την προσωπική τους ασφάλεια όσο και την εργασιακή».

Υπενθυμίζεται πως, μέχρι την 4η Ιουλίου του 1945 οι Φιλιππίνες αποτελούσαν αποικία της Αμερικής, ωστόσο ακόμη και σήμερα δείχνουν να έχουν ισχυρή εξάρτηση από τις ΗΠΑ ειδικά σε θέματα στρατιωτικά και με πολύ συχνές τις κοινές ασκήσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δυο χωρών.

Οι μεταξύ τους εντάσεις ωστόσο άρχισαν να κλιμακώνονται τον προηγούμενο Δεκέμβριο και λίγους μόνο μήνες μετά μετά την ανάδειξη του 71 ετών Ροντρίγκο Ντουτέρτε στο προεδρικό αξίωμα της χώρας όταν η Ουάσιγκτον έλαβε από τη Μανίλα το μήνυμα πως δεν πρόκειται να ξαναπραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις αν οι Φιλιππίνες δεν λάβουν από τις ΗΠΑ ένα σημαντικό πακέτο βοήθειας. Μάλιστα, λίγο νωρίτερα ο Ντουτέρτε παραδέχθηκε πως επικαλέστηκε «διπλωματική ασθένεια» προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί τον περασμένο Νοέμβριο η προγραμματισμένη συνάντησή του στη Λίμα του Περού με τον τότε Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια Συνόδου, τον οποίο μάλιστα δεν δίστασε να του πει «go to hell» και να τον αποκαλέσει «son of bitch».

Σε αντίθεση ωστόσο με την αντιπάθεια που έδειχνε με τον Μπαράκ Ομπάμα, εξαιρετικά θερμή δείχνει η στάση του στον Ντόναλντ Τραμπ του οποίου μάλιστα τη νίκη «χαιρέτισε» και σε πλήρη αντίθεση με μεγάλο τμήμα του λαού.

#ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ #ΗΠΑ #ΤΡΑΜΠ