δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Τι λέει η Bundesbank για τις τεράστιες ποσότητες χρυσού που ξαφνικά επαναπατρίζει η Γερμανία


Με ρυθμούς πολύ ταχύτερους από εκείνους που προέβλεπε το αρχικό της, όπως ισχυρίζεται, πλάνο, η Γερμανία επαναπατρίζει τεράστιες ποσότητες των αποθεμάτων χρυσού που είχε αποθηκευμένες σε Νέα Υόρκη, Παρίσι και Λονδίνο, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά σε εκείνους που το συνδέουν άμεσα με τον ευρωσκεπτικισμό και προβληματίζονται για το ποιο μπορεί να είναι το μέλλον του ευρώ. Κάτω από τη βαριά σκιά που αφήνει πάνω από την Ευρωζώνη το Brexit και με τη Λεπέν στη Γαλλία αλλά και τον Μπέπε Γκρίλλο στην Ιταλία να ανοίγουν όλο και περισσότερο τη συζήτηση περί εξόδου των χωρών τους από το ενιαίο νόμισμα, η απόφαση της Γερμανίας να φέρει πίσω στο έδαφός της 583 τόνους χρυσού για πολλούς προμηνύουν ένα όχι ιδιαίτερα μακρύ μέλλον για ένα ευρώ που, όπως ισχυρίζονται οι ευρωσκεπτικιστές, πλέον είναι περισσότερο «γερμανικό» και λιγότερο ευρωπαϊκό. Μιλώντας την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου το μέλος του ΔΣ της Bundesbank Carl-Ludwig Thiele αναφέρθηκε σε ένα σχέδιο το οποίο ούτως ή άλλως υπήρχε και αρχικά αφορούσε χρονικά το 2020 το οποίο όμως υλοποιείται με «πολύ ταχύτερους ρυθμούς», αποφεύγοντας ωστόσο να το συνδέσει καθ' οιονδήποτε τρόπο τόσο με την εκλογή Τραμπ και τη στάση του απέναντι στην ΕΕ και τη Γερμανία όσο και με κάποια προοπτική διάλυσης της Ευρωζώνης και του ευρώ.

«Έχουμε πολλές συζητήσεις με τον Αμερικανό Πρόεδρο αλλά εμείς μπιστευόμαστε την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ», είπε συγκεκριμένα ο Thiele, επιβεβαιώνοντας τον επαναπατρισμό της συγκεκριμένης ποσότητας των 583 τόνων χρυσού, προσθέτοντας ταυτόχρονα πως, «μέχρι το τέλος του 2017 η Γερμανία προτίθεται να έχει στα δικά της θησαυροφυλάκια τη μισή ποσότητα χρυσού από εκείνη που συνολικά κατέχει, ενώ η άλλη μισή θα μοιραστεί μεταξύ Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης και της Τράπεζας της Αγγλίας».

Παρά το πλαίσιο όμως που επιχειρεί να δώσει ο ανώτατος αξιωματούχος της Bundesbank δεν είναι λίγοι εκείνοι οι Γερμανοί οικονομολόγοι οι οποίοι ισχυρίζονται πως οι τεράστιες αυτές ποσότητες χρυσού που επιστρέφουν στη χώρα μπορούν κάλλιστα να στηρίξουν ένα νέο γερμανικό μάρκο σε περίπτωση κατάρρευσης του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. ​​Υπενθυμίζεται πως, μετά τις ΗΠΑ, η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο σε αποθέματα χρυσού, έχοντας στην κατοχή της συνολικά 3.381 τόνους του υπερπολύτιμου μετάλλου. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το 98% του χρυσού της Γερμανίας ήταν αποθηκευμένο εκτός της χώρας και ο μεγαλύτερος μέχρι στιγμής επαναπατρισμός ήταν εκείνος του 2000 όταν η Bundesbank έφερε 931 τόνους από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κεντρικής γερμανικής τράπεζας και όταν αυτό ολοκληρωθεί, η Γερμανία θα εξακολουθήσει να έχει 1.236 τόνους χρυσού στη Νέα Υόρκη, 432 τόνους στο Λονδίνο και το υπόλοιπο στη Φρανκφούρτη. Αναλυτικά ο τρέχον επαναπατρισμός χρυσού περιελάμβανε 300 τόνους από τη Νέα Υόρκη και 374 τόνους από το Παρίσι. Η Bundesbank δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για τη διατήρηση του χρυσού στην Αγγλία παρά το επικείμενο Brexit και πως το Λονδίνο παραμένει μια βασική αγορά διαπραγμάτευσης χρυσού και ένα ασφαλές μέρος.

#BUNDENSBANK #ΓΕΡΜΑΝΙΑ #ΧΡΥΣΟΣ #ΕΥΡΩΖΩΝΗ #ΕΥΡΩ